Петък, 19 Април 2024, 06:09

17 ноември 2019 г. - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

15 Ноември 2019, 20:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2916 0


„Животът не е резервна част“ - мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание.
Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 г., е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.
Календарният ден за възпоминание тази година е 17 ноември.

Публикуваме обръщението на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, което бе изпратено до медиите:

„Уважаеми съграждани,
На 17 ноември 2019 г. се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В продължение на четиринадесет години, следвайки призива на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември светът отдава почит на жертвите .на пътни инциденти и отправя молитви за запазване живота на кората, които участват ежедневно в движението по пътищата.
Излизайки от дома, службата, училището, музея, магазина, всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома здрави и живи. Само през 2018 г. почти всеки ден по двама човека са губили живота си в пътнотранспортно произшествие, а други 15 са били ранявани.
Светът, от който е част и нашата страна, търси глобални решения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Различни са пътищата, по които се търсят изходите от този световен проблем. Някои от начините са обръщането на човека към самия себе си, обръщането му за помощ към ближния, но и обръщането му към вярата с надежда за промяна и спасяване на повече човешки животи.
Третата неделя на ноември е време, през което всеки от нас ще се обърне към себе си или към онзи, в когото вярва, с молба да няма тежки катастрофи. Това е време, през което непознати помежду си хора ще имат едно и също желание - да няма загинали и ранени по пътищата на страната.
Като ръководител на Министерството на вътрешните работи, пряко ангажирано за опазване здравето и живота на участниците в движението по пътищата, апелирам:
Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници!
Нека възпитаваме децата си в спазване на закона!
Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и пред
обществото, че безопасността на движението по пътищата е наша лична мисия", се казва в обръщението на министър Маринов.

„Животът не е резервна част” е мотото на тазгодишното възпоменание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия, част трета от Глобалното десетилетие от дейността: безопасни превозни средства. В допълнение той се съгласува с генералната тема на Третата глобална министерска конференция по безопасност на движението по пътищата, която ще се проведе в Стокхолм през февруари 2020 г. на тема „Постигане на глобални цели 2030 г.“

Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените и заболелите при ПТП и от замърсяването на въздуха е непоносимо висок. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта. В допълнение, десетки милиони страдат от болести, причинени от замърсяване, в частност от газови изпарения и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите. Следователно, трябва да признаем, че два пъти повече са жертвите от замърсяването, което е причинено от изгорелите газове и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите, отколкото от катастрофи на пътя.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete