Четвъртък, 25 Април 2024, 20:38

Балкан се класираха за финалите при момчетата (14)

5 Юни 2013, 15:04
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1205 0


С изключително драматичен двубой завърши зоналният турнир по баскетбол в Самоков (3-4 юни), който определи 9-ия и 10-ия отбор за финалите при 14-годишните момчета. В пряка битка за участие на държавното първенство един срещу друг застанаха Балкан и Спортни таланти-НСА. Победата дойде за момчетата от Ботевград, които спечелиха с 49:48 след точно изпълнен наказателен удар от Марио Василев две секунди преди края. Три секунди по-рано Мартин Петров от столичния тим бе изравнил. С успеха си избраниците на треньора Петър Клечков се класираха за финалите, които по предварителна програма трябва да се проведат в периода 24-30 юни. Засега неофициални кандидати за домакини на надпреварата са Варна и София.

В двудневната битка в Самоков участваха пет отбора – Рилски спортист, Балкан, Спортни таланти-НСА, Велбъжд 2002 и Славия, които се наредиха в този ред и в крайното класиране, като само първите два продължават напред.

Два мача се откроиха над останалите по интрига, като и двата бяха с участието на тима от спортната академия. Първо те срещнаха домакините от Рилски спортист, които бяха до момента повече от убедителни в своите срещи. След 14 точки в първата четвърт на нисичкия Алекс Георгиев столичани поведоха с 21:16. Втората част обаче бе за самоковци – 14:10, но трябва да се отбележи, че техният играч Калоян Стоянов вкара в последната секунда почти от центъра на терена. Вместо този факт да мобилизира съотборниците му, те позволиха на своите съперници да увеличат аванса, който стигна до 10 точки в средата на последната четвърт. Едва тогава избраниците на легендата в треньорския ни бранш Иван Лепичев, подкрепяни от свои родители, близки и служители в „Арена Самоков”, се вдигнаха на щурм и успяха да стигнат до крайния успех с 57:53. 17 точки за победата реализира капитанът Георги Аргиров. 13 добави Калоян Стоянов. За Спортни таланти най-резултатен бе Алекс Георгиев с 16 точки. С 10 завърши Кейвин Шали.

Само няколко часа по-късно „талантите” излязоха срещу Балкан, който пък въпреки по-лекия си мач със Славия от сутринта, имаха по-малко време за възстановяване. Двубоят бе изключително оспорван, изпъстрен с много интересни моменти. „Балканци” спечелиха само едната част – последната, но тя им бе напълно достатъчна за крайния успех с 49:48 (13:14, 5:7, 12:12, 19:15). 23 точки за победата вкара Марио Василев. 11 добави Радослав Айвазов.

Двата отбора играха пред погледите на редица баскетболни хора, като треньорския щаб на женския национален отбор Георги Божков и Стефан Михайлов, и консултанта Петко Маринов, треньорите от школата на Рилски спортист Красимира Банова, Иван Лепичев, Ани Рудева и Емил Бонев и други. Всички те единодушно заявиха, че децата и на двата отбора заслужават похвала за мъжката битка. Независимо че останаха извън финалите само суперлативи за отбора на Спортни таланти НСА и техните трима треньори – Васил Христов, Дамян Диков и Красен Киров. Вижда се невероятен напредък в играта на децата от есента насам, когато завършиха едва на шесто място в областното първенство на столицата. Отборът впечатли и с много грамотни действия, и с отлична тактическа дисциплина – нещо, което не е много характерно за тази възраст.

Източник: http://viasport.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (188)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete