Четвъртък, 25 Април 2024, 15:11

АБВ издига Ивайло Калфин за президент

15 Септември 2016, 12:46
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1249 1


АБВ в коалиция от партии издига Ивайло Калфин като кандидат-президент, съобщи лидерът Георги Първанов. Коалицията от 7 партии носи името "Калфин президент".
Това стана ясно на пресконференция след разширено заседание на Националния съвет на АБВ, заедно с коалиционните партньори в НДК.
 
Освен досегашните партньори на АБВ, новите формации в коалицията са "Гергьовден" и представителите на "Зелените".
 
Името на Ивайло Калфин бе сред първите номинации в АБВ заедно с това на лидера Георги Първанов. 
 
В началото на август БСП и АБВ се обединиха около президентската номинация на командира на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, чието освобождаване от поста междувременно бе гласувано от правителството, а в последствие и потвърдено с издаването на президентски указ.
 
Две седмици по-късно АБВ се отказа от подкрепата си за о.з. ген. Румен Радев за кандидат-президент след решението на БСП да прекрати преговорите им за коалиционно споразумение. 
 
От БСП заявиха, че спират разговорите за коалиция за издигане на общия кандидат. Мотивът беше, че исканията на АБВ били неприемливи - не се съгласили БСП да бъде водеща в коалицията и им извивали ръцете. 
 
Преди пет години Ивайло Калфин беше кандидат за президент на БСП с кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов. Двойката тогава стигна до балотаж на президентските избори. 
 
Днес Георги Първанов припомни биографията на Калфин, като изрази мнението, че бившият вицепремиер и социален министър в кабинета "Борисов 2” е имал ключова роля в процеса на ратификация на договора за членство на страната ни в Европейския съюз.
 
Калфин е бил външен министър в период, когато страната ни е била регионален лидер, подчерта Първанов, цитиран от БГНЕС. Във вътрешен план пък е имал активна роля в търсенето на решение по казуси като този с българските медици в Либия. “Калфин беше човекът, който свърши основната работа”, каза той.
 
Като евродепутат Калфин е бил основен участник по 7-годишния бюджет на ЕС и затова досега е авторитет по бюджетните въпроси, той представлява ЕП в групата по бюджета или т.нар. група Монти, което, според него, е висок авторитет. 
 
Първанов посочи още, че Калфин владее английски, френски, руски и испански език. Носител е на редица държавни ордени, но най-доброто за него тепърва предстои. 
 
Относно това, защо се решава на тази крачка, Ивайло Калфин заяви, че първо, трябва да се разбере, че българите имат нужда от спокойствие и дългосрочна перспектива за семействата си. В момента международната обстановка около нас е напрегната и не се решава със събиране на президенти или хленчене, каза Калфин. 
 
В международната политика страната ни трябва да си създаде приятели, с които да говори. Това са страните от Балканите и Черноморския регион и тук ролята на президента е важна, заяви още Калфин. 
 
Независимостта на президента не означава той да е във война с другите институции, а институцията да работи като си сътрудничи с всички, посочи още кандидатът за президент. 
 
Президентът, според него, трябва и да има социална функция като не става въпрос за инструментите, с които се решават проблемите, а всеки българин да вижда перспектива за себе си и семейството си в България.


Източник: dnes.dir.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Септември, 13:11

    Голем мерак за келепир у това АБВЪ,

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete