Четвъртък, 28 Март 2024, 13:29

Беседа на полицейски служители с учениците в НПГ по КТС- град Правец по повод спазване правилата за движение по пътищата

3 Октомври 2018, 11:33
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2944 5


Регулярна среща с учениците в НПГ по КТС- град Правец, които имат свидетелства за управление на МПС, проведоха днес от 9.00ч Петър Иванов – Началник група „Охранителна полиция” и инсп. Григор Григоров  - „Пътен контрол”.Целта на посещението е спазването на Закона за движение по пътищата, както и разясняване на изменения в законовите разпоредби, както и какви санкции търпят водачите при не спазването им. Срещата се осъществи и съгласно утвърдени планове за учебната година и по инициатива на ръководството на учебното заведение. Такива срещи се осъществяват с всички училища на територията на град Правец.

В началото на мероприятието зам.директора Цветелин Цветков уведоми полицейските служители,че ръководството на училището има намерение да внесе молба до РИ на МВР-град Правец  относно поставянето на ограничителен знак за скоростта на територията на НПГ по КТС за 30 км в час. За целта ще бъде изпратено писмо до кмета на общината Румен Гунински.

Инспектор Петър Иванов припомни, че съгласно последните изменения, броят на контролните точки е 26. По думите му най-често срещаните нарушения, за които се отнемат контролни точки са неизползване на обезопасителен колан  - 8 к.т., за управление на МПС и говорене по мобилен телефон – 6 к.т. ,ч не спиране на пътен знак „СТОП” – 8 к.т. При нула контролни точки свидетелството за правоуправление се отнема за срок от 6 месеца и шофьорът трябва отново да се яви на изпит за придобиване на книжка. Веднъж годишно могат да се възстановяват точки, припомни инспекторът. Той напомни на младите водачи да носят винаги в себе си свидетелствата, в противния случай глобата е 10 лв – фиш. Ако водачът е пропуснал да заплати глобата, при следващо спиране от органите това се установява, при  което се отнема свидетелството до заплащането на глобата.

 

Инспектор Иванов заяви, че град Правец е оборудван със системи за видеонаблюдение, като има камери които разчитат номерата на автомобилите и през тъмната част на денонощието – те са по линия на извършването на тежки криминални престъпления. Камерите са с превантивна дейност , като в тях няма скоростно засичане, но затова пък от сектор „Пътна полиция” от магистрала „:Хемус” слизат коли, които извършват заснемане с т.нар. тринога и с мобилни камери. При засичане с над 50 км в час при ограничение 50, се отнема свидетелството за управление за три месеца, заяви инсп. Петър Иванов. Водачите подлежат на санкция в размер на 700 лв и се отнемат 10 контролни точки. Той обясни на учениците, че МВР се развива технологично и все повече се налагат електронните фишове. Те започват от 50 лв и продължават 100, 400 лв и стигат до 700 лв в зависимост от нарушението. „Може да имате много електroнни фишове, които да не са ви връчени, при спиране за проверка от „Пътна полиция”, на момента всички глоби полицаите ви ги връчват. Ако в 14-дневен срок не са заплатени, при следващото спиране, ще ви бъде отнето свидетелството за управление. Това са мерки за затягане на дисциплината у  шофьорите, с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия и броя на загиналите:, посочи инсп. Иванов.

По отношение организацията на паркиране пред училищната сграда той посочи, че това го решава ръководството на НПГ по КТС и изрази надежда за в бъдеще да не се налага съдействие от полицията. „Тук има разчертана маркировка, значи трябва да бъдат спазвани правилата за движение. Най-лесно е да изпращаме екип, който да стои и да въдворява ред за административни нарушения, но не това е целта. Това е хубаво училище, известно в цялата страна, нивото на образование е високо, с квалифицирани преподаватели и мисля, че в предвид на високия ценз, който получавате тук, не е добре да идваме да правим респективни мерки тук”,  посочи инспектор Иванов.

По време на срещата младежите поставиха въпроси. Част от тях бяха за поведението на служителите на „Пътна полиция”, както и какво може да направят водачите, когато смятат, че са получили неправомерни актове.  По тези въпроси инсп. Иванов заяви, че всички проверки, които се осъществяват по линия на пътна полиция, се извършват със служебен автомобил „Киа”, която е оборудвана с аудио и видео система за запис, с висока резолюция през деня и през нощта. В случай на съставяне на акт,  в три дневен срок може да се депозира възражение по акта и ако административно наказващия орган, който е определен да издаде наказателно постановление не се съобрази с възражението, се издава наказателно постановление, което след това може да се обжалва 7-дневен срок. Жалбата се подава в Районен съд-Ботевград, под чиято компетентност се намира община Правец. При нерегламентирано поведение на проверяващия полицай може да се подаде жалба, която се проверява.”Ние имаме етичен кодекс в МВР, с който са запознати всички служители и са длъжни да го изпълняват и да се отнасят вежливо с гражданите.”, коментира началника на „Охранителна полиция”.

Засегнат бе и въпросът с употребата на наркотичните вещества. Един месец след употребата им пробата излиза положителна, обясни инсп. Иванов. Само за един месец в Правец има 3-4 водачи хванати. „Те са хора в адекватно състояние. Пробата за алкохол е нулева, но на теста за наркотици – излиза. В този случай се отива на съд, предупреди инспектор Петър Иванов.

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Турист 4 Октомври, 07:18

    Добра инициатива, дано да им влезе нещо в главите. Ама да попитам местните полицай нещо, момчета кога ще регулирате паркирането в квартала? Около кръстовищата е пълно със спрели автомобили пречещи на видимостта. Около Зелената къща е същата работа. Няма никаква видимост по тесните улици! Има дори разчертани паркоместа точно до кръстовището. Това не е нормално! Спирането при бързите закуски и железарията отново го изпуснахме! Вчера един си влезе в насрещното срещу движеща се кола и спря да гняса мазно баници! Ееее, стига де, вземете се в ръце!

  • Отговори (5) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 08:58

    №3 нали ако искаш да си купиш 2 торби цимент трябва да спреш при железарията. Или да ги гушнеш и са ходиш с тях до спортната зала?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 14:00

    Има пресечка до железарията, така че можеш там да се спреш и да си занесеш торбите с цимента, а не като истински бай Ганьо и Вуте да пречиш по всякакъв начин.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete