Вторник, 23 Април 2024, 15:24

142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев отбелязаха в село Бучин проход

4 Юни 2018, 08:00
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1815 0


За втора поредна година, внушителният паметник на български войник в село Бучин проход събра десетки жители на община Костинброд и гости по повод гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

Монументът на загиналите войни от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. бе открит след неговото реновиране на 2 юни 2017г.
Именно този паметник е изключително ценен за община Костинброд, поради статуята на воин в цял ръст – единствена в общината.
На 2 юни се навършиха 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев – един от онези велики личности в историята, с които всяка нация би се гордяла. В този ден с чувство на признателност сведохме глави пред подвига на хилядите наши сънародници, загинали за свободата и независимостта на България. 2 юни е денят на Ботев – загинал като водач на 205 четници и с подвига си дал най-ярките измерения на пример за саможертва и безкористно посвещение на Родината, станал символ на героизма. Словата му, знаещи се от всеки български патриот: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, са се запечатали в националната ни памет като духовната сила, която отключва съкровищницата от славни примери на патриотизъм и жертвоготовност.

2 юни е ден на безсмъртието, на хилядите знайни и незнайни българи, дали живота си за Отечеството и със славната си гибел, записали имената си в историята. Всяка година на този ден в 12.00 часа сирените в цяла България свирят в знак на всенародната почит към делото на Ботев и загиналите за България. Тази година на 2 юни в 19.00 часа пред паметника в с.Бучин проход, беше и тържественото честване на Денят на Христо Ботев.
Кметът на община Костинброд- г-н Трайко Младенов, заедно с кметът на с.Бучин проход- г-н Бойко Борисов и със съдействието на военно формирование 34 420 – Костинброд се изправиха пред паметника и почетоха загиналите войници за свобода под звуците на химна на Република България.

Командирът на караула след като даде команда: „Караул, мирно!“, „Шапки долу!“, „На колене!“, всички гости отдадоха почит към загиналите. Г-н Трайко Младенов, заедно с г-жа Теодора гогова- зам.-кмет на община Костинброд поднесоха венец от община Костинброд , д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет, заедно с г-н Бойко Борисов-кмет на с.Бучин проход поднесоха венец от Общински съвет – Костинброд. Сержантите и офицерите от запаса и резерв – Костинброд също почетоха загиналите за свобода с венец. Всички присъстващи оставиха цветя пред паметника в знак на почит.

„Вечна памет на българските военнослужещи, загинали в операции по опазване на мира и при изпълнение на военния дълг, в мирно време!“

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete