Събота, 20 Април 2024, 15:26

10 години стигат! България отново е в елита на европейския баскетбол!

20 Февруари 2021, 22:53
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1124 3


Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се класира за Европейско първенство за първи път от 10 години насам! Селекцията на Росен Барчовски спечели изключително драматичен директен сблъсък с Латвия с крайното 66:65 (15:17, 21:23, 15:19, 15:6) в зала "Арена Рига" и продупчи билета си за първенството на Стария континент, което ще се проведе догодина! "Лъвовете" наваксаха цели 13 точки изоставане в третата четвърт, а в последната част Павлин Иванов имаше основна роля за успеха, след като наниза три поредни тройки и върна националите ни в играта. Успехът за "лъвовете" дойде с много драма, също като този преди една година в "Арена Ботевград", когато отново националите ни показаха характер в ключовите моменти и си извоюваха победата със 110:104.

Дори и без звездата на Олимпиакос Александър Везенков в състава, дори и с наличието на двама от лидерите на Латвия - играчите на Химки Янис Тима и Дайрис Бертанс, трикольорите показаха страхотна борбеност и лишиха националния отбор на балтийците от участие на първенството на Стария континент за първи път от цели 22 години насам. България зае третата квота за ЕвроБаскет 2022 от група "H", като по този начин се присъедини към тимовете на Босна и Херцеговина и Гърция, които също си осигуриха класиране за шампионата.

"Лъвовете" бяха абсолютен аутсайдер в двубоя преди началото на мача, като, естествено, причината за това бе включването на звездите на Латвия Тима и Бертанс. Те получиха разрешение от Евролигата и клубния си тим Химки, но звездното им присъствие не успя да помогне на селекцията на Робертс Щелмахерс. През сериозна част от игровото време България игра без типичен център, тъй като Андрей Иванов и Станислав Ваклинов натрупаха нарушения още в началото на двубоя. Всичко това обаче няма абсолютно никакво значение, защото България отново е сред най-добрите!

За "лъвовете" работата през този месец все пак не свършва. Макар и в по-спокойно настроение след класирането на първенството, селекцията на Росен Барчовски ще трябва да изиграе последния си двубой от група "H". В понеделник от 16:30 часа България се изправя срещу Босна и Херцеговина в мач без значение. Другата такава среща е тази между Гърция и Латвия.

Първите две точки в битката бяха отбелязани от звездата на Латвия Янис Тима - 2:0. Крилото на "лъвовете" Димитър Димитров обаче отговори с тройка, а след това надигра Тима в персонален дуел и даде аванс на националите ни - 4:5. Лидерът на балтийците също показа класата си и върна тройката - 7:5. България реагира с минисерия от 0:4, като именно тогава дойде първото ефектно изпълнение в мача - забивка на Чавдар Костов за 7:9. Двата тима започнаха двубоя на много високо темпо. Два поредни пропуска от тройката на "лъвовете" дадоха шанс на Латвия да си върне двуточковия аванс, малко преди Костов да изравни резултата на бърза атака - 11:11.

Отново Янис Тима намери пролука в подкошието на българите и направи резултата 13:11, а след това титулярният център на "лъвовете" Андрей Иванов седна на пейката с 2 лични нарушения. Два коша от наказателната линия на Костов отново сложиха равенството в резултата - 13:13. За съжаление, и резервата на Иванов - Станислав Ваклинов, си изкара две бързи нарушения, което предизвика включването в игра на Александър Янев.

Хубавото за България в началото бе, че латвийците нямаха никакъв късмет със стрелбите си от далечно разстояние - 1 точна стрелба от 7 опита от тройката. Националите ни отново се добраха до наказателната линия, като този път Дий Бост излъга съперник и вкара два пъти за 13:15. Домакините отговориха с минисерия от 4:0, чрез която поведоха в резултата след изиграването на първите 10 минути - 17:15.

Деян Карамфилов даде начало на втория период с успешна стрелба от средно разстояние - 17:17. Рихардс Ломаж и Айгарс Шкеле обаче отвърнаха за 21:17, преди Павлин Иванов да изригне с тройка и да намали дефицита на българите до една точка при 21:20. Чудесна контраакция на "лъвовете" завърши със забивка на Александър Янев, като по този начин България си върна аванса - 21:22. Проблемите на латвийците, предизвикани от добрата защита на България, продължаваха да нервират селекционера Робертс Щелмахерс.

Веднага след поредния пропуск от тройката обаче домакините насочиха две последователни нападения в подкошието и реализираха за 25:22 чрез Майерс и Мейерис. Преднината на латвийците достигна пет точки след нова добра акция в подкошието на "лъвовете" на Роландс Фрейманис - 29:24. Именно той реализира и първата тройка на латвийците от доста време насам, за да увеличи разликата до 8 точки - 32:24. Най-сетне серията на Латвия спря, след като Дий Бост върна две точки - 32:26. Балтийците извадиха още едно оръжие от арсенала си - играта на бърза атака, като в две последователни нападения изпревариха защитата на гостите и реализираха за 36:28.

Трето последователно такова нападение, този път след грешка на Христо Захариев, донесе първата двуцифрена преднина в мача за Латвия - 39:28. Веднага след таймаута на Росен Барчовски гардът Дий Бост свали дефицита на България на осем точки след успешна тройка - 39:31. Ваклинов натрупа третото си лично нарушение, колкото има и Андрей Иванов, като при 2 минути до края на втория период на паркета се появи Алекс Симеонов - 40:31 за Латвия. Чудесен пас зад гърба на Захариев намери Димитър Димитров за лесни две точки - 40:33 и прекъсване за домакините. "Лъвовете" завършиха втората част със серия от 1:8, като по този начин се завърнаха на четири точки разлика в резултата - 40:36 преди началото на второто полувреме.

Третата част започна по категорично най-добрия начин за България - неспортсменско на Ломаж, от което Деян Карамфилов се възползва и вкара два наказателни за 40:38. Заедно с това Димитър Димитров отбеляза стрелба от средно разстояние и "лъвовете" постигнаха 4 точки в рамките на една атака - 40:40. Янис Тима обаче се събуди след съня си във втората четвърт и наниза втората си тройка в мача за 45:40. Настана хаос в нападенията на отбора на Росен Барчовски, от който латвийците извлякоха сериозна полза и нанизаха втора поредна тройка чрез Мейерис - 48:40.

Димитров спря серията на Латвия, но това не впечатли особено домакините, които отново се измъкнаха на 10 точки напред - 52:42 с около 5 минути на часовника. Андрей Иванов пък си изкара четвъртото лично нарушение. Българите не успяха до сторят нещо полезно за намаляването на разликата след таймаута на Барчовски, а стрелбата от далечно разстояние продължаваше да работи за латвийците - тройка на Бертанс за 55:42. Най-сетне Дий Бост се активизира и наниза две поредни тройки, за да понамали устрема на домакините - 55:48.

Серията на националите ни достигна 0:9, след като и Павлин Иванов намери целта отдалеч - четири точки разлика при 55:51 и 3 минути до края на частта. Добра бърза атака на латвийците след пропиляна възможност от наша страна сложи "стоп" на серията - 57:51. Добра бърза атака на латвийците след пропиляна възможност от наша страна сложи "стоп" на серията - 57:51, а Тима вкара последния кош в периода за 59:51 преди началото на последната четвърт.

След две поредни неуспешни атаки Павлин Иванов най-сетне спря сушата в българските редици с доста далечна тройка - 59:54. "Лъвовете" показаха добра защита, но Айгарс Шкеле успя да се промъкне и да наниже две точки за 61:54. Нова изключителна стрелба на гарда на Рилски спортист намали разликата отново до четири точки при 61:57, а след това именно той наниза и третия си пореден изстрел зад арката - 62:60. Латвийците започнаха да се пропукват в нападение, а Чавдар Костов ги наказа в следващата атака на "лъвовете" - тройка за 62:63.

Изключително борбената игра от страна на националите ни не доведе до точки в наша полза, но и латвийците пропускаха шансовете си в атака - 62:63 с 2:55 до края на мача. След поредни пропуски от тройката на България Айгарс Шкеле наниза чрез пробив - 64:63. Фрейманис вкара един от двата си наказателни и направи резултата 65:63, преди Дий Бост да върне аванса в полза на нашите момчета с нова тройка - 65:66 при оставащи 1:26 на таблото.

Павлин Иванов не успя да узакони успеха на нашите, но Мейерис се затрудни със защитата на националите и дори да уцели ринга под коша. България получи притежание, но Дий Бост пропусна от средно разстояние, след което хаосът стана пълен. Латвийците допуснаха абсурдна неточност в нападението си, след като Фрейманис извърши фаул в атака при сигурни две точки в полза на Латвия. Александър Янев бе фаулиран, но той пък трепна на два пъти и не успя да реализира фауловете си. В последната си атака Латвия нападна през гарда Айгарс Шкеле, но неговият опит също не бе точен, на добавка нямаше никой и България си извоюва правото да играе на Европейско първенство!

Дий Бост наниза 18 точки и направи 4 асистенции за успеха на България. Павлин Иванов изригна с 15 точки при 5/7 стрелба от тройката, Димитър Димитров допринесе с 12 точки и 5 борби, а Чавдар Костов остана с 11 точки и 5 борби.
За Латвия очаквано Янис Тима бе най-добър с 14 точки, а Марекс Майерис и Айгарс Шкеле добавиха по 11. Дайрис Бертанс изигра слаб мач и завърши с 4 точки при 1/9 стрелба от игра.

ЛАТВИЯ: Кристерс Зорикс 2, Рихардс Ломаж 6, Марекс Мейерис 11, Янис Тима 14, Мартинс Майерс 4 (Айгарс Шкеле 11, Роландс Фрейманис 9, Дайрис Бертанс 4, Оярс Силинш 2, Каспарс Берзинш 2, Мартинш Лакса, Артурс Загарш)

БЪЛГАРИЯ: Дий Бост 18, Чавдар Костов 11, Христо Захариев 2, Димитър Димитров 12, Андрей Иванов 2 (Павлин Иванов 15, Деян Карамфилов 4, Александър Янев 2, Васил Бачев, Станислав Ваклинов, Алекс Симеонов)


Източник: sportal.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete