Сряда, 24 Април 2024, 14:48

108 ученици не достигат за попълване норматива на паралелките в общинските училища

25 Юли 2016, 12:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2524 20


Във връзка с подготовката за новата учебна 2016/2017г. в общинска администрация Ботевград постъпиха мотивирани искания за разрешение за функциониране на паралелки под норматива за минимален брой ученици от директорите на общинските училища. Функционирането на паралелки с численост на учениците под минималния брой е обусловено от редица социални, географски и демографски фактори.

Съгласно чл.11, ал.4 и ал.6 от Наредба №7/ 29.12.2000г на МОН, когато общият брой на учениците в паралелките на общообразователните училища е до 80, допълнителни средства извън определените по единни разходни стандарти се осигуряват по преценка на финансиращия орган, ако това е необходимо. Числеността на броя на учениците в паралелките във всички общински училища на територията на община Ботевград надвишава 80.
В конкретния случай общинската администрация счита, че няма необходимост от допълнително финансиране, тъй като формулата за разпределение на средствата по единни разходни стандарти е съобразена така, че да няма недостиг на средства в нито едно от десетте общински училища на територията на община Ботевград.

Осъзнавайки категоричната необходимост за запазване на всички образователни институции на територията на община Ботевград и осигуряване на равен достъп до образование на всички деца и ученици, включително и тези в неравностойно социално положение , кметът  Иван Гавалюгов ще предложи на общинските съветници да вземат решение за функционирането на паралелки с численост на учениците под норматива за минимален брой в общинските училища за учебната 2016/2017г., както следва:
 

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" –Липница нормативът за минимален брой е  87 ученици, недостигат 7, в ОУ „Отец Паисий" - с.Врачеш нормативът за минимален брой е  68, не достигат 16 ученици, в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" –Скравена нормативът е за 120 ученици, не достигат 25, за ОУ „В Левски" Ботевград нормативът е 136, не достигат 56 ученици. За ПМГ „Акад. Проф.д-р Асен Златаров" Ботевград и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" - Ботевград не достигат по 2 –ма ученика. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Юли, 13:45

    Ако не се бутаха всички ученици в ОУ "Н. Й. Вапцаров" и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий" щеше да има ученици за всички училища. Защо в тези училища има по няколко паралелки първи клас, а в другите едва събират и по една? Събират се деца и от селата, при положение, че там има училища. А сграда на училището в изтока изглежда като картонена кутия. Как не ви е страх да пращате децата си там!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Юли, 14:04

    Ще напишете/публикувате ли подробно за състоянието на училищата/паралелките в Община Правец :?:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Юли, 14:21

    #1, eпохата на комунизма свърши, поне на теория! Вече такива малоумници като теб не могат да казват на родителите къде да учат децата им!
    И се "бутат" във "Вапцаров" не защото е много хубава дЕректорката и даскалиците, а защото няма нищо по-хубаво в циганско-комунистическата община!
    Умните хора отдавна напуснаха града, след 1 ноември вече дори и глупаците взеха да го напускат...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Юли, 14:49

    3 ми ти що чиниш още тука, ма ?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Асан Куртов 25 Юли, 15:12

    Прояви патриотизъм№1и изпрати твоите деца в у-ще ,,В.Левски,,хем още един език ще научат. :lol:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юли, 15:21

    Вапцаров е все още училище за пример и за това родителите искат децата им да учат там .
    Има много добри начални учители и

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 15:58

    Учителите не трябва да са хубави, а да са професионалисти и да обичат децата. Във Вапцаров работят много такива _с хъс и желание.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Юли, 17:30

    Във училището във с.Врачеш има начални учители като Цанка Маринова,Мая Коловска ,Димка Шунтовска,Петя Поревалска завършили с висок успех СУ "Климент Охридски",доказали се с годините като знаещи и можещи,получили любовта на учениците си и изградили авторитет сред родителите. Чест е за Врачежани,че тези учители работят в училището в с.Врачеш и няма причини да търсят по-добри училища за децата си.Да са живи и здрави всички учители работещи в училището във с.Врачеш

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Юли, 17:41

    Важни са знанията на учениците,а Вапцаровци ги имат и показват!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Юли, 18:04

    Напълно съм съгласен с №1. Училище "В.Левски" е най-доброто като сграден фонд и функционалност, съсипаха го умишлено, жалко! И защо? Може ли някой да отговори?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete