Събота, 20 Април 2024, 14:41

180 години от рождението на Васил Левски отбеляза Ботевград

18 Юли 2017, 19:20
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1448 4


Признателните поколения на община Ботевград сведоха глава пред един от най-великите и скъпи синове на майка България - Апостолът на свободата Васил Левски. Това стана по време на честването на 180 години от неговото рождение на централния площад в Ботевград, днес от 17.30ч.
„Днес е благословен ден за българите. Преди 180 години съдбата ни дари с един от най-великите синове на родината – големият български революционер, пламенен родолюбец. Колкото повече време минава, толкова повече името и делото му ни правят горди”, подчерта водещият Тодор Василев. Той припомни пред присъстващите граждани, че през 1856г -1857 г Васил Иванов Кунчев учи в Пловдивското класно епархийско училище „Свети Свети Кирил и Методий“ ,а през следващата година приема монашеския сан - Дякон, с името Игнатий. В края на 1861 г Левски напуска манастира, за да се посвети на народното дело. Той пътува из страната и създава тайни революционни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си религиозна принадлежност. Създадената от него вътрешна революционна мрежа е основа за Априлското въстание. То довежда до възстановяване на българската държава на европейската карта.
В знак на почит и признателност венци и цветя поднесоха кметът на общината Иван Гавалюгов, председателят на ОбС Любомир Лилов, представители на общински фирми, учреждения, детски заведения, политически партии, граждани и др.
Денят, посветен на Левски продължи с едно от мероприятията от инициативата на община Ботевград „Весело лято в Ботевград”. Тя започна с Лъвски скок, в който се бяха записали за участие около 50 деца. След това те се включиха в подреждането на двуметров пъзел с образа на Васил Левски.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (17) (2)
    1. добавен от: Анонимен 18 Юли, 22:40

    Ей, не се научиха тези необразовани простаци как да се обличат поне на такива събития!

  • Отговори (11) (2)
    2. добавен от: Анонимен 19 Юли, 12:39

    С необразовано недоразумение е нормално и тези да са такива

  • Отговори (4) (2)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юли, 23:39

    И година и осем месеца гибел на община ботевсело осигурена от безполезното недоразумение гавалигльо

  • Отговори (4) (4)
    4. добавен от: Анонимен 20 Юли, 07:14

    Друго си беше през блажените 12 години безметежно спокойствие и благодат, нали? Сега е гибел и пустош, ама само във вашите души.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete