Събота, 20 Април 2024, 17:10

141 години от Освобождението на Правец бяха отбелязани в Исторически музей-Правец

23 Ноември 2018, 19:05
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1468 16


Tържествено честване по повод 141 години от Освобождението на Правец от турско робство събра родолюбиви правчани в Исторически музей- Правец. Събитието бе отбелязано с литературно-музикална програма и презентация на тема „141 години от битката за Правец 21 - 23 ноември 1877 г.” Официални лица на честването бе кметът на община Правец Румен Гунински, председателят на Общински съвет Николай Яхов, секретарят на общината Албена Петрова и др.

Битката при Правец е една от най-големите в хода на Руско-турската освободителна война. Дните са 9, 10 и 11 ноември стар стил (21,22 и 23 нов стил) 1877 г. Бойните действия при Правец са първата успешна битка по пътя па войните на генерал Гурко от легендарното зимно преминаване на Балкана, завършило с боевете при Арабаконак.
66 освободители остават костите си край Правец. В тези паметни боеве в укрепленията загиват 137 турци, пленени са около 50, завзето с много оръжие, пленени са 2 знамена.
Преди малко повече от 140 години, през ноември 1877 година, дните са мразовити, мъгливи, вилнее зимна буря, върховете са настръхнали, изтръпнали от залповете на оръдията, урвите събират ехото на битката. В Орханийското поле е отрупана елитна турска армия, командвана от Мехмед Али паша. За да бъде задържан Мехмед Али паша далеч от Плевен, русите решават да настъпят и да застрашат турската армия като завземат главните старопланински проходи. Ген. Гурко предприема изпреварващи действия в тази посока. С тази цел той потегля на запад от Долни Дъбник и съсредоточава отряда си в Ябланица.

Генерал Гурко разделя отряда си на две части: Преден - под командването на генерал Дандевил, Десен - летящ отряд под командването на генерал майор Леонов и Ябланишки под командването на генерал адютант Шувалов. На 21 .XI. генерал Гурко дава заповед за атака на турския авангард на Шакир паша при Правец. Ябланишкият отряд се разделя на три колони. Генерал-майор Елис настъпва по шосето от Ябланица към Правец. Генерал-майор Раух през Видраре, Калугерово и Правешка Лъкавипа трябва да обходи турските позиции при Правец и да ги атакува във фланг и тил. За да не могат турците от Орхание и Етрополе да окажат помощ, срещу тях се насочват други руски части. Оръдейният ураган започва още през нощта на 22 ноември, не заглъхва и на другия ден, когато в 3 часа след обяд в тил на противника пристига колоната на генерал Раух откъм Видраре и Калугерово през Правешка Лъкавица. Отрядът на генерал Раух завзема три височини. Страховит и неимоверен е преходът на руските войни от с. Видраре до Правешките височини. Очевидците разказват: "...отрядът започна да се изкачва по надвесения над пропастта път до висотата на облаците. Особено трудно бе да се движат конете ...". "Без съмнение след време тази козя пътека, ще бъде показвана и ще се казва, че тук е минала руска войска и превозила своите оръдия. Но едва ли този, който сам не е видял това движение, ще повярва."
Оръдията се изтикват с гърбове и мишци, Колела, дула, ракли и снаряди лягат върху човешките плещи. Този поход до подстъпите на Правец трае 22 часа без минута почивка. Откъм Осиковица към Правешкия проход настъпва отрядът па генерал Елис. При генерал Елис пристига генерал Гурко, придружаван от генерал Шувалов, командващ войските и за битката при Правец. Отрядът на генерал Елис държи турците под постоянен обстрел, а стрелците на генерал Раух, в тил на противника, изкачват планинския връх, обвит в облаци. В това време отрядът на генерал Дандевил, напредващ към Етрополе, завзема доминиращия пад околността връх Острома.

Седемстотин коли от Етрополе, Правец и околните села заминават в помощ на освободителите. Правчани се включват в помощ на руските войни. Събират хранителни продукти, осигуряват добитък за руския обоз, проправят пътища в мразовитата зима, служат като водачи на русите по пътеките в Балкана.
Две денонощия продължава битката със снежната стихия. Боят при Правец завършва с блестящ успех на руската армия. Овладяна е Предната турска позиция в Предбалкана и пътят към Етрополе, Орхание и от там към София е открит.

В хода на Руско-турската освободителна война руската армия записва край Правец една славна страница, от която ние и до днес черпим вдъхновение, каза директорът на музея Таня Борисова. Тя показа на гостите на събитието обновената експозиция, посветена на Освобождението на Правец.



Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 21:57

    Това може да го напише само едно социално нищожество, жалко.

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 22:22

    Кой е кандидатът за директор на училището в Правец?

  • Отговори (0) (2)
    4. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 22:33

    Все ще сложат някой, имай търпение, нали знаеш , кандидати ще има, но в крайна сметка слагат който трябва, така е и по изборите.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 22:34

    Учудващо, как така е поместено тук, защото в последно време четем новини кога ще има прекъсване на ел.захранването, повечето мероприятия на територията на Община Правец се публикуват в ФБ, където повечето хора нямат профил или може би се прави за да се избегнат неудобните коментари.

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 09:49

    Ама кандидатът е бил само един, питам кой е, ако знае някой?

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Правец 24 Ноември, 11:32

    Пешкунтата е кандидат някой да има нещо против :) :) :)

  • Отговори (0) (2)
    8. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 12:26

    В общината има една ННУ /нереализирана начална учителка/,що да не стане директор.Тя от всичко разбира! :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 15:36

    Темата е друга бе селяндури! Шапки долу, да отдадем почит на загиналите наши освободители. Не че някой от вас заслужава свободата съдейки по еснафските ви писания.

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 15:24

    Като си толкова патриот бе ксолибарино,защо още търпиш в центъра на Правец да стои някакъв орунгел,който няма нищо общо нито с историята ни,да не кажа и с настоящето.Този които го е поръчал,да си го занесе у тях,където си иска,но ТУК НЕ МУ Е МЯСТОТО!Тук е мястото или на човекът създал Правец в днешния вид или паметника на загиналите в освободителните войни!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete