Петък, 29 Март 2024, 12:31

„Балкангаз 2000“ АД обяви новости при фактуриране на природния газ

20 Октомври 2017, 15:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3395 8


От първи октомври 2017 г беше променена системата на заявяване, договаряне и заплащане за достъп до мрежата, пренос и доставка на природен газ между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от една страна и от друга – присъединените към газопреносната система (високо налягане) в т.ч. – газоразпределителните дружества, каквото е и нашето - „Балкангаз 2000“ АД.

Една от промените се отнася до измерителната единица, с която се определя количеството доставено гориво за заплащане. Досега това беше нормален кубичен метър природен газ, респективно – хиляди нормални кубични метри (куб. м, хил. куб. м). Тази мерна единица е удобна с това, че съществуват много прецизни измервателни уреди, които я отчитат и показват по достъпен и разбираем за потребителите начин. Същевременно обаче, тя не дава възможност сметките да отразяват качеството на горивото. Този недостатък се избягва, като заплащането ще се извършва въз основа на калоричността (енергийния еквивалент) на измереното количество природен газ, определена в мегаватчаса (МВтч, MWh) и умножена по цената за единица енергийно съдържание в лв./MWh.

Измерването ще продължи да се извършва със същите измервателни уреди, при спазване на същите правила както досега и измереното в „хил. куб. м“ ще бъде посочвано във фактурите информативно – за контрол от потребителите. Превръщането на количеството газ в енергиен еквивалент ще става чрез коефициент „Представителна калоричност, MWh/хил.куб.м“, който ще бъде определян за всеки месец от „Булгартрансгаз“ по утвърдена методика, ще бъде публикуван в нашата рубрика „Цени“ и ще бъде вписван във фактурите.

Промените са регламентирани в няколко документа, с които може да се запознаете в рубриката „Документи“: „МЕТОДИКА за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД“; Решение на КЕВР № НГП-1/01.08.2017 г., с което се определят необходимите годишни приходи и др. параметри на ценообразуването по МЕТОДИКАТА; МЕТОДИКА за превръщане на измерените количества природен газ от единици за обем в енергийни единици.


Повече информация можете да получите на адрес: http://balkangaz2000.com/bg/news/novosti-pri-fakturirane-na-prirodniya-gaz-1



Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (2) (2)
    1. добавен от: Стела 20 Октомври, 16:12

    До колко е законно начисляване на подобни разходи към сметките за лицензионни дейнсоти, при положение че Вашите потребители имат Договор за лицензионните дейности разпределени и снабдяване с природен газ с Вас? Не е ли редно подобни "разходи" да бъдат утвърдени от НЕдържавната Комисия за енергийно и водно регулиране към цената за разпределение"? Потребителите Ви нямат договори за пренос на природен газ, освен това всеки един заплаща лицензионна такса за достъп/присъединяване към газоразпределителна мрежа. А газоразпределителната мрежа се присъединява към газопреносната, собственост на "Булгартрансгаз".

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 16:22

    Мафия , защо се чудите по какъв начин да обирате хората или трябва да поддържате висок стандарт на заплатите си .

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: До автора на коментар No. 2 20 Октомври, 16:32

    Всъщност в конкретния случай поредното стригане на стадото не идва от ГРПр, в частност "Балкангаз". Интересна статия от в. Сега, който е собственост на Сашо Дончев (ОВЕРГАЗ): http://www.segabg.com/article.php?id=876086
    от 24 млн. долара до 168 млн. долара. Само през периода 2007-2016 г. разходите (без амортизационните) са се удвоили от 60.5 млн. лв. до 122.4 млн. лв. - при положение че пренесеният природен газ е намалял от 20.9 млрд. кубически метра до 18 млрд. куб. м. В резултат на този парадокс - растящи разходи при намаляваща работа - себестойността на преносната услуга на държавния монополист се е повишила драстично - от 4.73 лв. за 1000 куб. м синьо гориво през 2007 г. на 11.54 лева/1000 куб. м през миналата година. Нещо повече - за десет години разходите на "Булгартрансгаз" за амортизация са се вдигнали повече от два пъти - от малко над 38 млн. лева до 85.5 милиона. Според отчетите на компанията след три преоценки, направени през 2008 г., 2012 г. и през 2015 г., активите й са поскъпнали главоломно с 1.2 млрд. лева. При това фирмата не е правила почти никакви инвестиции в газовата мрежа.

    Тези числа са много важни, защото са в основата "Булгартрансгаз" да поиска, а енергийният регулатор да одобри по-високи такси за достъп и пренос на природен газ, които са в сила от 1 октомври 2017 г. Според бизнеса това ще доведе до увеличение от 60 до 100% в зависимост от типа потребление, което налага купуването на по-скъпия месечен или дневен капацитет вместо годишен.

    Затова големите индустриални потребители на газ и четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, изпратиха серия от гневни писма срещу намерението на "Булгартрансгаз". Факт е, че "Булгартрансгаз" ще натрупа милиони за сметка на ощетените потребители и фирми. При старите, по-ниски такси в периода 2007-2016 г. компанията е формирала средногодишна оперативна печалба от около 150 млн. лв. Само за 2016 г. тя е 155 млн. лв. - при това без капацитетът да е бил използван изцяло. Така се постигат две цели. Освен че ще изглежда просперираща, фирмата
    ще има много пари за "инвестиране" в скъпи и нереалистични проекти
    като хъб "Балкан", чието предпроектно проучване ще струва 40 млн. лв. според обявения търг. КЕВР вече се съгласи, че необходимите приходи на "Булгартрансгаз" са 277 млн. лв., от които цели 189 млн. лв. ще отидат за инвестиции в някакви проекти, които по традиция се изпълняват от точно определени фирми на доста завишени цени. Отделно при подобни гарантирани финансови показатели всяка банка ще отпусне щедро кредити, които също ще отидат при правилните компании и хора.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 16:34

    Нищо в ценообразуването не се променя.
    Единствената промяна е, че плащането ще бъде пряко обвързано с калоричността на природния газ.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Октомври, 22:01

    Дрън дрън ще ми отчитат едно пък ще плащам дръго

  • Отговори (3) (1)
    6. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 00:15

    Хранилката на Герб Булгартрансгаз трябва да съществува.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Октомври, 18:55

    Не може всеки месец да имаме различна цена. Това е регулирана дейност и се контролира от КЕВР. Цената се утвърждава от КЕВР с решение. Всеки месец ли ще има решение на КЕВР? Това, че между "Булгартрансгаз" и "Балкангаз" ще има различни цени ежемесечно не касае потребителите. Ще трябва да се обединим всички и да подадем жалба в Комисията.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 07:39

    Прочетете добре новината. Няма да има нова цена всеки месец. Цената е определена за тримесечието за мегаватчас. С решение на Комисията.
    Просто когато газът е с по-ниска калоричност, за едни и същи кубици ще плащаме по-малко и обратно - по-калоричен газ = по висока сметка.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete