Събота, 20 Април 2024, 10:58

Бабинден в Костинброд

22 Януари 2017, 16:16
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2111 0


На 21 януари (събота) от 10:30 часа в ресторант „Нива” се отпразнува Бабинден. Кметът на община Косинброд – г-н Трайко Младенов, поздрави всички присъстващи и им пожела здраве, щастие и успехи. Той обеща, че Костинброд ще става все по-приветливо място за най-малките със своите модерни детски градини, детски площадки и достъпна градска среда.
През 2016 г. в община Костинброд са родени 54 момичета и 66 момчета.
Общинска Администрация Костинброд засвидетелства своето уважение и признателност към лекарите, които се грижат за младите майки и децата, както и към самите родители с церемония и връчване на подаръци.
Първото бебе за 2017 г. е жител на град Костинброд и е родено на 7-ми януари. Малката Александра Маникатова получи златно кюлче от кмета.
Младата майка Емилия и акушерката Юлия Динкова пресъздадоха ритуала по измиване на ръцете. 
Победители от конкурса „Парад на забавната детска песен-2016 г.”в категория до 7 години поздравиха празнуващите с песни. Възпитаниците на ДГ ”Пролет” и победители в конкурса – Адриана Радовска и Александър Жеков повдигнаха настроението на гостите и докоснаха сърцата на всички с песните „Пада сняг” и „Песен за мама и татко”. Програмата продължи с победители в категория 7-14 години, в лицето на Рената Коева и Елисавета Шопова и тяхната песен „Здравей, как си приятелю”.
Първото родено дете на 2016 г. е Борислав Новев, от село Голяновци и получи златно кюлче. В село Драговищица първото дете е Божидар Григоров-10.04.16 г. Село Петърч е гордо със своето първо момченце- Александър Симеонов-05.01.16 г. Град Костинброд също има първо детенце. Това е Георги Христов, роден на 06.01.16г. Бяха уважени и децата, родени на български празници. Николай Димитров от село Петърч е роден на Разпети Петък (29.04.16г.), Донка Илиева отново от село Петърч е родена на Ден на Труда ( 01.05.16г.) и Виктория Великова от с. Дреново е родена на Ден на Българската армия (06.05.16г.).
Празникът Бабинден бе отбелязан в община Костинброд за поредна година. Ритуалните действия, които го съпътстват, извършиха доброволци от костинбродските села Драговищица, Петърч, Опицвет, Голяновци и Чибаовци. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. На този ден се почита „бабата”, опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото.
Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов посети селата Драговищица и Чибаовци и поздрави лично всички жени за техния празник, като пожела много здраве и щастие през настоящата година и все така да се грижат за малките жители на община Костинброд. 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete