Петък, 19 Април 2024, 05:20

Безработни от общината се обучават как да направят собствен бизнес

9 Април 2012, 11:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2585 0


Стартира обучението във втория обучителен модул за безработни лица на проекта ”Подкрепа за предприемчивите българи” – Компонент I. Практическите знанятия започнаха на 6-ти април. Курсът ще продължи до 22-ри май, след което курсистите ще защитят писмен и устен изпит, и тест. 32-ма е общият брой на кандидатите от общо 34-мата, одобрени да бъдат обучени и консултирани да започнат собствен бизнес, съгласно квотата, спусната от Агенцията по заетостта. Десет от тях са избрали да изучават различни бизнес теми  в езиков център „Вагдим". Занятията стартираха по специалността „Бизнес услуги”, съобщи Ивка Димитонова, ръководител на проекта от Бюрото по труда. Предстои изучаване на специалностите „Управление на малкия и среден бизнес”, „Бизнес план”, „Предприемачество”, „Маркетинг”, „Мениджмън” и правен модул. Всички лица получиха безплатно учебник "Счетоводна отчетност и приложението й в  автоматичните счетоводни програми", както и нагледни материали, тетрадки, химикалки и др. Центърът за професионално обучение „Сивани” е одобрен да извършва обучението и консултирането на територията на цяла Софийска област. Тя има подписан договор по реда на Закона за обществените поръчки с Агенцията по заетостта, заяви Владимир Атанасов, директор на Бюрото по труда. В Ботевград  Центърът работи с няколко фирми. Един от тях е консултантът Лидия Рашкова,която има специализирана дейност по бизнес консултиране и европейски програми, каза още г-н Атанасов.
Първият модул по проекта завърши на  22-ри март, в който се включиха над 60 човека . Проектът предвижда след приключване на обучението всеки един от тях да има право да кандидатства със свой проект за субсидия до 20 хил. лв. за развитие на стопанска дейност в различни направления в областта на производството. Проектът не разрешава  обаче дейности в селското стопанство, рибарството и аквакултурите, каза директорът на Бюрото по труда.
След завършване на курса, тези които желаят, могат да подадат заявление за включване във втория етап "Консултиране" на първия компонент. На него безработните ще оформят бизнес проектите си, каза г-жа Ивка Димитонов. Консултирането ще се проведе в индивидуален график за всеки един от кандидатите. След това проектите и бизнес плановете се подават в  Агенцията по заетостта. Комисия от агенцията ще разглежда и одобрява кандидатите за последващо  финансиране. Съответната сума до 20 хил. лв. се отпуска на три транша. Първо се отпуска авансово плащане 20% за отпочване на бизнес. Вторият транш предвижда до 80% от отпусната сума. Заключителното плащане е отново 20%. През периода - от започване на самостоятелна стопанска дейност до една година след това, от Агенцията ще се извършва непрекъснат мониторинг. Преди подаването на бизнес плана, лицата трябва да открият  фирма за собствена сметка. Те обаче нямат право да развиват бизнес със съдружници, каза директорът Владимир Атанасов. За успешен бизнес се смята този, чиято фирма действа и си е запазила персонала една година след приключване на финансирането. Това също е обект на наблюдение от Агенцията по заетостта, каза Ивка Димитонова. Изискванията на проекта позволяват средствата от субсидията да се използва за първоначален старт на фирмата -  закупуване на материали и оборудване, за ремонтни дейности, за работни заплати на самонаетото лица ( собственикът) и за персонала, но  не за повече от три месеца.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete