Петък, 19 Април 2024, 00:39

141 години от Освобождението на Ботевград: "Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забрава"

29 Ноември 2018, 19:05
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2146 8


„29 ноември 1877 година- на този ден свободата пристига в града ни и ние започваме да живеем като истински свободни хора. Всяка година на този ден ние празнуваме, изпълнени с вълнение и гордост. Миналото не е време, миналото е богатство, когато страниците на историята ни се четат със смирение и признателност към жертвите, свои и чужди. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забрава”, с тези думи водещите Николай Найденов и Миглена Василева дадоха старт на празничната вечер по повод 141 години от Освобождението на Ботевград. Тържественото честване се състоя на пл. „Саранск”, пред паметника на Свободата. Празничната програма започна с изпълнение на Общински духов оркестър с диригент Иванка Савова и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова.

Историческо слово пред ботевградската общественост изчете кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов: „За тези 141 години, датата 29 ноември, е сред най-забележителните в историческия календар на Ботевград. Именно тази дата събира смисъла и значението си в една дума- Свобода. Ние, в нашия край, всяка година се завръщаме сред спомена към кървавите за род и родина 5 века. Завръщаме се, защото историята ни помни, изследва и разказва. Разказва как един малък, но висококултурен народ възстава, въздига се сред чуждото владичество, срещу статуквото, срещу себе си дори. Въздига се за тази едничка, свята свобода. Свобода, нужна всекиму, за да изживява дните си спокойно и достойно…

В онези дни се решава ходът на Руско-турската война от 1877-1878г. Ботевградският край става център на военни действия и събития, които надхвърлят светогледа на предците ни. Градът ни, в късната есен на 1877г, е подложен на грабежи и унищожения от напускащите го турци. Дни, критични за българското население, което тръгва да бяга и да се укрива. На 29 ноември, войските на руската империя навлизат в опустошен и изоставен град. Завърналите се в бащините къщи, няколко дни по-късно, с всички сили спомагат войските на генерал Гурко да атакуват пътя към София при зимните условия. Решение- единствено. Въпреки съмненията в успеха, руската армия преминава балкана през зимата, което решава изхода на Руско-турската война…/
Завръщаме се днес към онези събития, за да си кажем, че нямаме право да пренаписваме историята, но не бива да забравяме уроците й. Днес сме свободни. Свободни сме да избираме, да преследваме мечти, да изразяваме мнение, да изповядваме вярата си. Свободни сме да славим словото си, да пазим огнищата, в които гори огънят на възраждането. Свободни да се борим за истината и да докажем, че свободата, която предците ни извоюваха, е жива.

Убеден съм, че днешният ден кара всички нас да се чувстваме горди. Днес, 141 години по-късно, в този ден, извоюван по силата на справедливостта, отбелязваме като изконен ботевградски празник и отдаваме своята почит и признателност към всички, които създадоха, опазиха и ни завещаха Ботевград, такъв, какъвто е днес. Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и продължим историята и традициите си.
За финал градоначалникът пожела на жителите на община Ботевград здраве и благополучие.

В празничното тържество взеха участие: Театрална работилница с ръководител Николай Найденов, Ансамбъл Ботевград с ръководител Стоян Стоянов, Група за руски песни с диригент Ангелина Болярска, Танцов състав „Орханийче” с ръководител Цвети Дилова, Смесен градски хор „Стамен Панчев” с диригент Таня Цонкова, Детски хор „Бонка Големанова” с диригент Боряна Нешкова.

В знак на почит и признателност, под звуците на Общински духов оркестър, венци и цветя поднесоха: ръководството на общината, ОбС, общински дружества и предприятия,кметства, детски и учебни заведения, политически партии и неправителствени организации, граждани и др.

По повод празника на Ботевград, поздравителни адреси се получиха от: Албена Михайлова, народен представител от София област, Любомир Лилов, председател на Общински съвет Ботевград, Пьотър Тултарев, кмет на гр. Саранск, Република Мордовия, Румен Гунински, кмет на община Правец, Национално сдружение на общините в Република България, Патентно ведомство на Република България и дирекция „Бюро по труда”- Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: П.Н 29 Ноември, 20:58

    "Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забрава". Колко е вярно това изречение и колко по - хубаво щеше наистина да бъде така. Защото 80% от населението в Ботевград не знае какво се чества на този ден, половината от хората които са на площада са отишли за да видят може би децата си как рецитират или танцуват или пеят, разбира се в това няма нищо лошо, а другата половина са отишли най - вероятно насила и тук таме някой "псевдо патриот". Единици са хората, които са отишли за да отправят почит към дейците и да честват истински този празник. Много жалко........

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 22:40

    Честит празник! Поздравления на всички самодейци, които участваха и забавлявали всички, които присъстваха на празника

  • Отговори (4) (7)
    3. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 22:47

    Зле подготвена програма. Нищо не се виждаше от снимките. Кмета сричаше словото

  • Отговори (6) (2)
    4. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 22:59

    #1, омръзва ми от такива мрънкалници като теб. Вечно някой мрънка че ние Българите така, ние Българите онака, и все не са доволни. България е, и ще бъде!!!

  • Отговори (7) (2)
    5. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 23:24

    3 Кучкова ще се разтечеш от злоба. Или от некачествен ботокс.

  • Отговори (2) (3)
    6. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 11:02

    Не завиждай. Не можеш да й "донесеш на малкия пръст"!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 20:31

    Браво на на хората, които въпреки студа се справиха с организацията и провеждането на празника.. Получи се хубаво тържество. Похвала заслужават читалищните дейци, които са се погрижили за програмата!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete