Четвъртък, 25 Април 2024, 02:37

8 студенти дариха кръв днес за Националния център по трансфузионна хематология – София

4 Април 2012, 17:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4472 0


   Днес 14  студенти от Международното Висше Бизнес Училище  проявиха желание да дарят кръв, от които 8 бяха одобрени. Желаещите  първо попълниха въпросник и бяха прегледани от д-р Румен Йорданов, ръководител на медицинския екип, след което бе извършена манипулацията в рамките на 20 минути. Кръводарителската кампания се осъществи от   Мобилен екип на Националния център по трансфузионна хематология – София. Безвъзмездното кръводаряване протече от 9.00 до 13.00ч. в сградата на МВБУ. Екипът е за втори път в Ботевград. Инициативата се провежда традиционно пролет и есен като младежка кампания за безвъзмездно кръводаряване. Това каза за „Балканец” Евелина Бинкова, ръководител на екипът. Миналата година през месец ноември желание за кръводаряване в МВБУ заявяват 28 студенти, от тях 16 са одобрени.
Процесът на кръводаряване се осъществява на база предварително обследване по редица критерии-обясни г-жа Бинкова. Кръв могат да дарят лица от 18 до 65 г. над 50 кг. Те трябва да са клинично здрави в момента на кръводаряване и да не са приемали лекарства. Друго изискване е в срок от една година желаещото лице да не е претърпяло операция или раждане. Непосредствено преди кръводаряването се измерва кръвното налягане и се изследва хемоглобина. Повече от 5 кръводарявания не се разрешават.
От екипа на „Национален център по трансфузионна хематология” са уведомили управителят на МБАЛ Ботевград, д-р Филип Филев за кръводарителската кампания с цел да се помогне на пациенти, които подлежат днес на операции. Техните роднини имаха възможност да дадат кръв за тях без да е необходимо да пътуват до София, тъй като в Ботевград не се извършва тази манипулация.
 Утре кампанията продължава във висшето строително училище „Любен Каравелов” в Суходол и в Библиотечния университет, информира Евелина Бинкова. Дарителската кампания тази година ще приключи на 22 май с кръводаряване на студенти от  МВР-Академията.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete