Четвъртък, 25 Април 2024, 16:56

20 г от смъртта на Тодор Живков отбелязаха в Правец

6 Август 2018, 12:40
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2357 15


Двадесет години от смъртта на държавника Тодор Живков бе отбелязана вчера, 5 август (неделя) пред паметникът му в град Правец.

В знак на признателност към личността и делото му почетоха паметта му с едноминутно мълчание Обществен консултативен съвет и Общинско ръководство на БСП - град Правец, както и признателни граждани.

По традиция директорът на Исторически музей Таня Борисова изнесе кратко слово за живота и делото му.


Тодор Живков е третият поред комунистически ръководител на България след Георги Димитров и Вълко Червенков с кариера и на държавник, посочва "Eпицентър". По продължителност на управлението в над 1300- годишната история на българската държава той се нарежда в първа- та десетка, а в рамките на социалистическия лагер, съществувал между 1944-1989 г. в Европа, е на първо място - 33 години и 7 месеца. „Това не е случайно стечение на обстоятелствата. Живков е явление в европейския политически живот през втората половина на XX век" - казваше един от интелектуалците около него - светов- ноизвестният културолог проф. Александър Фол.


Произходът му е селски, но той не остава при земята и отива да учи. Записва право, без да завърши, и на 21 години, през 1932 г., постъпва на работа в Държавната печатница. Тогава е приет за член на комунистическата партия. До 1944 г. Живков развива обществено-политическа дейност от легални позиции, което е нео- бичайно, особено в периода на въоръжената борба. С изключение на два-три ареста през 30-те години, когато е разпитван от шефа на политическата полиция Никола Гешев, той остава невредим до 9 септември 1944 г. Тези срещи с Гешев са използвани след снема- нето му от власт за обвинения в агент-провокаторство.


Според проф. Димитър Иванов Тодор Живков си отива от политиката и от живота, без да разполага със собственост. Може би след като е притежавал в продължение на толкова дълъг период властта над България и над гражданите й, материалните блага за него са били без значение.



Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (14) (3)
    1. добавен от: Анонимен 6 Август, 17:57

    Тато,тато,на кой ти остави?Ако можеше само да видиш,негодниците след тебе какви поразии направиха?Добре,че им остави ДЪРЖАВА,иначе нямаше какво да крадът-и така,вече цели 30 години,и има още за крадене!Тато,тато,гъза трябва да ти целуват!

  • Отговори (6) (4)
    2. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:21

    Да!

  • Отговори (12) (4)
    3. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:48

    Време, през което парите не покваряваха човека. Всички се чувстваха добре! Нямаше престъпност, децата се възпитаваха в семейството в труд!

  • Отговори (3) (7)
    4. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:27

    Един езиковед за просопографията на Диктатора”, където разкрива истинския произход на Тодор Живков. - В една от монографиите си изследвате родословието на Тодор Живков. Твърдите, че е циганин. Как доказахте компрометиращия го произход? - Знаете, че всички биографии на диктатора Тодор Живков бяха нагласени. Даже да се каже, че са нагласени, е малко. Мистифицирани бяха и документите, по които би могло да се направи някакво изследване на произхода му. Книгата ми за него по същество е научен труд. В книгата си посочих всички измислици, съчинени от приближените на Тодор Живков и най-вече от съветника и биографа му Димитър Методиев. Две от частите са озаглавени “Белите полета в биографията на Диктатора” и “Фалшификатите и фалшифицираните параграфи в биографията на Диктатора”. Когато липсват документи, може да се възстанови историята по други данни. Това е езикова археология. Благодарение на тази технология и на това, че моят шеф Тодор Бояджиев ме изпрати в командировка уж по специалността да проучвам помаците в Тетевенско и Правешко, аз успях да направя пълно проучване на биографията на диктатора Живков. Преди това Руси Стойков, още в началото на 70-те години, ми каза, че в Ботевградско живеят така наречените кръстеняци, тоест, цигани, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза от такава фамилия. След като вече имах този сигнал, за мен не представляваше никаква трудност да открия кръстеняците. Конкретния повод и описанието на покръстването открих в записките на един известен български държавник - Тома Василев, и така попаднах на рода Яшарови. Яшар на турски значи Живко и при побългаряването са си променили името на Живкови. Открих защо повечето правчани са с име Тошко и Тодор и защо им казват Тоше. Защото при покръстването е използван свещеник от близкия манастир “Св. Тодор” и попът при всеки е казвал името на светеца Тодор и така са се намножили Тошетата в Правешко. Така открих част от биографията на Тодор Живков и рода по баща на Диктатора. Намери се едно свидетелство, че циганинът, който е носил главата на Бенковски, е бил прадядото на Живков. - А как открихте влашкия произход на Тато? - Един журналист от “София прес” ми сподели, че когато ходил с делегация в Правец, случайно заговорил на румънски и се намесила майката на Тодор Живков. Така открих влашкия му произход от страна на майка му, която е от Сомовит. Майка му Маруца дошла с баща си на гурбет в Правец. После баща й умира, а майка й се оженва в една махала - Дръвница, над Правец. Оженва се в българско семейство, но родната му майка е влахкиня. Така беше разкрит неговият произход. - Тодор Живков знаел ли е за циганския си произход? - Разбира се, че е знаел. Как да не е знаел? Може ли да не говориш майчиния си език? Даже другото име на рода им е Чукачите. Били са бургуджии, ковачи.

    Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/2643

  • Отговори (2) (7)
    5. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:29

    ..... да проучвам помаците в Тетевенско и Правешко, аз успях да направя пълно проучване на биографията на диктатора Живков. Преди това Руси Стойков, още в началото на 70-те години, ми каза, че в Ботевградско живеят така наречените кръстеняци, тоест, цигани, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза от такава фамилия. След като вече имах този сигнал, за мен не представляваше никаква трудност да открия кръстеняците. Конкретния повод и описанието на покръстването открих в записките на един известен български държавник - Тома Василев, и така попаднах на рода Яшарови. Яшар на турски значи Живко и при побългаряването са си променили името на Живкови. Открих защо повечето правчани са с име Тошко и Тодор и защо им казват Тоше. Защото при покръстването е използван свещеник от близкия манастир “Св. Тодор” и попът при всеки е казвал името на светеца Тодор и така са се намножили Тошетата в Правешко. Така открих част от биографията на Тодор Живков и рода по баща на Диктатора. Намери се едно свидетелство, че циганинът, който е носил главата на Бенковски, е бил прадядото на Живков. - А как открихте влашкия произход на Тато? - Един журналист от “София прес” ми сподели, че когато ходил с делегация в Правец, случайно заговорил на румънски и се намесила майката на Тодор Живков. Така открих влашкия му произход от страна на майка му, която е от Сомовит. Майка му Маруца дошла с баща си на гурбет в Правец. После баща й умира, а майка й се оженва в една махала - Дръвница, над Правец. Оженва се в българско семейство, но родната му майка е влахкиня. Така беше разкрит неговият произход. - Тодор Живков знаел ли е за циганския си произход? - Разбира се, че е знаел. Как да не е знаел? Може ли да не говориш майчиния си език? Даже другото име на рода им е Чукачите. Били са бургуджии, ковачи.

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 6 Август, 23:27

      А за теб имаме данни,че си жертва на кръвосмешение.

  • Отговори (8) (1)
    6. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:30

    имаше пари нямаше стоки-сега има стоки няма пари

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:30

    :D :D :D :D :D :D :D :D

  • Отговори (0) (1)
    8. добавен от: Anonimen 6 Август, 21:58

    Tova 4e e pokrustenqk v Pravets ne e neshto novo, ama ako pitate zam.ministura na ekologiyata Krasimir Givkov edva li shte kage 4e e vqrno.

  • Отговори (8) (2)
    9. добавен от: Анонимен 6 Август, 22:33

    №4 явно си объркал сайта. Джендърите с хонорари от Америка за България пишат в ПИК.

  • Отговори (8) (2)
    10. добавен от: Стар чекист 7 Август, 11:18

    Тато направи само една грешка,но фатална-затвори лагера в Белене,та сега да му скачат по дедовия.Други грешки нямаше!Нито един съвременен палячо не може да мери бой с бай Тодор!Това са различни вселени!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete