Петък, 29 Март 2024, 13:34

10% данък върху служебните коли и телефони

15 Септември 2016, 12:49
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1401 2


Полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата ще се облага със ставка от 10 на сто.
Данъкът се дължи, ако този доход е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти). 
 
Това решиха депутатите с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде БТА.
 
С поправките фирмите ще дължат само 10 процента налог върху доходите без допълнително осигурително бреме.
 
Бизнесът обаче може да избира какво облагане да прилага - схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който собственици, управители и служители на фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 
 
Депутатите регламентираха и числови прагове, които показват каква част за конкретни видове активи се приема, че е за лично ползване, и каква за служебно. 
 
За служебните автомобилите бизнесът сам ще определя доколко колите се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне - 50 на сто за служебни цели и 50 на сто - за лични. 
 
Разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, които се използват както за дейността, така и за лично ползване, се признават за данъчни цели и, когато не е издаден пътен лист или друг подобен документ, записа парламентът. 
 
При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с недвижимо имущество, когато те не могат да бъдат разпределени чрез измерване, общият размер на всички разходи, свързани с недвижимото имущество, се умножава или по съотношението между площта за лично ползване и общата площ на съответното недвижимо имущество, или по съотношението между часовете за лично ползване и общите часове. 
 
При определяне на данъчната основа за разходите в натура, свързани с активи, извън посочените две групи, данъчната основа е 20 на сто от общия размер на всички разходи, свързани със съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на основата. 
 
Депутатите разпоредиха чуждестранно юридическо лице, извършващо дейност в страната чрез място на стопанска дейност, да посочва в годишната данъчна декларация идентификационни данни за собствениците, акционерите или съдружниците в чуждестранното юридическо лице и за размера на тяхното участие, когато размерът на това участие е над 10 на сто. 
 
Приетите промени са с цел облекчаване на механизма на облагане на личното ползване под формата на разходи в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично потребление. Ако работодателят упражни това право на избор получените от физическите лица непарични доходи под формата на разходи, свързани с използване на активи и/ или персонал на дружеството, няма да се облагат с данък по ЗДДФЛ. 
 
Данъкът върху разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност, ще бъде отменен. 
 
Според приетите промени данъчната основа за определяне на данъка върху разходите ще бъде сумата от разходите за календарна година. 
 
Чрез така предложеното облагане с данък върху разходите се премества тежестта на облагане и осигурителната тежест от наетите физически лица към данъчно задължените юридически лица.
 
Данъчно задължени лица ще бъдат всички работодатели или възложители по договори за управление и контрол, както и юридическите лица, чиито съдружници и акционери упражняват личен труд


Източник: dnes.dir.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete