Събота, 20 Април 2024, 08:01

107 години от рождението на Тодор Живков бяха чествани в Правец

7 Септември 2018, 14:58
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2043 2


Признателните поколения на Правец, за пореден път отдадоха почит към живота и делото на държавника и човека Тодор Живков, по повод 107-годишнина от рождението му.

Тържественото честване се състоя първо пред паметника му в град Правец, а след това и в къщата-музей, където е роден на днешния ден през далечната 1911г. На официалното честване бе и неговата внучка Евгения Живкова.

Празничното събитие започна с въведение на водещата-дванадесетокласничката Гая Диланова, ученичка в ГПЧЕ „Алеко Константинов”. С цитат на бившия държавник тя обърна внимание и обобщи основния приоритет в делото на Живков, с което днешните поколения биха го запомнили- „Исках промяна на системата, подобряване благосъстоянието на всеки отделен човек и чрез всички български граждани на държавата. Политиката е изкуство на възможното, а не на желаното”. В своето изложение водещата обобщи изводите за Живков, като посочи, че тези, които се опитват на критикуват Тодор Живков, „нека извоюват доверието, срещу което получат 8 милиарда конвертируема валута и ги вложат в технологии. За няколко години да съумеят да повишат жизненото равнище на народа, по негов стандарт и по негово време. И тогава да говорим, кое има значение. Поне 4 години да могат да задържат властта в съзидание и спокойствие и тогава да вадят торбата с лъжите”. Днес обстановката в света е коренно различна. България би могла да се утвърди достойно, като равноправен партньор, но не като обрече преобладаваща част от българския народ на мизерия и несигурност, като се разруши постигнатото за 33 години. „Знайте, млади сили на България, че вашите бащи и деди не ви подведоха, че не ви подготвяха такова бъдеще, те не бяха и не са светци, но опазиха и сътвориха една България, с която само можете да се гордеете, че е била и че е я имало. А истината за България бе и си остава, че по времето, което днес официално се отрича, тя не беше бедна страна. Според общоприети категории, тя бе средноразвита държава, където хората живееха добре. Имаше баланс на интереси, а не баланс на сили”, каза водещата.



На 21 юни 1989 г Живков заявява ”Съветският съюза е в криза. Ние сме на прага на кризата!.”Тези думи са признание за историческото закъснение. Почтеността е силата на държавника, победен от по-мощен противник. Живков осъзнава това приживе и запазва достойнство”. С тези думи Таня Борисова, директор на Исторически музей-град Правец, откри тържествената церемония. Тя подчерта, че се знае, че той се е записал в историят , и с добро, и с лошо. „Днес е въпросът да се отмери справедливо, кое беше повече в епохата на Живков. Ако е лошото- да го зачеркнем. Ако е доброто- да се върнем към него и да се опитаме да го пренесем обновено към днешния ден, за да остане България демократична и социална държава”, подчерта Борисова. Тя даде думата на професор Димитър Иванов – работил в „Държавна сигурност” по времето на Живков, специалист по национална сигурност, философия и журналистика.


В своето слово за държавника, проф. Иванов изведе основополагащи направления в държавната работа на Тато, както мнозина го наричаха. Според него социологическите проучвания през последните години показват, че Живков е начело на българските държавници в съвременната българска държава- през последните 140г. „При всички случаи той е в петицата, а за 50% от населението, той е водещият държавник. И тук не става дума за някаква привързаност, за някаква покорност към водача, към лидера, тук става дума и за това, че Живков е оценен и зад границите на България”, подчерта професорът.

След възпоменателното тържество, последва полагане на венци и цветя, в знак на признателност към Тодор Живков. Своята почит изразиха пред неговия паметник кметът на община Правец-Румен Гунински, внучката Евгения Живкова, общинските съвети на БСП-община Правец, община Ботевград и община Етрополе, областният председател на БСП-Александър Манолов. Цветя положиха и се преклониха пред личността и делото на Живков много граждани, общественици и близки приятели на Тодор Живков, сред които и Христо Христов-Референта, и др.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 8 Септември, 22:37

    „Исках промяна на системата,..."
    Промяна на системата? Промяна на комунизЪма? И кога го е искал?! След като го свалиха? Що не го чухме това преди Десети ноември?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete