Четвъртък, 28 Март 2024, 18:40

74 години от разстрела на майор Томпсън чества общинската организация на БСП в Литаково

11 Юни 2018, 15:59
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2570 0


74 години от разстрела на майор Уилям Франк Томпсън, шеф на Втората английска мисия в България, и още 12 души, отбеляза вчера общинската организация на БСП в община Ботевград.

Възпоменателното тържество се състоя на лобното място на майора в местността „Рупата” над село Литаково. Заедно с него на 10 юни 1944 са разстреляни тук сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, и още 9 партизани от отрядите „Хр. Ботев” и „Васил Левски”.

Официални гости на паметното събитие бяха народният представител Иван Ченчев, зам.кмета на общината от БСП Цветелин Цветков, Симеон Игнатов – председател на централния съвет на БАС, проф. Михо Семков – зам.председател на централния съвет на БАС, Любомир Шопов – председател на фондация „Майор Томпсън”, инж. Петко Коцев – от областния съвет на БАС, Трифон Милев – председател на БАС в Стара Загора, Сашо Лозанов – БАС – Ст.Загора, актьорът Владимир Маринов, общинските съветници от БСП Коцо Коцев и Иван Райчинов.

„Седемдесет и четири години тук – това свято място не е забравено. То се е превърнало в легенда на безсмъртието за 32-ма души. Чест прави на жителите на Литаково и на община Ботевград, че са запазили жив спомена за саможертвата и героизма на майор Томпсън, сержант Моро и 9-та партизани, както и на ятаците от нашия край ”, заяви председателят на Общински съвет в община Ботевград Николина Цолова.

Доклад за личността и делото на майор Франк Томпсън представи Пешо Младенов.
Според него сегашното младо поколение не знае почти нищо за този млад герой –ръководител на английската мисия, с кодово име Клариджи. „Това е време на мъчително объркване, но това е също и време, когато младите хора с идеали са готови да пренебрегнат своите амбиции в името на свободата на другите. Идеалите за които загина Франк Томпсън на 25 години са толкова валидни и днес, колкото и в онзи паметен юнски ден на 1944г”, подчерта Младенов.

В България Франк Томпсън е обявен за герой.На 29 юли 1946г. българското правителство награждава с два ордена” ЗА НАРОДНА СВОБОДА” и” ЗА ХРАБРОСТ”.
На 29 август 2013г. легендарната рок звезда Роджър Уотърс поднесе венец на гроба на м-р Томпсън. По негово желание , усамотен 20 минути, отдаде почит към паметта на героя- антифашист, офицер от въоръжените сили на Великобритания и неговите български другари.



С разстрела на майор Томпсън се прекъсва една младежка съдба, устремена към научна дейност, хуманизъм и обещаващ поет”, посочи Младенов. По думите му Франк Томпсън е убеден, че фашизмът трябва да бъде унищожен. Той вярва, че целта на войната е да наложи един нов по-свободен световен ред, а не да защитава стария и прогнилия - за пълно унищожаване на безработицата, за държава на благоденствието, той мечтае за една нова Европа, където цялата й жизненост и талант са освободени за сътрудничество и творчество. „Томпсън е един талантлив апостол на интернационализма, това е новият Байрон за България, дошъл да се сражава и да умре за свободата на един далечен народ. Село Литаково става неговия последен дом”,каза още Пешо Младенов.

След него Симеон Игнатов припомни хронологията на събитията. По думите му майор Томсън е роден в Индия, в семейството на интелектуалци. Учи в университета в Уинчестър, където учи руски език. Той го пленява и младежът го овладява. Когато започва войната той е на 20 г. Приет е в управлението за специални операции в отдела за Балканския полуостров. Изявява желание да бъде изпратен в България, като знае, че руският и българският език си приличат. „Българският народ с гордее с Франк Томпсън, който е героичен борец за истинската свобода. Ние от БАС сме горди, че наред с българските герои, проляли кръвта си за свободата на България е тази светла личност.

След изказванията на гостите, последва музикално-поетична програма, представена от най-малките жители на селото.
С едноминутно мълчание и падане на колене, бе почетена паметта на загиналите герои за свободата на Ботевградския край и България. След това бяха положени венци и цветя на паметната плоча, увековечила лобното място на 13-те разстреляни от фашистката власт.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete