Събота, 20 Април 2024, 12:49

30-те лв помощи за възрастните хора бяха отпуснати с бурни дебати за дискриминация

20 Март 2013, 18:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4334 19


Общински съвет-Ботевград, даде съгласие да бъдат отпуснати по 30 лв. на 6 000 жители  на община Ботевград, които имат обработен постоянен адрес към 15-ти март 2013 г. и навършени  65 години към 5-ти май 2013 г. по повод Великденските празници. Предложението е внесено от кмета на общината Георги Георгиев. Заедно с него в  Докладна записка има още едно предложение -  за отпускане на втори транш по 30  лв за Коледа на  6 220 граждани, навършили 65 г. към 31-ви декември 2013 г. Необходимите средства до 400 000 лв. той посочи, че ще бъдат осигурени от собствени приходи на Община Ботевград (данъци, концесии, такси, наеми и продажби на общинско имущество).

Общинският съветник Иван Гавалюгов  постави няколко въпроса преди гласуване на проекто-решението. „Никой не оспорва тежкото положение на възрастните хора. То не е от днес и вчера. Тази помощ при всички случаи ще е добре за тях, но няма да поправи тежкото им положение. Поражда недоумение, обаче, защо толкова спешно се свиква сесия за подпомагане на гражданите. Само преди месец приехме Бюджет 2013 г и тези 400 хил. лв не бяха заложени в социалната рамка на бюджета.”, каза Гавалюгов. По негови думи  изникват няколко съществени въпроси: "Как ще отговорите на притесненията на пенсионерите и бедните хора? Откъде ще се осигурят тези средства?". Съветникът заяви още „ На предишна сесия заявихте, че нямате 15 хил лв. за 6-мата пенсионирали се общински служители. Как ще разсеете съмненията, че сега не прилагате предизборни намерения?” В заключение Гавалюгов предложи тези помощи да бъдат отпуснати не за Великден, а за 24-ти май - две седмици след изборите.

Кметът Георгиев отговори, че решението не е плод на някакви емоции или предизборни цели. Той изложи три основни аргумента. Първият е анализът от протестите на улицата. „Хората не са безразлични нито към един, пет, десет или хиляда лева". Градоначалникът  изрази мнение, че действително с тези 30 лв. няма да се прехранят хората.”
Вторият аргумент, който кметът Георгиев посочи са самите празници – Великден и Коледа. "Има два големи празника. Възрастните хора са най-онеправданите сред населението и желанието ни е да се почувстват в тези дни празнично. С парите, които ще им дадем, ще си купят 20 яйца по 10 стотинки, което е 2 лв, плюс боя за яйца - 40ст, едно-две кила месо и един козунак”.
Третият аргумент, който заяви градоначалникът е източникът на средствата. Това са 1 200 000 лв. от  компенсация, която ще бъде осигурена в следващия един месец.
Нямам угризения, че отпускането на тези средства са предизборен трик”- категоричен бе кметът.

Общинският съветник, адв. Христо Якимов, заяви, че в приетия общински бюджет приходната и разходната част са равни. „Наистина ли са осигурени тези средства, защото бюджетът вече е гласуван?”, попита той. Георгиев заяви, че средствата ще бъдат осигурени, но не пожела да посочи откъде ще бъдат взети.

Съветникът адв. Якимов даде две предложения. Първото – да бъдат отпуснати средства на всички пенсионери, с изключение на работещите по трудово правоотношение. Второто предложение бе сумата от 30 лв. да бъде увеличена на 50 лв. Той предложи,  ако предвидените средства не стигнат за Коледа, 2-ра точка да отпадне. ”Едно следващо правителство ще даде коледни надбавки на хората”, аргументира се адв. Якимов.
„Абсолютен партиен популизъм” нарече изказването на адв. Якимов,кметът Георги Георгиев. Той посочи, защо не коментира думата „пенсионер”. „Аз не веднъж съм казвал, че Бюджета е отворен”.

Съветничката д-р Марияна Горгачева зададе въпрос на кмета относно задължението на вносителите на докладни, свързани с  финанси да аргументират произхода им и как това ще се отрази на състоянието на бюджета. Тя изрази мнение, че пазенето в тайна на източника на средства не е удачен. На въпроса дали парите са осигурени, д-р Горгачееа не получи отговор от страна на кмета. Тя поиска юристът на общината адв. Ст.Стоянов да обясни дали ОбС  има право да гласува средства без да е ясно откъде ще дойдат. 
 
Съветничката от Български Демократичен Форум Яница Иванова заяви, че Общината трябва  да включи пенсионерите по болест за сметка на работещите пенсионери. Кметът отговори, че именно заради това, не е посочил в Докладната записка думата „пенсионери”, а „възрастни хора”, „за да не бъде обвинен, че работи избирателно”.

Цеца Христова от „Атака” призова средствата да се гласуват,  независимо, че тези средства се отпускат преди изборите.
Съветникът Николай Живков изрази мнение, че е подкрепил Бюджет 2013 и предложи да се внесе на априлска сесия актуализация на бюджета. По повод неговото предложение, адвокатът на Общината заяви,че актуализация на бюджет може да се направи след обществено обсъждане.

В залата постъпи мнение от КГБО (Комитет на гражданите от община Ботевград). Ангел Ангелов постави въпроса доколко е законосъобразно предложението на кмета. Той заяви, че средствата трябва да бъдат разпределени така, че да няма конфликт между възрастните хора или да се получи дискриминация. „Освен това не се знае колко хора ще починат до Коледа”, допълни Ангелов. Той изрази впечатлението си от работата на ОбС на текущата сесия, че се допуска дискриминация.
„Дискриминация няма да има” категоричен бе Георгиев.

По време на дебатите в залата ескалира темата за дискриминацията.
„Има хора под 65 г, които са бедни и социално слаби. Те също имат право да получат такива средства”, заяви Антон Стоянов в качеството си на гражданин. Той попита кмета не е ли дискриминация даването на помощи на хора над 65г. Кметът от своя страна постави и контра-въпрос „Не е ли дискриминиращо положението, което по закон, хора с трудов стаж 42 г. – се пенсионират. Не е ли дискриминиращо и даването на помощи за майките”.
Елисавета Евтимова от КГБО попита, след като е на 62 г., трябва ли да се чувства дискриминирана. Тя предложи средствата да се разпределят между всики  хора в пенсионна възраст.
Предложението на Иван Гавалюгов „Социална помощ за 400 000лв.  отпусната на два пъти – 24 май и на 25 декември, равно разпределена на всички пенсионери, независимо от основанието за пенсиониране” не бе прието. Предложенията на адв. Хр. Якимов също не бяха приети.
Петя Кочкова обясни защо е гласувала против преложението на съветника Иван Гавалюгов. „Просветният празник 24-ти май не трябва да се свързва с възрастните хора. Възрастта 65 г. не е дискриминация и обида. Социално слабите не трябва да бъдат подпомагани по този начин- държавата се грижи за тях”.
След час и 40 минути дебати 24-ма съветници гласуваха „за” предложението на вносителя – кметът Георги Георгиев, 0- се въздържаха, 0- гласуваха „против” и 3 –ма не участваха. Предложенията на Иван Гавалюгов и адв. Христо Якимов бяха подкрепени  само от опозицията. 
В края на извънредното заседание кметът Георгиев поиска прегласуване на предложеното от него решение. След реакция на адв. Якимов, че няма предвидена такава процедура в Правилника на ОбС, той оттегли искането си.

Източник: http://balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:00

    Журналистката -да не сте от БСП :?: :?: :?:
    Много внимание отделяте на БСП

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:12

    Кучкова да отиде да лиже задника на георгиев на друго място, не в сесията. Марш от общинския съвет офца заспала.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:14

    помощи не трябва да се раздават на пенсионери на трудов договор,не мислите ли :idea:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:34

    Тая Кочкова кой я пига. Гова е най компоментираната личност наавно с Данчо матрицата. Хора без никакво достойнстно . Продават се за по всякакъв повод.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:55

    към 1 - внимание е обърнато еднакво на изказванията на всички- кметът и всички останали

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Март, 20:57

    I na Ivan Gavalugov

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: ann 20 Март, 22:00

    Хубавци - послушковци !!!! Погледнете ги на снимките 7 и 8 - това ли са специалистите по социални дейности в общинския ни съвет...?????

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 20 Март, 22:48

    Предизборната идея е ясна _ да се зомбират по-възрастните хора, които може поради възрастовите си особености да са по-податливи на внушения. Разбира се, че не е справедливо, на пенсионерите по болест, които не са навършили тези години повечето от които не са работещи, а са с малки пенсийки, да не получат такава помощ от общината. Освен това, за тези празници не се дават социални помощи от държавата, а пенсионерите по болест с 15-найсетина години трудов, осигурителен стаж получават заслужената, заработена пенсийка, а не социални помощи. Тази партийка , Петя Кочкова, която е шеф на ДСП Ботевград, направо се е изложила много с това изказване и тази позиция.... :?: :roll: :conf: А кога се е сформирал КГБО (Комитет на гражданите от община Ботевград), че ми е убегнало и не е ставало дума на двата протеста, организирани от Елисавета Евтимова и сие? Сега остава да се кандидатират и за изборите? За това ли беше тяхната организация на два протеста и после някакво тайно комитетче с какви функции и членове? Май те са се самоизбрали, а гражданските протести спряха, въпреки, че една съгражданка е в безизходица, заплашила със самозапалване? То си проличава какви елементарни хора се бутат напред :?:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 20 Март, 22:56

    НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ТИЯ ПОДМАЗВАЧИ НЯМА ДА БЪДАТ ПОВЕЧЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ,СЕДИТЕ ТАМ И СПИТЕ И КМЕТА ВИ СЕ ПРИСМИВА , ЧЕ ПАК МИНА НЕГОВАТА, АМИ ПАРИТЕ Е ЯСНО ТЕ СА ОТ герб

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Март, 00:16

    Точно така правилно е решил Георгиев! Пенсионерите над 65г. не работят, а всички други са на работа от тях ние младите не можем да се вредим на работа, а и повечето пенсионери по болест също работят така, че решението е правилно!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete