Петък, 29 Март 2024, 10:03

33 години от най-кървавият жп атентат в историята на България

9 Март 2018, 20:18
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1483 0


Жители на село Буново, кметът на община Мирково Цветана Йотина, вицепремиерът Валери Симеонов, депутати и членове на НФСБ се преклониха пред невинните жертви на протурският тероризъм в България. На гарата в село Буново пред изградения от телевизия СКАТ паметник бяха положени венци и цветя, а отец Йордан от местната църква обслужи заупокойна молитва.

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31ч. на гарата, а не в тунела.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен. Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена „Турско национално-освободително движение в България“, работеща в тайно сътрудничество с турското правителство. Мотивът са действията на държавната власт по това време, които са обединени под термина „Възродителен процес”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete