Четвъртък, 25 Април 2024, 12:49

214 са ваксинираните жители на общината до средата на февруари

23 Февруари 2021, 14:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1009 5


Още с въвеждането на извънредното положение в страната, със заповед на кмета на Община Ботевград бе сформиран Общински кризисен щаб, в който са представени основните институции, отговорни за създаването па организация и контрол по спазването на противоепидемичните мерки, въвеждани поетапно със Заповеди на Министъра на здравеопазването. В съответствие с неговите решения, координирани с Областния кризисен щаб на Софийска област, Общински кризисен щаб - Ботевград успява и до настоящия момент да се справя с предизвикателствата, които наложи на света пандемията от COVID -19.

Общински кризисен щаб - Ботевград за предотвратяване разпространението на корона вирус COVID -19 е в следния състав:

Председател: Иван Гавалюгов - кмет на община Ботевград
Членове:
гл. инспектор Красимир Кирилов - началник на РУ на МВР - Ботевград
гл. инспектор Тодор Тодоров - началник на РСПБЗН - Ботевград
д-р Витка Атанасова - микробиолог в МБАЛ Ботевград
д-р Красимир Стаменов - гл. инспектор ОДБХ - ЗЖ - София област
д-р Георги Гергинов - гл. инспектор ОДБХ - КХ - София област
Стела Иванова - здравен инспектор в РЗИ - София област
Стефка Граматикова - секретар на община Ботевград
Кметовете на кметства: Врачеш, Новачене, Скравена, Литаково и Трудовец.

В първата вълна на пандемията - от началото на извънредното положение до края на месец септември 2020г. приблизително, община Ботевград не беше засегната сериозно от разпространението на COVID -19. Според официалните данни от Националната система само 38 граждани на община Ботевград са дали положителен тест за COVID -19 до края на м. септември 2020г.

Втората вълна на пандемията обаче - през месеците октомври и особено ноември и декември, се оказа критична за община Ботевград, както и за цялата страна. До края на календарната 2020г. диагностицирани са вече 670 жители на общината, и то само според официалната статистика. Към средата на м. февруари 2021 г. общият брой на заразените по официални данни е 800 души. От тях - 672 са излекувани, а 55 са починали.

Общинска администрация - Ботевград пое организацията по подсигуряване и снабдяване с дезинфектанти за ръце, повърхности и под, лични предпазни средства, диспенсъри за дезинфектанти, уреди за измерване на телесната температура и др. за всички обществени институции в общината.
Регулярно Общината се грижи и за дезинфекцията на обществените площи. Периодично се дезинфекцират пейки, автобусни спирки, кошове за отпадък, паркове и пространства, на които има засилен човекопоток. Ежедневно се дезинфекцират общите части в сградите на Поликлиниката и МБАЛ – Ботевград.

В първите месеци от пандемията приоритет беше също подготовката на МБАЛ - Ботевград за посрещане на кризисната ситуация. Веднага след обявяване на извънредното положение спешно е подготвено бившето Очно отделение за хоспитализация на пациенти с доказани положителни проби на коронавирус, първоначално с 10 легла.

За подпомагане на нуждите на МБАЛ - Ботевград в борбата с COVID - 19 бе открита дарителска сметка още през м. март 2020 г.
По решение на Комисия, назначена със заповед на кмета на общината да контролира и управлява дарените средства, и съобразно предложение, отправено от тогавашния управител на МБАЛ-Ботевград д-р Пламен Китанов, през м. юни с част от парите бяха закупени шест едноканални перфузора и шест пациентски монитора, на стойност 19 260,00 лв., които бяха предоставени на болничното заведение. През м. юли, отново със средства от дарителската сметка, се закупи ново оборудване за линейката на общинската болница.

Като допълнителна мярка във връзка с нарастващия брой на заболелите от COVID 19 в общината по време на втората вълна на пандемията и според указанията на Министъра на здравеопазването, в МБАЛ - Ботевград спешно беше изграден и разкрит специализиран приемен COVID кабинет в топлата връзка между Блок 1 и Блок 4., за което Общината осигури близо 20 хил. лв. В новоизградената приемна се извършва предварително тестване на пациенти със съмнения за корона вирус, след което се преценява в кое отделение е възможно тяхното настаняване.

Още 12 000 лв. бяха осигурени за ремонтни дейности, доставка и монтаж на инсталация за медицински газове в отделението по вътрешни болести, където се наложи да бъдат разкрити допълнителни 8 места за лечение на заразени с Коронавирус, а за персонала и пациентите на болничното заведение бяха закупени антигенни тестове, както и прецизен вортекс за бързо и сигурно разклащане и смесване на проби. На лечебното заведение бяха предоставени и други консумативи от първа необходимост, както и 45 броя защитни облекла за медицинските лица, обслужващи Ковид отделението.

От края на м. октомври 2020г. Ковид отделението започна активен прием на пациенти, първоначално с 12 легла, увеличени впоследствие на 23. Към средата на м. февруари 2021 г. през отделението за лечение са преминали 151 болни, от тях: 126 - излекувани, 22 - починали и 3 - преведени за интензивно лечение в други болници.

По решение на ОбС - Ботевград в края на календарната година от собствени приходи на Общината бяха отпуснати 114 000 лева за закупуване на нов мобилен дигитален рентгенов апарат, тип „Кугъл“ за нуждите на общинската болница, тъй като наличният в лечебното заведение е морално остарял. Апаратът е изключително необходим при диагностиката на белодробни заболявания, особено в ситуацията на пандемия от COVID - 19.

На горещата телефонна линия на община Ботевград служителите от отдел „Контрол по сигурността на обществения ред“ са регистрирали 332 сигнала, свързани с нарушаване на противоепидемичните мерки, на които ежедневно реагират, като изпращат също ежедневно справки за извършените проверки на РЗИ - София област и Областна администрация.

Водещи институции при съставяне на предписания, констативни протоколи и актове обаче са РЗИ - София област и РУ на МВР - Ботевград.

Според данни от РЗИ - София област за територията на община Ботевград са съставени:
-3 бр. актове за нарушения - на хипермаркет и заведение за хранене;
-315 бр. предписания за изпълнение на мерки - на хранителни магазини, заведения за хранене, социални заведения и институции, детски градини и учебни заведения; банки и транспортни фирми;
- 3 000 бр. предписания за поставяне под карантина - на физически лица, заразени с COVID - 19 и/или контактни на заразени лица.

По данни на РУ на МВР - Ботевград:
Образувани производства за неспазване па карантина -11 бр.;
Съставени АУАН по чл.209а - 241 бр.
Съставени предупредителни протоколи по чл.65 от ЗМВР за липса на предпазни маски
-280 бр.

Брой извършени проверки на адрес на лицата с предписание от РЗИ -5980 бр.
Брой извършени посещения с РЗИ за връчване на предписания - 2998 бр.

По данни на МБАЛ - Ботевград и в съответствие с изпълнението на Националния ваксинационен план, в община Ботевград към средата на м. февруари 2021г са ваксинирани 214 души, както следва:
-от I фаза: лекари, медицински сестри, специалисти по здравни грижи, стоматолози и фармацевти - 59 бр.
-II фаза: педагогически и непедагогически персонал в образователните институции - 93 бр.; потребители и служители в социални институции: 31 бр.;
-III фаза: служители, участващи в дейности по поддържане на държавата - 31 бр.


Информация за дейността на Общински кризисен щаб - Ботевград за предотвратяване разпространението на корона вирус COVID -19 ще бъде разгледана на редовното заседание на Общински съвет – Ботевград на 25 февруари.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (5)
    1. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 14:55

    Кой са тия луди каде са се ваксинирали

  • Отговори (6) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 15:16

    Аз съм лудия, дето се е ваксинирал-Проблем ли имаш?

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 18:19

    Номер 1, кой си ти, че да определяш кой е луд и не?! Ти нали няма да се ваксинираш, седи си спокойно! Брей значи!

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 09:49

    -III фаза: служители, участващи в дейности по поддържане на държавата - 31 бр. Има ли такава фаза изобщо ,или това са общинарите /богоизбраните / май.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 15:15

    Ако може побликувайте телефони на РЗИ. По селата в някои магазини носенето на маски е задължително само за българи.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete