Петък, 19 Април 2024, 12:27

110 години Независима България! На 22 септември 1908 г. - България е обявена за НЕЗАВИСИМА!

25 Септември 2018, 07:31
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 973 0


На 22 септември, във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. На тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. Община Костинброд отпразнува Независимостта на България с поднасяне на венци в село Петърч и честване с военно формирование 34 420 – Костинброд в село Опицвет.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заедно с кмета на село Петърч г-н Борислав Борисов поднесоха венец пред паметника на площада в селото. Завършекът на празника, както всяка година, беше в с.Опицвет. Г-н Трайко Младенов, заедно с г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд бяха посрещнати от кметицата на селото г-жа Гергана Величкова, която беше организирала официално честване на площад „Независимост”. Честването на 110 години независима България включваше участието на военно формирование 34 420 – Костинброд и фолклорна програма от танци и песни на различни състави от община Костинброд. Към официалните гости се присъединиха полковник Цветан Тодоров- офицер от запаса и председател на инициативен комитет за паметника на площад „Независимост” в село Опицвет, полковник Парапанов- представител на централния съвет на съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-жа Искра Лазарова- кмет на село Чибаовци.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи с празнична реч по случай Денят на Независимостта на България: „Уважаеми кметове, заместник-кметове, кметски наместници! Уважаеми дами и господа, жители на село Опицвет и военни от военно формирование 34 420, което винаги е било с нас, когато честваме Националните ни празници! Днешната дата е паметна дата и за село Опицвет. Днес се навършват 10 години, от когато е построен паметника на площад „Независимост” и 110 години от обявяването на Независима България. Нека се поклоним пред всички знайни и незнайни герои! Пред паметта на всички наши съграждани, дали живота си в борбата за една независима държава, за едно единно отечество! Завършвам речта си с двете последни изречения от манифеста към българския народ: „Да живее свободния и независим български народ! Да живее Майка България!”

„След словото на кмета на община Костинброд, г-жа Гергана Величкова- кмет на село Опицвет честити Националния празник на всички присъстващи. Полковник Цветан Тодоров и полковник Парапанов също поднесоха своите поздравления и произнесоха тържествена реч. Панихида отслужи отец Желязко, а венци бяха положени пред паметника от Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд, Клубен съвет на воиските на транспорта и висше транспортно-военно училище „Тодор Каблешков”. 22 септември от няколко години се превърна в един от най-важните дни за село Опицвет.

По случай празника беше организирана и фолклорна програма. Участие взеха ТС ”Зора” към НЧ „Заря-1914”, кв.Маслово, ТШ „Емиданс” и МШ „Иркапей” към НЧ ”Г.С.Раковски-1928”, с.Драговищица, ТС ”Хайдушки ручей” към НЧ ”Труд и просвета-1941” и домакините ТС ”Омайниче” към НЧ „Разум-1922”. Всички състави и школи изпълниха невероятни автентични шопски песни и народни танци. Празникът в село Опицвет завърши с четири минутна тържествена заря! Нека всички помним датата 22 септември 1908 г. - Денят, в който България става истински свободна. Честит празник, българи!

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete