Четвъртък, 25 Април 2024, 15:33

23.04. - Световен ден на книгата и авторското право

23 Април 2012, 06:54
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3890 0


Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.
23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков.
Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.
Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.
В София Асоциация "Българска книга” ще връчи годишните награди "Рицар на книгата”. Наградата се връчва на журналистите с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България.
В Стара Загора Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ще се отбележи за седма поредна година с Маратон на четенето "Четяща Стара Загора”, иницииран от библиотека "Родина” и подкрепен от Община Стара Загора, училища и читалища от старозагорската община, Драматичен театър "Гео Милев”, Регионален исторически музей, къща музей "Гео Милев” и др.
В Асеновград в 11 часа започва Маратона четенето, организиран от Градска библиотека "Паисий Хилендарски” Асеновград, читалищата "Паисий Хилендарски” и "Родолюбие”, както и Сдружението на творците в Асеновград, Градски исторически музей и с подкрепата на община Асеновград.


Източник: inews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete