Събота, 25 Януари 2020, 03:34

Андрей Иванов - кмет на Община Драгоман: "Имаме волята и възможностите да решим проблема с водата окончателно“

8 Август 2019, 14:15
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 333 0


Кметът на Община Драгоман - Андрей Иванов направи изявление по пробема с водоснабдяването на град Драгоман. Ето какво заявява той: „Ние, от общинското ръководство сме направили всичко по силите си за справянето с проблема с водоподаването и водохващането на територията на община Драгоман. Имаме волята и възможностите да решим този проблем окончателно!“


Вследствие на над 50 години липса на инвестиции във ВиК инфраструктурата, през 2012 г. нашият град изпадна във водна криза. С встъпването на длъжност на сегашното ръководство през ноември 2011 г. бе проведена среща, с различни институции, които се обединиха около мерките, които трябва да предпиемем, за да избегнем бъдеща водна криза и да започнем да надграждаме в довеждащата ВиК – структура. Решенията, които се взеха тогава, се спазват стрикно и днес.
Направили сме:
1. Поставихме нови спирателни кранове в града, за да районираме водоподаването при аварии във вътрешната ВиК мрежа.
2. Хидрогеоложко проучване в района на извор „Врелото“, в което се посочиха точните места, на които да направим сондажи.
3. Три новоизградени сондажни кладенци с дълбочина от 40 до 60м..
4. Укрепване на терена на помпена станция „Банята“.
5. Изграждане на три бункерни станции над нови тръбни кладенци, три самостоятелни тласкателни водопровода, които се събират в обща точка.
6. Изграждане на довеждащ водопровод – първата част от с. Неделище до помпена станция с. Чорул. /4570м./
7. Реконструкция на помпена станция в с. Чорул, която е реализирана, като образец за цяла България, защото е направена с най-модерните помпи и съоръжения.
8. „Реконструкция на тласкателен водопровод от ПС "Неделище" II-ри подем до напорен резервоар с обем 2000 м. на гр. Драгоман ”, чието финансиране бе осигурено по линия на Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Настоящият проект касае реконструкцията на тласкателния водопровод от Помпена станция „Неделище II-ри подем до напорния резервоар с обем 2000м3 на гр. Драгоман. Проектното трасе преминава предимно в сервитута на държавен път III клас Драгоман - Трън, полски пътища по КВС и общински имоти - публична собственост. Целта на трасето е да бъде лесно достъпно за поддръжка и експлоатация. Тласкателният водопровод /втора част/ е с дължина 3920 м.


С изпълнението на този проект жителите на град Драгоман ще бъдат с крачка по – близо до окончателното решаване на натрупаните проблеми във ВиК сектора, а след това общинска администрация Драгоман ще насочи усилията си към подмяната на вътрешния водопровод на гр. Драгоман и увеличаването на дебита на водата чрез резервен водоизточник в местността „Матарица“, за който вече е направено хидрогеоложко проучване.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (1)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (175)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (17)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (14)
70% Complete
Мир по Земята (31)
70% Complete