Събота, 20 Април 2024, 11:10

1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма

1 Февруари 2019, 15:24
(0) (2)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1086 0


Днес, на 1 февруари, за пореден път в община Костинброд бяха почетени жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди срещу общо 2 730 български военни, политици, индустриалци.

В църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч беше отслужена литургия в памет на невинните жертви. Панахидата отслужиха отец Желязко. Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, г-н Николай Николов- зам.-областен управител на Софийска област, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общински съветници и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на своите съграждани, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, беше поднесен венец от кмета на село Петърч. На това място след преврата на 9 септември 1945 година са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били заравяни телата на убитите невинни. По-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхвърляни животински останки. Наред със зловещото име на местността в паметта на местните жители и до днес са оцелели разкази и спомени за тези жестоки събития.
Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е място за поклонение на гражданите от с. Петърч и цялата костинбродска община в памет на смъртните жертви.

Днес има много опити престъпленията на червения терор да бъдат забравени и омаловажени! Не трябва да го допускаме! Това е дълг и завет на всички демократи към младите хора, които не помнят и не познават истинското лице на комунизма! Поклон и почит пред мъчениците на режима и героите на антикомунистическата съпротива! И дано никога вече българи да не се изправят срещу българи!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete