Четвъртък, 25 Април 2024, 03:19

АБВ настоя Първанов и Калфин да са кандидати за "Дондуков" 1

26 Юли 2016, 17:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1160 10


АБВ потвърди имената на Георги Първанов и Ивайло Калфин като предложения за единни леви кандидатури за президент. БСП им насрочи среща за преговори на 3 август.
След заседание на Изпълнителното бюро на АБВ ръководството е взело три решения, съобщиха от пресцентъра на партията.

С първото препотвърждава имената на председателя на партията и президент на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов и на зам.-председателя Ивайло Калфин като предложения за единни кандидатури за президент на широка коалиция „Ляво – Център“.

Второто решение е, че АБВ е готова за обсъждане на равноприближена, но силно избираема кандидатура за държавен глава на широк кръг от политически формации от „Ляво – Център“.

И трето - ръководството настоява за разширяване и ускоряване на преговорния процес по номинирането на единна кандидатура за президент и вицепрезидент на политическите формации.

"Ако проследите изказванията и на двамата, а и на повечето от нас, включително и мои, ще видите, че много пъти е казано, че това са възможно най-добрите предложения до този момент за президентските избори", аргументира пред журналисти партийните решения Емил Кало - член на Изпълнителното бюро и секретар по коалиционната политика, цитиран от „Фокус“.

По думите му има юридически тълкувания, които показват, че фактът, че Първанов е бил президент два мандата, не е непреодолима пречка.

„Готови сме и по-нататък ще го докажем с поведението си, че ако се представи избираема обща лява кандидатура, ще отидем на такива разговори. Оставете ни да преговаряме, колкото и да уважаваме медиите, не можем да сложим всичко на масата“, каза още Кало.

През уикенда АБВ отправи ултиматум към БСП, като заяви, че ако до края на месеца не се договорят за общ кандидат, ще мислят за свои номинации.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че до края на седмицата ще отговорят на АБВ дали ще имат обща кандидатура за президент.

Днес тя заяви, че кани АБВ, "Движение 21" и други леви партии на 3 август на разговори за обща президентска кандидатура. Ръководството на БСП днес е взело решение на 2 август да анализира номинираните от местните структури имена и да прецени с кои от тях отива на разговори с другите партии.

Нинова коментира, че не е изненадана от номинациите на АБВ, защото те стоят от самото начало на разговорите.

"Но не се прави така, след като имаме уговорка, че ще се видим, че ще обсъждаме имена, не се прави предварително. Коректно е да седнем и да разговаряме - те с техните имена, ние с нашите", допълни тя, като все пак подчерта, че диалогът не е изчерпан.

Неотдавна обаче Нинова заяви директно, че Първанов и Калфин няма как да бъдат подкрепени от столетницата.

Вчера и омбудсманът Мая Манолова, и депутатът от АБВ Михо Михов, чиито имена са сред спряганите, отрекоха, че ще участват в кандидат-президентска двойка на левицата.

ГЕРБ не са притеснени от конкуренцията

В ГЕРБ не се притесняват от кандидатури на Георги Първанов и Ивайло Калфин, важно е кандидатите за президент да са отговорни политици, коментара пък председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов пред медиите, предаде БТА.

"За нас няма абсолютно никакво значение, важно е претендентите, които ще участват в тази кандидат-президентска кампания, да бъдат достатъчно отговорни, а дебатите, които ще се водят, да бъдат много смислени, градивни и да намалят напрежението от неистини, които може да бъдат генерирани", добави той.

По повод това дали е възможно Първанов отново да стане държавен глава, Цветанов изрази предположение, че са направени необходимите консултации с конституционалисти, за да могат да се вземат подобни политически решения. От ГЕРБ обаче не коментирали решенията на други партии.

Източник: http://dir.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юли, 17:56

    Този сайт само за червени боклуци ли ще пише днес? :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юли, 18:25

    Sram nqmash li Gosho??? Dokoga iskash da si prezident,pojizneno li? Zashto sme te vijdali po kazinata,Goga???

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Юли, 19:28

    Ей власт, власт....?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юли, 19:40

    Ми сладко е нищо да не правиш и да си цар, особено ако не ставаш за нищо...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юли, 23:47

    Особено Гоце!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: мишо 27 Юли, 09:13

    Браво!А нашата др. Марианка,ще бъде секретарка на Гоце в президенството!Да му мисли Зорка! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Юли, 11:45

    Особено Гоце е много гнусен мазник.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юли, 13:37

    Бандит до бандит,тъпанар до тъпанар,паразит до паразит-аман,няма отърване.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Юли, 17:52

    Има, ама не щете! Виж как цял свят се отърва, само в Северна Корея и в бълХария останаха...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Г.Георгиев 28 Юли, 08:51

    Гавалюбов Президент !!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete