Петък, 26 Април 2024, 00:30

142 години от Освобождението на Правец от турско робство

22 Ноември 2019, 19:51
(2) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 1508 2


Тази година се навършват 142 години от освобождаването на Правец от турско робство.

По случай събитието Община Правец организира тържествено честване за отбелязване героичния подвиг на българските опълченци и руски воини, които са дали живота си в тридневната битка в правешките височини и са освободили Правец от турско иго.
На паметника на опълченците бяха поднесени венци и цветя от жители на града, Община Правец, Народно Читалище Заря-1895", Дневния център за пълнолетни лица с увреждания, Център за настаняване от семеен тип, МСОП и др.

В Исторически музей-Правец бе изнесена беседа за далечната 1877 г. от г-жа Татяна Борисова - директор на музея. В програмата за тържественото честване бяха включени и ученици от ОУ "Васил Левски", град Правец.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 09:06

    На този паметник,на загиналите в освободителните войни,му е мястото на площада в Правец,на мястото на онзи с фенера,независимо от прищявките на някои,които се считат едва ли не за собственици на града!Достатъчно тъжна съдба има той-демонтирането му от "Орище" срещу старото училище,след това наново събран и поставен зад черквата!Там са записани имената на хора,действително дали живота си за България и оставили след себе си нелека съдба на деца и семйства!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Ноември, 15:54

    Изключително точен коментар.Паметникът на Диоген не пречи на паметника на загиналите в освободителната война да бъде преместен на площада. Диоген е гражданин на света и носи светлината, без която нямаше да я има и свободата на България. Да си дадеш живота за освобождението на Отечеството се изисква смелост, родолюбие,кураж и акъл.За съжаление тези качествата липсват у народа и най -вече и управляващите на България на всяко ниво.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete