Петък, 29 Март 2024, 12:13

БАН съвместно с ученици от НПГ по КТС разработват технология, която управлява робот със силата на мисълта

24 Април 2018, 14:48
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1720 0


Технология, която да управлява устройства и роботизирани системи чрез мисловни команди разработват учени от БАН съвместно с ученици от Правец. Тя беше показана на иновационен форум „Роботиката за България на утрешния ден” на Института по роботика при БАН.

Форумът е в рамките на кампанията „БАН представя своите институти” и е част от Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Нашият проект е ориентиран към деца със специални образователни потребности”, обясни Ивелин Стоянов, ученик в 11 клас на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.
Целта е да се интегрира мозъчно-компютърния интерфейс и хуманоидният робот, да се предостави иновативна технология, която да подпомага педагозите, работещи с деца със специални образователни потребности.
Ивелин обясни, че според проучвания има разлика при мигането с очи при деца с аутизъм например. Затова е създаден софтуерен алгоритъм за обработка и филтриране на ЕЕГ- вълните при мигане, предавани от устройство, поставено на главата в реално време.

Специалната „слушалка” на главата записва мозъчната активност, оценява мигането и го възпроизвежда при робота. Ученикът показва как, когато е със слушалката на главата и мига с очи и роботът мига.
Ролята на взаимодействието мозък-робот, от една страна, е да ангажира децата със специални образователни потребности да общуват с хуманоидния робот с мозъчната активност и улеснява придобиването на умения чрез имитация, а, от друга страна, може да бъде измерено вниманието и социалната активност на детето.

Проф.Анна Лекова от Института по роботика допълни, че има етап на трениране с персонални когнитивни команди. В момента се занимаваме с управление на робот, като си помислим посоките- ляво, дясно, напред, назад, разказа тя. Още работим, филтрираме и изследваме характеристиките на електрическата активност на мозъка, чрез които после да можем да управляваме робота или други устройства, обясни ученият от БАН.
Проф. Лекова обясни, че устройството, слушащо и измерващо мозъчните вълни, е медицинска техника, която вече е достъпна на пазара. Предлага се в два варианта- с пет или 14 електрода, които покриват основната част на мозъчните полукълба, за да се получи представа какво се случва в различните функционални области. 14-каналната слушалка струва около 900 долара, а другата- около 300 долара.

Ивелин Стоянов е проектирал и 3D принтер, на който да се принтират различни прототипи, разработени в БАН. Той показа изцяло 3D проектиран модел на Леонардо да Винчи от екопластмаса и нехуманоиден крачещ робот с патент от БАН.



Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete