Петък, 19 Април 2024, 07:06

106 години от рождението на Тодор Живков

7 Септември 2017, 17:58
обновена на 8 Сеп 2017
(2) (4)
Правец - Новини
Прочетена: 3555 8


На 7 септември 2017 г. от 10.00 часа пред паметника на Тодор Живков – бивш държавен глава на България, в градинката до Спортния комплекс в Правец бяха поднесени цветя по повод 106 години от неговото рождение. Да отдадат почит пред делото и паметта му бяха кметът на Община Правец- Румен Гунински, зам- кметът Катя Симеонова, секретарят на Община Правец- Албена Петрова, общинска администрация и многожество жители на гр. Правец. Важни гости на събитието бяха внучката на Тодор Живков- Евгения Живкова, както и Алексей Новосьолов- съветник по културните въпроси при Посолството на Руската Федерация. Цветя и венци бяха поднесени от Община Правец, Консултативен съвет към Община Правец, Общински съвет на БСП, Исторически музей - Правец, и граждани на община Правец. 

По случай този ден в Музейния комплекс при Родната къща на Живков от 11.00 часа бе открита изложба, представяща в други измерения колекцията подаръци на Живков, получавани от него като държавник от гости на държавно и правителствено ниво от различни държави по света.

Акцентите бяха върху уникални образци оръжие, както от България, така и от други страни, непоказвани досега. В Арт галерия бяха представени голяма част от картините, които са запазени. Експонатите, представени в изцяло обновената постоянна изложба „България и светът” са подаръци на българската държава и на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия.

Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка - Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток – Израел, Виетнам, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа – България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Италия, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от бившия СССР ( Русия, Украйна, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от САЩ, от Латинска Америка - Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от цял свят. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации.

Това са произведения от кристал, слонова кост, всякакъв порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация. Затова говорят много.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 19:47

    Борисов да прати венец и някой от партията си да запали свещ

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 7 Септември, 21:21

    Борисов е неблагодарник, някога е учил занаят докато е мачкал ушите а Тато а сега му порасна работата, ще се срине по-зле от Тато, много скоро!

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Септември, 07:00

    Защо няма гунински и бенито на снимките, искам да си го гледам

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Септември, 19:38

    Борисов го махнете,но къде е Бончо генерала,благодарение на бай Тошо и генерал го направиха и си поживя!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Септември, 21:26

    Яхов,Яхов -смешник.Предаде ГЕРБ.След катастрофалната ти загуба на изборите продължаваш да разочароваш хората.И сред свойте и сред чуждите реитингътът ти е нула.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 8 Септември, 23:29

    Яхов все пак присъства, докато други ги няма никакви.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: До 5 9 Септември, 17:57

    Яхов,за разлика от много други активисти герберисти,си има собствен морал на поведение и за негова чест не го престъпва.Нещо да си чул Яхов да е участвал в далавери,като например Ивекото? Или просто неспазва принципа на шайката - Кради!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Септември, 12:24

    Кой е Ивекото за сведение на хората в Етрополе, които посещават от време на време Правец

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete