Събота, 20 Април 2024, 12:53

1-ви април – „Светът е оцелял, защото се е смял”

1 Април 2012, 09:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4184 0


1-ви април е Международен ден на хумора и шегата. На този ден човек обича да се пошегува, да се посмее. 1-ви април е на особена почит в българската столица на лъжата Габрово. Този ден там се отбелязва с веселотържество, интересни изяви, музика, подаръци, почерпка по габровски и много гости.
Обичаят да се лъже на 1-ви април е доста стар. Въведен е още през 1466 г. от Бургундския херцог Филип и неговия шут. Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с “лъжовността”, навремето през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори.
В много краища на България април е наречен “Лъжитрав”, а старобългарската дума “лъжуняк” доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.
В различните страни по света Денят на хумора и шегата носи своята национална идентичност.
Във Франция наричалитози обичай “априлска риба”. Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1-ви януари на 1-ви април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.
В Англия 1-ви април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1-ви април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: “Априлски глупак!” Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1-ви април”.
И да не забравяме най-вече за прочутия девиз „Светът е оцелял, защото се е смял”. Смейте се не само на този ден, но и през останалите дни от годината.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete