Събота, 20 Април 2024, 06:00

Аюрведа – здраве и хармония за тялото и душата

1 Септември 2017, 07:25
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2625


Ако сте от хората, които се стремят към здраве, хармония и себепознание, вероятно аюрведа не е нещо ново за вас. Ако пък ви звучи странно и екзотично или си мислите, че е ястие от индийската кухня – продължавайте да четете. Със сигурност няма да съжалявате.
Какво е аюрведа и защо напоследък предизвиква такъв интерес? Буквално преведено, аюрведа означава „наука за живота“ и представлява най-старата комплексна медицинска система от принципи за здравословен начин на живот, водеща началото си от древна Индия преди повече от 5000 години. Най-характерен за нея е холистичният подход, при който човекът се възприема като единна система от тяло, жизнена енергия, ум и душа.
Първоначално аюрведа се е практикувала от монаси. Разглеждайки тялото като храм, те смятали, че доброто физическо здраве подпомага духовното развитие. Същевременно в аюрведа се отчитат индивидуалните особености на всеки един човек и се счита, че няма универсална диета или начин на живот, който да е добър за всички. Превенцията е ключова, а фокусът е върху изграждане на здравословни навици, поддържане на добро здраве и имунитет, а не върху лекуване на болестните симптоми. За целта се обръща внимание на цялостния начин на живот и по-конкретно на храненето.

Аюрведа се базира на принципа на трите доши - енергиите, които изграждат всеки индивид и изпълняват различни физиологични функции в тялото. Всеки от нас притежава и трите доши в различно съотношение, като обикновено една или две от тях доминират. Нашата индивидуална конституция предопределя както някои външни характеристики и качества,така и предпочитанията ни в по-общ план. Целта на аюрведа е да възстанови хармонията и баланса в тялото, съобразно нашите специфични особености.

В България аюрведа също набира популярност през последните години. Все повече хора се интересуват от природните и естествени методи за поддържане на физическо и психическо здраве, пречистване на организма и здравословен начин на живот. Не е лесно да се открие аюрведичен лекар у нас, но пък има нещо по-добро – аюрведични билкови чайове и хранителни еликсири, изготвени под строгия контрол на непалския аюрведичен лекар д-р Ка Дев Джа, които можете да откриете в магазините на Еверест Аюрведа.

Еверест Аюрведа с.р.о. е чешко-словашко-непалска компания, предлагаща традиционни аюрведични продукти от Непал и Индия. Диворастящите билки от Хималаите се берат и обработват ръчно, в съответствие с хилядолетната традиция, за да се извлече тяхната сила и да имат оптимален ефект върху организма. Хималайските аюрведични чайове са уникални комбинации от тези билки, които са се доказали във времето. Те подсилват тялото и ума, подмладяват организма, балансират сърдечно-съдовата и лимфната система, успокояват нервната система и дихателните пътища, подпомагат храносмилането и обмяната на веществата, стимулират мозъчната дейност и имунната система, действат детоксикиращо на организма. При редовна и продължителна употреба, тяхното благоприятно влияние върху телесното и психическото здраве е видимо.

Сред най-продаваните продукти на Еверест Аюрведа са чайовете за високо кръвно, черен дроб, отслабване и цялостно пречистване на организма. И това не е учудващо. Живеем в условия на силен стрес и замърсена околна среда, които рефлектират директно върху нашето здраве. За щастие, има доказан и природен начин да си помогнем, без да товарим тялото си с токсини и лекарства. Меката сила на билките ги прави подходящи и за деца, затова Еверест Аюрведа предлага и продукти, разработени със специална грижа и внимание за най-малките.

Широката гама аюрведични чайове и еликсири на Еверест Аюрведа можете да намерите в магазините им в страната или онлайн на www.everest-ayurveda.bg. Направете първата крачка към по-добро здраве и балансиран, хармоничен живот още днес. Погрижете се с нежност и внимание за тялото си, защото то е храм на душата. И запомнете – превенцията винаги се отплаща.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete