Вторник, 7 Април 2020, 01:05

142 години от Освобождението на Литаково

16 Декември 2019, 23:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1200 7


На днешния ден преди 142 години с. Литаково получава соята свобода. Десетки жители на селото се събраха на площада пред кметството, за да почетат своя празник и паметта на загиналите за свободата.

Водещ на тържеството бе Станислав Борисов – председател на читалищното настоятелство към НЧ „Светлина – 1900“. Той даде думата на историка Тодорка Коцева и бивш директор на Исторически музей - Ботевград, за да представи историческите факти от Освобождението.

Кметът на с. Литаково г-н Пешо Младенов произнесе поздравително слово:
„На този ден преди 142 години Литаково получава своята свобода. Днес ние се прекланяме пред величието на руските воини и тяхната саможертва. Пред всички участници в Освободителната война, оставили костите си по българските земи. Прекланяме се пред героизма на българските опълченци и пред всички, които се бориха за свободата на България, за запазване на българския дух и националната идентичност. Затова аз съм твърдо убеден, че този празник е един важен мост, който свързва нас и нашите предци, с историята и миналото ни. Гордост, дълбока признателност, родолюбие- това са най-силните чувства, които изпитва един истински българин, когато се върне назад в онези тежки, но славни години от нашата история. Преди 142 години нашите предци, тези истински българи, успяха да разкъсат оковите на вековното робство и да донесат нашата свобода. Нека нашето село Литаково да пребъде! Всички с общи усилия да работим за просперитета на нашето село, за неговата култура и история, за да може нашето село да стане едно по-добро място за живеене с много усмивки и вяра в утрешния ден. Честит празник!”

Музикантите от Литаковската духова музика зарадваха присъстващите със своето изпълнение. Програмата продължи с музикално -поетичен рецитал с участието на ученици от ОУ „Васил Левски“ – с. Литаково и самодейци към НЧ „Светлина – 1900“.

Венци и цветя бяха поднесени в знак на почит пред саможертвата и подвига на героите участвали в освобождението на с. Литаково.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

 • 1.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (3) (1)
  2. добавен от: Анонимен 16 Декември, 23:31

  Знаеш ли как е отразена там новината - ужасно! Какво ще кажеш за следното изречение: "Родолюбивите литаковци заслужиха уважението на петимата Ботеви четници, убити и погребани тук.". Такава глупост само в цитирания от теб сайт можеш да прочетеш! Чети си тъпотиите там, но не прави неуместни сравнения, че изпростяваш...

 • Отговори (2) (0)
  3. добавен от: Анонимен 16 Декември, 23:33

  1, от теб блика такава грамотност, че въобще не се учудвам на предпочитанията ти...

 • Отговори (2) (1)
  4. добавен от: Анонимен 16 Декември, 23:45

  1, ако си наясно с новите правила за правописа, нямаше да напишеш "вас" с малка буква.

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 16 Декември, 23:57

  Да, 1, там е бисер до бисер. Истинско забавление за читателя. Не влагат умисъл, за разбиране да не говорим.

 • Отговори (7) (1)
  6. добавен от: Анонимен 17 Декември, 03:02

  Да се впише в историята на Литаково и природолюбителката Кочкова,която обича литаковските ниви!

 • Отговори (6) (1)
  7. добавен от: Анонимен 17 Декември, 07:37

  Да се постави и възпоменателна плоча там където Кочкова облагодари нивата както и макети на лекия автомобил и крана евакуирал нея и спътника.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (9)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (779)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (72)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (59)
70% Complete
Мир по Земята (122)
70% Complete