Петък, 29 Март 2024, 08:02

Бабинден в Драговищица - традиция, усмивки и забавления

21 Януари 2018, 09:46
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2187 1


За поредна година в с. Драговищица отбелязаха бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Инициативата за отбелязването на празника е на НЧ "Г. С. Раковски" и кметство Драговищица.
В обновената зала се събраха около сто представители на нежния пол, които станаха свидетели на традициите около празника, виха кръшни хора и се забавляваха заедно в разнообразна празнична програма. 
В празничната вечер беше спазен и традиционния елемент по измиване на ръцете на акушерката Емилия Шопова от бременна жена. Присъстваха още акушерките Албена Борисова и Драгомира Каменова, като и трите получиха подарък от кмета на Драговищица.
Разбира се, всички гости бяха поздравени от кмета на община Костинброд Трайко Младенов, както и кметът на Драговищица Албена Виденова. Изненада за дамите и гостите беше гайдарско изпълнение от Боян Петров, по инициатива на народния представител Юлиан Ангелов, като по този начин той поздрави и уважи всички присъстващи.
Изненадите за вечерта не спряха - имаше изпълнение на народни песни от самодейци към НЧ "Г. С. Раковски", в което се включи и певицата Лидия Ангелова, състоя се и традиционната викторина, която раздаде закачливи награди на присъстващите дами.
За доброто настроение и музикално оформление през цялата вечер се грижеше диджей.
Празникът беше уважен и от евродепутата Ангел Джамбазки, който се отби, за да поздрави всички жени.
Сред официалните гости бяха кмета на община Костинброд Трайко Младенов, председателят на Общинския съвет д-р Атанас Тенев и заместник-председателят Анна Радовска.
Тържеството е положителен пример за това как една хубава народна традиция е социализирана в наши дни и обединява хората около себе си, като създава чувство за общност.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Дедо 28 Януари, 12:17

    А кога дедин ден в Драговища ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete