Събота, 20 Април 2024, 14:13

250 хил. лв заем гласува Общинският съвет в Правец на Общината

8 Декември 2011, 10:36
(0) (0)
Правец - Политика
Прочетена: 3442 22


Банков заем в размер на 250 хил. лв гласува Общинският съвет на Правец  днес сутринта. Десет съветници подкрепиха искането. Павлин Цветков и Петко Цанков от „Национален фронт за спасение на България” не подкрепиха предложението. Сумата бе гласувана на извънредно заседание във връзка със затрудненото финансово състояние на Община Правец. Срока на заема се предвижда да бъде една година. Вносителят на проекторешениято кметът Румен Гунински пък поиска  той да бъде за три години с мотив, че не трябва да се работи на парче. Съветниците обаче не гласуваха срок, тъй като по предварителни изчисления общината може да поеме 15% от собствените си разходи и вероятно срока ще остане една година. Гунински заяви, че е излъган на сесията през септември за финансовото състояние на Общината и ще потърси отговорност за поднесените неверните данни в докладната записка тогава. Главният счетоводител Цветелина Иванова в отговор каза, че отчета който е даден септември включва справка за просрочени задължения  към 31 юли. Фактури за строителни разходи при нея не са постъпили, за да ги изложи в докладната. Кметът обаче контрира с обстоятелството, че изискваната информация е била към дата 15 септември. Павлин Цветков от НФСБ заяви, че виновен за сегашното състояние на Община Правец е предишния Общински съвет , който от години залага винаги дефицит. През 2009 г бе заложен бюджет за 2010, който не бе изпълнен. Според него беше въведена порочна практика да не се пращат писма на данъчно задължени лица, за да се събират средства. По негови думи с този заем ще се отвори една дупка, която няма да се затвори и лавинообразно ще се увеличат разходите на Общината. Цанко Маринов от БСП  изрази становище, че ако не могат да бъдат покрити  заемите към доставчици и по извънбюджетните сметки, то  поне декемврийските заплати на администрацията да бъдат изплатени. Според него е необходимо да се търсят  временни решения като икономия на разходите в администрацията и търсене на възможност за увеличаване на приходите. Цако Бънчев от Герб пък заяви, че големия дефицит е натрупан в капиталовите разходи. При рехабилитирането на улиците не е било заложено подмяната на водопроводната мрежа. Това според него е било разумно решение. „С това ние реализирахме икономия на разходите „ каза още той. Той заяви, че г-н Гунински е бизнесмен и смята, че ще управлява добре общината. Според Бънчев прибягването до  заема няма нищо страшно и трагично. Всичко е въпрос на добро управление.
В момента Община Правец има задължения към делегираните от държавата дейности в размер на 400 хил.лв.,130 хил.лв. към извънбюджетни сметки и фондове (фонд „Приватизация”), по оперативни програми около 87 хил. лв., 203 162 хил. лв. са задълженията към доставчици, по договори за извършване на СМР  са 371 980 хил.лв. и други. Общо дефицита по бюджета на Община Правец към момента е 1 500 000 лв. Причината според  Цеца Петрова –главен експерт „Бюджет и финанси” е, че  не са извършени предвидените продажби, които са заложени в бюджет 2011. По този начин капиталовите разходи не са реализирани и затова има такъв дефицит. Към настоящия момент Община Правец е изплатила теглените си заеми. Единият от тях е Овърдрафт с падеж- 31 март 2011г., а другият , изтеглен през октомври 2010г. с падеж 20 октомври 2011г. също е напълно погасен на равни месечни вноски. Въпреки това  заем е необходим за покриване на дефицит към делегираните държавни дейности.
 

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Румен Гунински , Общински съвет , Павлин Цветков

Подобни новини

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Декември, 12:18

    Започнаха да излизат кирливите ризи на Нитов

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 8 Декември, 12:30

    Цветелина Иванова да не се прави на света вода ненапита.
    Стана главен счетоводител именно за да може да прикрива недоумията на предишното ръководство.
    Сигурна съм, че при нея имаше всички документи за всичко дължимо и именно тя даваше акъл /доколкото го има/ на Нитов - кое трябва да се плаща и кое може да бъде поотложено.
    Така, че правилно би могло да и бъде потърсена сметка. Във въпросната докладна липсват и много други неразплатени от общината задължения. Не само за строителни разходи. Задължения, които тепърва ще излизат наяве.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Декември, 12:52

    Ами лампичките по-центъра кои ще ги плаща ? или са дарение от общинския съветник ?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Декември, 13:22

    КОЙ БЕШЕ ПРЕСЕДАТЕЛ НА БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ И КОИ СЪВЕТНИЦИ И КОИ ГЛАСУВАХА ЗАЕМА И ДР. НЕЩА?ИМАШЕ И ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП ,ЧЕ НЕИМ Е ОКАЗВАН НАТИСК ПРИ ГЛАСУВАНИЯТА .ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СА ГЛАСУВАНИ В КОМИСИИ И ПОСЛЕ ОТ ОБЩ.СЪВЕТНИЦИ!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ГУНИНСКИ Е НАГЪЛ ТИП 8 Декември, 13:37

    Е та нали самият Румен Гунински като общински съветник от от БСП от предния мандат гласува да се теглят заеми :?: :!: :?: :!: :?: :!: :?: :!:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: do №2 8 Декември, 14:19

    Цветелина Иванова беше за съвсем кратко "Главна", преди нея беше "новата" главна - така че, не е тя виновната, щото за 2-3 месеца нема как да обърка толко бюджета - "заслугата" е най-вече на "новата-стара" главна!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 8 Декември, 15:24

    Общинските съветници са само пионки, незнам защо пишете и заблуждавате хората, правец е като ботевград, каквото каже кмета това се случва :!: :!: :!:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Мац Писан от Хелзинги 8 Декември, 15:31

    Цветков все много плямпа, понякога направо прекалява, но в случая е напълно прав! Виновни за тоя дефицит са си общинските съветници от предишния мандат, които виждаме и сега са се наредили около масата. Така че да не се правят на "дръж ми шапката" барабар с Гуня Кмета, който мига на парцали и се докарва, че е най-изненадан...

    Та какво излазя сега?

    Га ядоха кифтетата не риваха, сега - риват!

    Страшна пасмина се е събрала и в тоя общински съвет.
    Пълни некадърници повечето - от дребни шмекери пишман-бизнесмени като наш Гуньо и "мениджъра" Цако, през Татана Застраховката и краваря Бончо Бибето, до изкуфялата бабка Индира Вълкановица и мустакатата шушумига Цаня Маринкин - Манаселския брус. Сигурно пропускам някои от героите на селския водевил. Дано не ми се обидят.
    Абе с две думи казано - хвани единия, та удари другия!

    Мили дами общинарки, какво става ясно от вашите писания по-горе - че мишленцата се карат, а котараците се облизват лукаво.

    Който има малко ум знае, че и двете Цецки са едни най-обикновени изпълнители. Те са и бушончетата, които първи ще изгорят щом системата даде на късо.

    За сметка на това истинските отговорници в лицето на Нитовци, Гунинци, Цаковци, Иванстаньовци, Вълкановици, Маринкинци и прочие ще си измият ръцете и ще седят да гледат сеира.

    Туй то, на печалившите - честито!

    :D

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 8 Декември, 16:09

    Писане, пропусна една антична гротеска - протоколшата с отеклите очички. Повдигнали и са се акциите - гледам. Египетска мумия възкръснала :D .

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 8 Декември, 16:33

    #8 Найстина се позабавлявах на написаното от теб, но то е самата истина за община Правец, напълно еднакви хора има в сегащния общински съвет и те си лаят срещу тях, направо е смешно.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete