Петък, 29 Март 2024, 03:16

Бърз интернет в селата - до края на 2013 г.

14 Декември 2011, 17:31
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1623 1


Проектът на актуализираната Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп до интернет в България е публикуван на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, посочват от ведомството.
Инвестиционна инициатива за изграждане на инфраструктура за бърз интернет в селски райони е първата стъпка, набелязана в стратегията. Срокът на изпълнение е до края на 2013 г., а средствата за изграждане на мрежите - 40 млн. лв., са предвидени в Оперативна програма "Регионално развитие". След реализиране на проекта ще бъде преодоляна изолацията на жителите на отдалечени селища от цифровата икономика, посочват от МТИТС.

Интеграцията на Националната електронна съобщителна мрежа ще бъде финансирана със 6,7 млн. лв. бюджетни средства. Оптимизирането на мрежовото оборудване и оптичната свързаност ще намали значително държавните разходи за поддръжка.

За да функционира успешно електронното управление ще бъде изградена допълнителна високоскоростна оптична свързаност на общинските центрове към електронната съобщителна мрежа, за да бъдат включени към нея всички централни и общински администрации. В стратегията е предвидено до края на 2013 г. да бъдат отпуснати 44 млн. лв. за тази дейност от държавния бюджет.

Според анализ на Европейската инвестиционна банка в България са необходими между 1,5 и 4 млрд. евро за постигане на целите, заложени в Цифровата програма за Европа в областта на широколентовия достъп до 2020 г. Очаква се делът на цифровата икономика в България през 2020 г. да бъде 35 процента от БВП или 9,1 млрд. евро., а през 2030 г. - 23 млрд. евро, съобщава БТА.

Източник: dir.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete