Събота, 20 Април 2024, 08:52

Благотворителен концерт за реставрация на Искрецкия манастир навръх Независимостта

18 Септември 2018, 08:29
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2210 1


От ВМРО стартират кампания за събиране на средства за реставрация и ремонтни дейности на Искрецкия манастир "Успение Богородично". Първото събитие от планираната кампания е благотворителен концерт на един от най-известните български фолклорни ансамбли "Гоце Делчев" в двора на манастира. Концертът ще се състои на 22 септември от 11.00 ч. Датата не е избрана случайно - тогава цяла България ще отбележи 110 г. от обявяването на Независимостта от цар Фердинанд. Именно с личността на Фердинанд е свързана и историята на манастира и белодробният санаториум до него, който носи и неговото име. 
Планират се редица мероприятия в подкрепа на каузата за възстановяване на църквата.
Предполага се, че Искрецкият манастир е основан още през XIII в. Най-ранният период от съществуването му е забулен в неизвестност, като единствените сведения за това време изхождат от местни предания. През XIV в. е разрушен от османлиите, след което за дълго остава в запустение. Възобновен е в XVII в. - през 1602 г е преизградена църквата, вероятно като селищен храм. През 1834 г. старият манастирски храм е обновен за пореден път и около него се сформира монашеска обител, но след няколко десетилетия отново запустява.
При изграждането на Санаториума за белодробни заболявания „Цар Фердинанд І” в началото на XX в. Българската православна църква дарява на здравното заведение манастирския двор и всички други манастирски земи - над 400 декара имот от обработвани ниви, ливади, градини и гори. Първата сграда на санаториума е издигната между самия ограден зид на манастира. Така се постига образуването на своебразен лечебен комплекс с „две болници“ – едната (манастирът) за душата, а другата за тялото.
В годините на социалистическото атеистично управление манастирът не функционира, при което бива съвсем занемарен. В жилищните му сгради са настанени служители на санаториума, а в последствие са разрушени. В резултат, малкото останало до наши дни от някогашната цветуща обител се намира в изключително окаяно състояние.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: България 19 Септември, 17:25

    Тало организира концерт,хихихихи.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete