Понеделник, 22 Януари 2018, 23:50

170 г от рождението на Христо Ботев чества Ботевград

6 Януари, 13:22
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 810 4

Днес 6 януари 2018г, се навършват 170 години от рождението на патрона на нашия град-Ботевград, на поета и революционер Христо Ботев. Той живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело и пламенно родолюбие.

В подготвената празнична програма от Народно читалище „Христо Ботев” тържествено слово представиха пред обществеността водещите Миглена Василева и Николай Найденов, под звуците на Щатен духов оркестър-Ботевград с диригент Иванка Савова. В тържеството участваха Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и Мажоретен състав с ръководител Иванка Христова.

Водещите припомниха с думи на преклонение и почит делото и личността на Христо Ботев. Роден на Рождество Христово – 25 декември 1847 г ( по нов стил 6 януари 1848г), личността на Христо Ботев е израз на символиката в народния календар, според който Богоявление носи началото на пречистването и на възраждането. Чрез делото и словото на Ботев този празник се е превърнал в знаков.

Христо Ботев остави за поколенията пример за неподправено родолюбие и възвишен стремеж към общочовешките идеали. Пейо Яворов, като един от следовниците му, в своите думи за Ботев влага повече чувство , отколкото оценка, но те са синтез от всичко изречено за Ботев от много поколения – един апостол между апостолите, един светец между светците, една памет с дълбоко благоговение, един образ за страстно обожание, едно име за девиз на всяка праведна борба. Христо Ботев е онзи връх в национално-историческата ни памет, от който во веки ще кънти заветът за поколенията.

В последвалата тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя се включиха кмета на общината Иван Гавалюгов, зам.кмета Румен Христов, представители на общински предприятия и фирми, детски и учебни заведения, ученици, неправителствени организации, политически партии и др.Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

 • Отговори (4) (4)
  1. добавен от: Анонимен 6 Януари, 14:59

  Добре че се сещаме и за такива като Ботев,че на времето СДС щяха да изтрият дори и Левски,за да се подмажем на САЩ

 • Отговори (3) (5)
  2. добавен от: Анонимен 6 Януари, 15:05

  Добре,че не сме забравили Ботев,че н а времето СДС бяха готови да изтрият и Левски

 • Отговори (3) (0)
  3. добавен от: Анонимен 7 Януари, 15:15

  Да не си комунист, №1 и №2? Навремето СДС бяха готови да изтрият от лицето на земята само комунистите.

 • Отговори (4) (0)
  4. добавен от: Анонимен 7 Януари, 15:19

  Христо Ботев е бил родолюбец и е дал живота си за Родината. А това не може да се каже за комунистите. Те гледаха само собствените си облаги. Уредиха деца и внуци с палати в чужбина и обучения в елитни университети.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

Анкета » коментари (4)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

отговори
Електричество (154)
70% Complete
Твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) (379)
70% Complete
Течно гориво (природен газ, нафта) (214)
70% Complete
Геотермална енергия (89)
70% Complete