Четвъртък, 25 Април 2024, 08:31

59 ученици на НПГ по КТС - град Правец се включиха в олимпиада по програмиране, организирана от „Кауфланд България”

22 Март 2018, 16:53
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4565 3


59 ученици на НПГ по КТС-град Правец днес се включиха в олимпиада по програмиране, организирана от „Кауфланд България”. Професионалната гимназия е първата, в която търговската верига провежда този вид кампания по оценяване знанията и уменията на учениците в тази област. Инициативата е част от фирмената политика на „Кауфланд”, насочена към даване възможности за старт в кариерата на ученици и студенти чрез стажантски и практиканстски програми. За целта има подписан договор между двете страни, стана ясно след официалния старт на събитието, което даде директорът на НПГ по КТС Трифон Трифонов.

През месец май 2018 г предстои да бъде открит един кабинет, изграден и оборудван изцяло с финансиране на „Кауфланд България”, съобщи директорът Трифонов.

Гости на откриването на олимпиадата бяха зам.кметът на община Правец Катя Симеонова, Николай Яхов – председател на ОбС, представители на фирмата организатор - „Кауфланд България”: Иван Георгиев – главен мениджър IT Hub, Яна Папардова – HR мениджър, както и представители на Министерството на образованието и науката - държавният експерт Елена Таскова и Борис Шейнин – от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа”, Росица Иванова – Началник на РУО-София област. Гост на училищното мероприятие бе и проф. Даниела Гоцева, декан на Факултета по компютърни системи и технологии, преподавател по програмиране в НПГ по КТС.

Тук бяха бивши възпитаници на учебното заведение, които са служители на «Кауфланд България» – Димитър Димитров-Випуск 86 и председател на Сдружение „УКТЦ ЗаВинаги“, Елена Димитрова- Випуск 86, Денислав Димитров-Випуск 2001 и Мирослав Стефанов – директор IT технологии.

„Нашата основна идея е да започнем да работим с училищата, защото професията програмист е много хубава. Тя дава възможност да се реализирате още завършвайки средно образование. Нашата мисия е един ден, когато излезете на пазара на труда да можете да се развивате като едни добри специалисти”. Това каза главният мениджър IT Hub Иван Георгиев. „Това което виждам тук ме изпълва с надежда и увереност, че ще реализираме нашия замисъл. Радвам се, че в рамките на 6 месеца успяхме да осъществим подготовката по реализацията на олимпиадата”, добави Георгиев.

Пред участниците в олимпиадата бе поставено време за решаване на 5 логически задачи по програмиране за 5 астрономически часа. Задачите са базирани на Java приложенията и са адаптирани за учениците в стила на комиксите на „Марвел”. Идеята на съставителите е била те да бъдат по-забавни и интерактивни за възпитаниците на НПГ по КТС. Във всяка една от задачите има сценарий. Те са съставени от IT специалистите в „Кауфланд България”- IT Hub: Калоян Петров, Теодор Димитров и Румен Папукчиев. Резултатите от представянето на участниците в олимпиадата ще бъдат ясни след няколко седмици. Петимата най-добри ще получат стипендии в рамките на следващите години, в които са ученици на НПГ по КТС до завършването им. „С тях ще работим по-интензивно за в бъдеще, с цел един ден те да станат наши служители”, заяви пред наш репортер – главният мениджър IT Hub Иван Георгиев.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 22 Март, 19:54

    Защо го няма Гунински или е на гурбет с секретарката си?

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Март, 21:12

    Да приготвят 8-10Х заплата и някое дете може да им се върже. :)

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Март, 10:21

    Чудесна инициатива и който иска да се развива ще се включи.А на №2 искам да кажа, че не всичко е пари. Парите идват, когато се докажеш на пазара на труда.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete