Петък, 19 Април 2024, 20:34

Борисов: Утре може да върна мандата

5 Ноември 2014, 17:44
(0) (0)
България - Политика
Прочетена: 1105 0


Президентът връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче каза, че утре може да го върне.
Борисов прие мандата на церемония в "Гербова зала" на "Дондуков" 2, след като приключи срещата на Росен Плевнелиев с представители на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че до края на деня ще се знае ще има ли правителство - след като минат срещите им с Реформаторския блок с Патриотичния фронт и АБВ, ще вземе решение.

"В утрешния ден или ще върнем мандата, или ще има кабинет. Ако днес не се разберем с Реформаторите и Патриотите, няма да има кабинет, по-ясно няма как да го кажа", обясни Борисов.

По конституция той може да задържи мандата 7 дни.

По-рано съпредседателят на ПФ Валери Симеонов каза, че няма да подкрепят програмна декларация за управление на ГЕРБ и РБ, в която отсъстват техните основни приоритети, но са готови отново да преговарят.

По думите на Борисов и ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но "положението предполага компромис" и благодари на блока за компромисите, които направили.

Той коментира, че всички партии декларират, че искат правителство, а залагат препъни камъни.

ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство и затова Борисов помоли ДПС да не гласуват за кабинета, защото това поражда огромни спекулации и дава на противниците му възможност да си измислят всякакви сценарии.

"Всичко, което би взривило етническата толерантност и би довело до етнически конфликт, аз лично няма да го подкрепя", обърна се той към ДПС.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че с цялото си търпение, с всички компромиси, с цялата си добронамереност се опитва да намери начин да има кабинет с мандата на ГЕРБ, защото на практика той бил единствен, поне от това, което  декларирали партиите:

"Ако има някакво задкулисие, което извън мандата на ГЕРБ може да състави правителство, ще го разбера още в днешния ден, а президентът ще прецени на кого да даде следващия мандат".

На въпрос за подкрепа от партията на Николай Бареков Борисов обясни, че в 12 ч. му се е обадил зам.-председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в ЕП Джефри ван Орден с призив да покани още веднъж на преговори ББЦ.

"Ако аз не бъда премиер на правителството, това автоматично го прави нестабилно от първия момент. За народа или за нашите поддръжници в център дясно, ще е ясно, че това е нестабилно. Това ще е ясен знак за Брюксел, след като се дърпам назад, че не искам да нося отговорност в тази тежка ситуация", коментира той на въпрос за статуса си във Facebook, че е взел най-тежкото решение в живота си – компромисите около съставяне на кабинета.

В отговор на въпрос за номинациите за министри Борисов каза, че Христо Иванов би бил добър правосъден министър и стратегията, която предлага в съдебната реформа, се ползва с подкрепата на Брюксел.
Президентът пък подчерта, че Иванов е действащ министър, който е работил законосъобразно.

Относно избора на лидера на ПГ на АБВ Ивайло Калфин за социален министър Борисов го похвали, че се е справял прекрасно в изготвянето на бюджета и на ЕП, и на ЕК, всепризнат е сред партньорите на ГЕРБ и вляво и вдясно, както и че е безспорен авторитет.

За номинацията за финансов министър лидерът на ГЕРБ обясни, че Владислав Горанов поискал да го освободят от парламента, за да се занимава с експертната си дейност.
На подозренията, че Горанов е свързан с Делян Пеевски от ДПС Борисов отвърна, че ако Горанов искал срещата му с депутата от движението да е тайна, щели да се скрият, а не да се видят в заведение с 20-30 души, където да ги снимат.

Росен Плевнелиев обясни, че следващите дни ще са дни на компромиси и на лидерство, а идните часове ще стане ясно дали декларациите на партиите за "по-високо ниво на стабилност и ясно разпознаване на гласа на народа" от изборите ще бъдат облечени в конкретно съдържание.

"Вярвам, че народът не иска нови избори, а стабилно управление. Всички декларираха тук при президента, че не искат нови избори. Всички декларираха, че искат да подкрепят национални приоритети, всички са за енергийната ефективност, всички са за "Южен поток" по европейските правила", изброи той част от резултатите от консултациите с партиите без "Атака", които отказаха участие.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete