Петък, 29 Март 2024, 09:49

Българските яйца по – скъпи от европейските

6 Март 2012, 15:19
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2854 0


 
Яйцата, които се продават на нашия пазар се търгуват на цена по – висока от тази в част от европейските столици.
Потребителите се оплакаха от рекордно високите цени. Само за няколко дни цената на този вид стока скочи до рекордна сума за брой яйце.
До 50 ст. за брой е достигнала цената на яйцата. Това  установи проверка на наш екип по ботевградските магазини. И в големите хипермаркети и в малките магазини за хранителни стоки в Ботевград цената на  яйцата е различна. Тя обаче не пада  под 36 стотинки за бройка. Сумата зависи от броя на яйцата и фирмата производител. В една от големите вериги кутия от 6 броя от този вид стока се търгува между 2.18 и 2.50 лв. За 10 броя цената е 5 лв. продавачите си обясняват поскъпването с повишаването на цените на горивата. Търговците обаче не се наемат да прогнозират дали цената на яйцата ще продължи да се повишава. Въпреки рекордното поскъпване, купуването на яйца не е намаляло, казват продавачите.
Днес земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че производителите трябва да свалят цените на яйцата, тъй като това е спекулация  преди Великденските празници. Държавата обаче не бива да се намесва в свободния пазарен принцип, уточни министърът.
Той допълни, че в част от  европейските  столици яйцата са с 10 стотинки по-евтини от българските. Ако поскъпват още, на нашия пазар може да влязат по-евтини яйца, например полски, предупреди още министър Найденов.

снимка: www.chudesa.net

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete