Сряда, 24 Април 2024, 18:31

105-та вечер на протести в центъра на София, горят медицински маски

21 Октомври 2020, 22:55
(2) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1591 2


Призивът към участващите е да донесат маски за еднократна употреба, които да бъдат изгорени на Орлов мост

Протести тази вечер блокират центъра на София. В 19.00 часа започна 105-ата антиправителствена демонстрация на жълтите павета.

Паралелно с нея обаче днес се провежда и протест срещу въвеждането на задължително носене на маски на открито.

Призивът към участващите е да донесат маски за еднократна употреба, които да бъдат изгорени на Орлов мост, а остатъците да бъдат поставени в контейнер за битови отпадъци, който демонстрантите планират да пренесат до Министерството на здравеопазването.

На Орлов мост по традиция завършва и протестното шествие с искания за оставките на кабинета и главния прокурор.

По-рано днес демонстрация под надслов "Правосъдие без каскет" се проведе пред Съдебната палата в София. Участниците поискаха оставката на главния прокурор.

Присъстващите заявиха, че на 22 октомври сутринта ще подновят протеста си пред Висшия съдебен съвет, който ще обсъжда има ли основания за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно.

След шествие в градския център демонстрантите се присъединиха към антиправителствения протест, който повече от 3 месеца иска оставката на премиера и провеждането на предсрочни избори.

Служителите на СФСМВР пък излязоха на протест във Варна. Служителите на реда започват серия от регионални протести, а след това ще преминат и към национални протестни действия. По думите на зам.-председателя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов служителите са били принудени да преминат към ефективни протестни действия. Според тях от 12 октомври до момента не са били положени никакви усилия от страна да министерството да се получат официални преговори по темата с увеличението на основните месечни възнаграждения на служителите в МВР.

Днес отвореното писмо на представители на изкуството, науката и образованието в България с искане за оставки беше депозирано в Европейския парламент. 1256 представители от различни интелектуални и творчески сфери се обединиха в подкрепа на протестиращите граждани.

Източник: vesti.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 21:59

    Четете: 1256 представители на наука, изкуство и образование са изпратили отворено писмо до ЕП, в което изразяват своята подкрепа на протестиращите срещу правителството и гл.прокурор. Нали можете да пишете? Изпратете и вие отворено писмо, ама на English, в което да изразите своята подкрепа на премиера и Ив.Гешев. Обяснете, че толкова пъти съветвахте

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 22:05

    Обяснете, че съветвахте протестиращите - и с думи, и с бой, но те не "вдяват". Оплачете се, че кабинетът даде увеличение 30% на държавната администрация, която брои 430 хил.души, а вас , около 30 хил.души, ви оставят увеличение. Само веднаж вираздадоха по 600 лв на кепе заради добре свършена работа на 2-и септември т.г.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete