Събота, 20 Април 2024, 02:02

Безопасно поведение при усложнена зимна обстановка

22 Януари 2018, 13:19
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1542 2


Бързата промяна на метеорологичната обстановка е характерна за зимния сезон.
Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” припомнят правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка.

Преди да тръгнем на път е необходимо да се проверим каква е метеорологичната прогноза. При обявен код за опасни явления е добре да се отложи пътуването, освен ако не е належащо. Част от пътищата може да бъдат затворени поради обилните снегонавявания. Необходимо е да предвидим топло облекло, подходящи обувки и ръкавици при пътуване с влак. Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването и избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство! Шофирайте бавно и внимателно, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета. Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. Спазвайте необходимата дистанция между моторното превозно средство, движещо се пред Вас и Вашия автомобил. За безопасност осигурявайте по-голяма дистанция от нормалната!

Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби чрез телефон 112. Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг, защото тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото и ако обстановката се усложни преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.

В населените места се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби. При бедствено положение следете по радиото указанията на органите за „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Когато трябва да се придвижвате пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са Ви предписани от лекар и топли напитки.

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици и др. Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.


Действия за защита в екстремни ситуации (снегонавявания и ниски температури)

Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания. 

Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си. 

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има изправно радио. Носете зареден мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги. 

Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. 

Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. 

Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на тел. 112, органите на КАТ, Пътните служби и на екипите на ПБЗН. 

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. 

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг, тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При необходимост, транспортирайте пострадалите до болнично заведение. 

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. 

Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете зареден мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. 

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. Не употребявайте алкохол! 

В населените места се обърнете към административните власти, ПБЗН, МВР или Пътните служби. 

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ! 

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ, влага и силен вятър. Затова: 

Осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици. 

При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега – такава почивка на снега крие опасност от “бялата смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна. 

При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. 

При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болница. 

Организирайте транспорт на пострадалите до болнично заведение. 


Източник БЧК       



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 13:35

    Джанката да опесечи правешкия, за това му дават пари

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 22 Януари, 22:01

    Не само правешкия а и града

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete