Петък, 29 Март 2024, 07:07

Баскетболният „Балкан“ с най-голям бюджет от спортните клубове в града за последната година

31 Май 2021, 14:09
обновена на 1 Юни 2021
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3218 22


За периода 30.04.2020 – 30.04.2021 г. община Ботевград е изразходвала финансов ресурс за общо 16 спортни клуба на територията си. С най-голям процент от средствата е баскетболният „Балкан“, чийто бюджет възлиза на 802 695 лв. Тази година баскетболният „Балкан“ завърши на четвърто място в крайното класиране на НБЛ. „Зелените“ отпаднаха на полуфинал срещу „Левски“ (Лукойл) след загуба в серията с 1-3, а в последствие загубиха и битката за бронзовите медали, след 1-2 в серията срещу „Академик“ (Пловдив). След края на сезона разочарованието сред ръководството на ботевградския клуб бе очевидно. Кметът Иван Гавалюгов определи представянето на „Балкан“ като „сериозно отстъпление от амбициите и възможностите на клуба“ и каза, че „предстоят промени, както и назначаването на нов треньор“.

На второ място в бюджета е футболният „Балкан 1929“, който за последната година е ползвал средства на стойност 136 500 лв. В това число влиза и футболната детско-юношеска школа, която „зеленият“ клуб развива като дейност. В средствата не влизат сумите, които отборът получава по допълнителни спонсорски договори. Съвсем наскоро бе одобрено гласуването да бъдат отпуснати 325 000 лв за полагането на изкуствено тревно покритие на помощното игрище „Герена“ и за основни ремонтни дейности, които да го приведат във вид за нормален тренировъчен процес. От 1 юни започва работа по проекта. 

Футболният „Балкан 1929“ беляза най-силния си сезон след повторното си явяване на футболната карта през 2015 г.. Футболистите на треньора и президент Иван Редовски бяха в серия от 19 мача без загуба, като отбелязаха и най-високото си класиране в таблицата след подновяването на своята дейност – 6-о място. Сезонът за тях бе успешен, след като амбициите на ръководството да превърнат „Балкан 1929“ в един от най-стабилните отбори в групата, с който всички да се съобразяват, се сбъднаха. „Зелените“ загубиха един единствен път през втория полусезон на Югозападна Трета лига и то от шампиона „Марек“, регистрирайки 11 победи и 5 равенства в останалите си срещи.

На трето място е таекуондо клуб „Сунг-Ри с бюджет от 15 000 лв. Таекуондото в Ботевград също има силно изградени традиции. Редовно, на държавни първенства и силни международни турнири, малки и големи състезатели традиционно прославят града и страната ни с медали. Името на клуба защитават и едни от най-добрите ни национали – Владимир Далаклиев, който е с бронзов медал от световно първенство. Към момента първа резерва за Игрите в Токио, след като точка го раздели от директната квота в началото на месеца. Кристиян Златев – един от най-перспективните млади таекуондисти, бронзов медалист от световно първенство за кадети. Треньорите в „Сунг Ри“ неведнъж са залагали своите надежди върху младите и перспективни състезатели, които обучават и са споделяли, че бъдещето за ботевградското олимпийско таекуондо разполага с много потенциал да се развие успешно.

Следва детско-юношеската школа на баскетболния „Балкан“ на четвъртата позиция, за която са отделени 12 030 лв. за последната година. Финалите при всички гарнитури на клуба тепърва предстоят. За никого обаче не е тайна, че школата на „Балкан“ има богата история и е сред най-добрите в България. В последните години талантите от школата имаха възможността да натрупат солиден опит в мачове зад граница със силни чуждестранни клубове. Към момента момчетата U14 и юношите U16 са действащи шампиони на България. Момчетата U12 завършиха на трето място през изминалата кампания, а юношите U19 станаха шампиони в своята Първа дивизия през миналия сезон.

Петото и шестото място са разпределени със съвсем лека разлика. С 8500 лв е бил подсигурен клуб по „Черлидинг и акробатика“ Ботевград, а с 8000 лв е разполагал спортен клуб по лека атлетика „Балкан“. За никого не е тайна, че в Ботевград традиции има и в един от най-трудните спортове – акробатиката. Той се появява в града ни още през 1976 г. и до ден днешен развива успешно своята дейност. В ботевградския клуб тренират много деца, както и националните ни състезателки Стейси Василева, Дария Иванова и Габриела Боевска, които през годините са поредните възпитанички, стигнали до най-високите нива в акробатиката. Ботевград е място, което е изградило своя чар и блясък и не на последно място със своя мажоретен състав, който е част от всеки един празник на града.

Клубът по лека атлетика „Балкан“ пък разполага с талантливи млади и перспективни състезателки, които в последната година спечелиха редица състезания от Държавни първенства в зала и на открито в своите възрасти.

На седмо и осмо място с еднакъв бюджет са боксов клуб „Балкан“ с 5000 лв и футболен клуб „Ракитин“ (Трудовец) със същото количество средства. Най-изявеният кадър в боксовия клуб несъмнено е младата надежда Румен Руменов, който е и национален състезател. Той спечели боксовия турнир, провел се в Ботевград по-рано през месеца, за последно спечели бронзов медал от силен международен турнир в Будва преди няколко седмици. Възлаганите надежди към него и неговото бъдеще са наистина сериозни.

В последната година футболът в общината претърпя сериозно развитие. Футболен клуб „Ракитин“ завърши на второ място в А ОГ София – Изток, като продължава да развива и детско-юношеска школа, което не е често срещано явление за селата в България.

