Петък, 29 Март 2024, 11:20

4 учебни заведения са предложени за включване в Списъка на средищните ДГ и училища

29 Юли 2017, 12:32
(2) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 2374 0


Една от точките по дневния ред на изминалото тази седмица заседание на ОбС Правец засягаше включването на общински училища и детски градини в Списъка на средищните ДГ и училища. Списъкът се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на съответната община и след решение на общинския съвет. Бе направено предложение за 2 детски градини и 2 училища на територията на община Правец, които да бъдат включени в Списъка.
За пътуващите деца и ученици до такъв вид учебни заведения се осигурява безплатен транспорт. Безплатен транспорт се осигурява и за всички други деца в задължителна предучилищна възраст и за учениците от I - XII клас включително, които пътуват от населени места, в които няма детска градина или училище, до най-близката детска градина или училище, което провежда обучение в съответната група или в съответния клас, и обратно.

Според Постановление № 128 на МС от 29.06.2017 г. за определяне на критерии за включване в Списъка на средищните детски градини и училища, то трябва:

Чл. 1. За средищна детска градина по смисъла на чл. 53, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа, в друго населено място. 
Чл. 2. За средищно училище по смисъла на чл. 53, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование се определя държавно или общинско училище по чл. 38, ал. 1, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование - начално, основно, обединено или средно училище, в което се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа. 

Според регламентите на ПМС № 128, и направеното от кмета на община Правец- Румен Гунински предложение, ДГ и училищата, които отговарят на критериите са:
- ДГ „Индира Ганди“ гр. Правец- през учебната 2017/ 2018г ще се обучават 9 деца в задължителна предучилищна възраст от с. Разлив, в което няма разкрита подготвителна група/ клас.
- ДГ „Слънце“ с. Осиковица- през учебната 2017/ 2018г в детската градина ще се обучават 12 деца в задължителна предучилищна възраст от с. Осиковска Лакавица, в което няма детска градина, а от учебната 2017/ 2018г. няма и училище.
- ОУ „Васил Левски“ с. Видраре- през учебната 2017/ 2018г ще се обучават 10 деца от с. Манаселска река и 11 деца от с. Равнище, в които няма детски градини и училища. В училището има условия за целодневна организация на учебния ден и обедно хранене. Това училище е включено и в Списъка на защитените училища.
- ОУ „Любен Каравелов“ с. Осиковица- през учебната 2017/ 2018г в училището ще се обучават 50 деца от с. Осиковска Лакавица, които се обучаваха в ОУ „Любен Каравелов“- с. Осиковска Лакавица, преобразувано чрез сливане от учебната 2017/ 2018г.

Общински съвет- Правец взе единодушно съгласие за тяхното включване. А кметът на община Правец- Румен Гунински се задължи в срок до 10 септември да внесе мотивирано предложение за тяхното включване в Министерството на образованието и науката.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete