Вторник, 25 Юни 2019, 02:34

20 г от смъртта на Тодор Живков отбелязаха в Правец

6 Август 2018, 12:40
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1505 15


Двадесет години от смъртта на държавника Тодор Живков бе отбелязана вчера, 5 август (неделя) пред паметникът му в град Правец.

В знак на признателност към личността и делото му почетоха паметта му с едноминутно мълчание Обществен консултативен съвет и Общинско ръководство на БСП - град Правец, както и признателни граждани.

По традиция директорът на Исторически музей Таня Борисова изнесе кратко слово за живота и делото му.


Тодор Живков е третият поред комунистически ръководител на България след Георги Димитров и Вълко Червенков с кариера и на държавник, посочва "Eпицентър". По продължителност на управлението в над 1300- годишната история на българската държава той се нарежда в първа- та десетка, а в рамките на социалистическия лагер, съществувал между 1944-1989 г. в Европа, е на първо място - 33 години и 7 месеца. „Това не е случайно стечение на обстоятелствата. Живков е явление в европейския политически живот през втората половина на XX век" - казваше един от интелектуалците около него - светов- ноизвестният културолог проф. Александър Фол.


Произходът му е селски, но той не остава при земята и отива да учи. Записва право, без да завърши, и на 21 години, през 1932 г., постъпва на работа в Държавната печатница. Тогава е приет за член на комунистическата партия. До 1944 г. Живков развива обществено-политическа дейност от легални позиции, което е нео- бичайно, особено в периода на въоръжената борба. С изключение на два-три ареста през 30-те години, когато е разпитван от шефа на политическата полиция Никола Гешев, той остава невредим до 9 септември 1944 г. Тези срещи с Гешев са използвани след снема- нето му от власт за обвинения в агент-провокаторство.


Според проф. Димитър Иванов Тодор Живков си отива от политиката и от живота, без да разполага със собственост. Може би след като е притежавал в продължение на толкова дълъг период властта над България и над гражданите й, материалните блага за него са били без значение.Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

 • Отговори (14) (3)
  1. добавен от: Анонимен 6 Август, 17:57

  Тато,тато,на кой ти остави?Ако можеше само да видиш,негодниците след тебе какви поразии направиха?Добре,че им остави ДЪРЖАВА,иначе нямаше какво да крадът-и така,вече цели 30 години,и има още за крадене!Тато,тато,гъза трябва да ти целуват!

 • Отговори (6) (4)
  2. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:21

  Да!

 • Отговори (12) (4)
  3. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:48

  Време, през което парите не покваряваха човека. Всички се чувстваха добре! Нямаше престъпност, децата се възпитаваха в семейството в труд!

 • Отговори (3) (7)
  4. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:27

  Един езиковед за просопографията на Диктатора”, където разкрива истинския произход на Тодор Живков. - В една от монографиите си изследвате родословието на Тодор Живков. Твърдите, че е циганин. Как доказахте компрометиращия го произход? - Знаете, че всички биографии на диктатора Тодор Живков бяха нагласени. Даже да се каже, че са нагласени, е малко. Мистифицирани бяха и документите, по които би могло да се направи някакво изследване на произхода му. Книгата ми за него по същество е научен труд. В книгата си посочих всички измислици, съчинени от приближените на Тодор Живков и най-вече от съветника и биографа му Димитър Методиев. Две от частите са озаглавени “Белите полета в биографията на Диктатора” и “Фалшификатите и фалшифицираните параграфи в биографията на Диктатора”. Когато липсват документи, може да се възстанови историята по други данни. Това е езикова археология. Благодарение на тази технология и на това, че моят шеф Тодор Бояджиев ме изпрати в командировка уж по специалността да...

 • Отговори (2) (7)
  5. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:29

  ..... да проучвам помаците в Тетевенско и Правешко, аз успях да направя пълно проучване на биографията на диктатора Живков. Преди това Руси Стойков, още в началото на 70-те години, ми каза, че в Ботевградско живеят така наречените кръстеняци, тоест, цигани, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза от такава фамилия. След като вече имах този сигнал, за мен не представляваше никаква трудност да открия кръстеняците. Конкретния повод и описанието на покръстването открих в записките на един известен български държавник - Тома Василев, и така попаднах на рода Яшарови. Яшар на турски значи Живко и при побългаряването са си променили името на Живкови. Открих защо повечето правчани са с име Тошко и Тодор и защо им казват Тоше. Защото при покръстването е използван свещеник от близкия манастир “Св. Тодор” и попът при всеки е казвал името на светеца Тодор и така са се намножили Тошетата в Правешко. Така открих част от биографията на Тодор Живков и род...

  • (6) (1)
   1. добавен от: Анонимен 6 Август, 23:27

   А за теб имаме данни,че си жертва на кръвосмешение.

 • Отговори (8) (1)
  6. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:30

  имаше пари нямаше стоки-сега има стоки няма пари

 • Отговори (1) (0)
  7. добавен от: Анонимен 6 Август, 19:30

  :D :D :D :D :D :D :D :D

 • Отговори (0) (1)
  8. добавен от: Anonimen 6 Август, 21:58

  Tova 4e e pokrustenqk v Pravets ne e neshto novo, ama ako pitate zam.ministura na ekologiyata Krasimir Givkov edva li shte kage 4e e vqrno.

 • Отговори (8) (2)
  9. добавен от: Анонимен 6 Август, 22:33

  №4 явно си объркал сайта. Джендърите с хонорари от Америка за България пишат в ПИК.

 • Отговори (8) (2)
  10. добавен от: Стар чекист 7 Август, 11:18

  Тато направи само една грешка,но фатална-затвори лагера в Белене,та сега да му скачат по дедовия.Други грешки нямаше!Нито един съвременен палячо не може да мери бой с бай Тодор!Това са различни вселени!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (4)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (110)
70% Complete
Не (78)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (122)
70% Complete