Отново с равни средства на девето и десето място се разполагат спортен клуб по борба „Балкан“ и спортен клуб „Таекуондо“ ITF “Таек Кион“ с по 4000 лв, отделени за дейността им. Клубът по борба успя да изкара държавен шампион при юношите до 21 г. – Валери Алексиев. Съвсем наскоро пък с доста медали се завърнаха възпитаниците от „Таек Кион“ от провелото се Държавно първенство по таекуондо ITF в Панагюрище.

За изминалата година с по 3000 лв разполагаха два от футболните клубове в Общината – ФК „Козаро“ (Ботевград) и ФК „Скравена“, първият от които развива и собствена детско-юношеска школа. Ботевградчани завършиха на трето място с мъжкия си отбор в А ОГ София – Изток, докато скравенският футболен клуб остана на последната 8-а позиция в съседната група А ОГ София – Запад.

2000 лева бяха отпуснати съответно за клуба по хокей на лед „Балкан“, който в началото на миналата година успя да изкара шампион на България при 10-годишните и атлетически клуб „Орхание“. Леката атлетика в Ботевград също е с традиции, като клубът разполага с едни от най-големите успехи не само за Ботевград, но и за България в средните и дълги бягания. Последното 16-о място в бюджета за спорта на община Ботевград намира спортен клуб по фигурно пързаляне „Балкан“, който получава 500 лв..

Забележка: Това са средствата, които са разпределени за клубовете и минават през Общината чрез тристранни договори. В статията не са отразени допълнителните приходи от спонсори, които клубовете придобиват по договори директно с тях, без участието и намесата на Общината. 



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Община Ботевград , спорт , спортни клубове , финансиране

Коментари (22)

  • Отговори (24) (3)
    1. добавен от: Анонимен 31 Май, 14:37

    сега за новия сезон може да размените парата.Футболния Балкан да получи 802 бона а баскетболистчетата - 136 бимберици.Да видим дали баскетболистите ще направят 19 мача без загуба.Браво на футболистите

    • (4) (19)
      1. добавен от: Анонимен 31 Май, 14:52

      ние да несме футболен град бе навсякъде ни знаят с баскета не с футбола в 10 девизия

  • Отговори (2) (8)
    2. добавен от: Toto 31 Май, 14:54

    Ще направят и 38 ако играят е 9 девизия

  • Отговори (7) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Май, 15:38

    S 800 bona fytbola v a grupa shte e.a osvem tezi 800 bona ima i drygi koito ne se spomenavat

  • Отговори (21) (3)
    4. добавен от: Анонимен 31 Май, 16:34

    800 бона от общината и още толкова от фирмите. С 1.5 милиона бюджет едвам да станеш 4-ти си е меко казано срамно

    • (18) (8)
      1. добавен от: Цецко Мимин 31 Май, 17:09

      Всъщност от тези 800 само 300 са от общинския бюджет, а другите 500 са от фирми, но минават през общинските сметки заради тристранните договори между община, клуб и рекламодател. Кметът няколко пъти ясно го обясни, а то е записано и в справката, предоставена на съветниците, но Аз, Цецко Мимин, искам да поинтригантствам малко, че трябва да вдигам рейтинга на сайта, а то без интриги и сензации ала ПИК.бг няма как да стане. Затова съм наел и едно журнале като онази лелка Ива Николова, но съм и обещал, че лично с телесата си ще я пазя, в случай че и нея започнат да я яйцезамерят. :D

  • Отговори (9) (0)
    5. добавен от: Анонимен 31 Май, 16:38

    А не трябва ли да се разбият тези 800 000лв на баскетбола, да видим реално кой какво е взел дал и тн ? Че след като са от данъците ни, редно е да знаем ,че на мен ми е любопитно.

  • Отговори (12) (0)
    6. добавен от: Анонимен 31 Май, 16:44

    Ох... половината от парите на хвърли-топковците щяха да са достатъчни за не-малко оборудване на градската болница...

  • Отговори (22) (2)
    7. добавен от: Анонимен 31 Май, 17:34

    Прилични ремонти за няколко отделения на болницата за 800К. Една дузина детски площадки с оборудването. 10-ина километра асфалт, или може би кой в каквото иска да ги превърне тези 800К. Господа управници, резултатът на едно предприятие или каквато и да естопанска единица, е пряко свързан с управленските качества на ръководството му. С тази шуробаджанащина, която е настанала в община Ботевград като цяло, започвате да се конкурирате с предишното ръководство на общината, та може би и да ги изпреварвате. Един ваш Ръководител дори имаше наглостта да коментира величие в баскетбола, като Тодор Стойков, дори без да е постигнал 1/10 от успехите му. Хайде замислете се малко за качествата на ръководния състав и дали на община като Ботевград е нужен скъп отбор по баскетбол без резултати? Нормално ли е други колективни спортове, които носят медали с отборите си да получават нищожно финансиране? Нямам против баскетбола, имам против харчовете за него, защото и аз съм данакоплатец, и държа да знам къде отиват парите от данаците ми.
    ПП. Не мразя ББК „ Балкан”,отношението към другите спортове го няма. А и в година на пандемия да правиш харчове за някакви нереализирани чуждестранни състезатели е меко казано глупост....

    • (1) (4)
      1. добавен от: Анонимен 1 Юни, 13:37

      ДанЪкоплатец! ДанЪк
      тошко величие?
      Изплискал си легена... :lol:

  • Отговори (8) (1)
    8. добавен от: Анонимен 31 Май, 23:18

    За кмета и Мишо за задния джоб да има

  • Отговори (8) (1)
    9. добавен от: Анонимен 31 Май, 23:19

    За кметския джоб да има

  • Отговори (13) (0)
    10. добавен от: Анонимен 31 Май, 23:53

    МИШО ОЛИВАШ СЕ С ТОВА КРАДЕНЕ
    МНОГО НАГЛО ПОМАКО
    ЛИЧИ ТИ МНОГО ВЕЧЕ

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete