Петък, 19 Април 2024, 22:29

Ботевград отдаде почит пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

1 Юни 2020, 19:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1593 1


Програма на община Ботевград по повод честването 144 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България започна днес в 18:00ч. пред паметника на Христо Ботев на пл. „Освобождение. На официалното честване присъстваха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, председателят на Общински съвет-Ботевград Илин Черняшки, секретарят на общината Стефка Граматикова и др.

Водещата Елена Василева приветства гостите и произнесе тържествено слово:

"Днес отново сме заедно, за да почетем  паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На 2 юни се навършват 144 години от героичната гибел на една от най-ярките личности в Българската история и патрон на нашия град. Образът на Ботев се е превърнал в икона на национално-освободителното движение и символ на свободолюбието, увереността и решителността. На дати като 2 юни атмосферата е по-различна, паметта ни е по-будна, сетивата ни са по-изострени. Около нас витае непримиримият  дух на безсмъртите революционери.Чуваме ехото на смелите им бойни викове. В дни като този въздухът е по-тежък и някак различен, пропит от аромата на барут и героично пролята кръв. Нагорещен от пламъка, с който безтрашните синове на майка България са бранили честта й. А утре пронизващия вой на сирените отново ще ни накарт да настръхнем и да си спомним за чутовния подвиг на нашите предци. Великият син на България се ражда в зимен ден през далечната 1848 година и загива едва 28 години по-късно, покусен от вражески куршум край връх Вола. Макар и с кратък житейски път Христо Ботев оставя незаличима следа  в Българската история. Той оттдава целия си живот на идеята за свободна България, а стихотворенията които пише остават ненадминати шедьоври на Българската поезия. Неговият непримирим дух и смелостта му са се превърнали  в символ на нашия град и на неговите жители. Нека бъдем горди с делата му и достойно да защитаваме святото му име."

Състоя се ритуал по однасяне на венци и цветя. В знак на признателност граждани, представители на институции и политически партии поднесоха венци и цветя пред паметника на великия поет и революционер.
Тържествените чествания продължават и утре- 2-ри юни, когато се навършват 144 години от смъртта на патрона на нашия град – Христо Ботев.

Програма за 2 юни:
11:00 часа: с. Скравена във фоайето на НЧ „19-ти февруари 1906“ откриване на музейна експозиция към Паметника костница на Ботевите четници.

20:30 часа в църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в селото ще бъде отслужена панихида.

21:00 часа на пл. „Христо Ботев“ ще се състои тържествена заря-проверка в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Организаторите призовават присъстващите на мероприятията да спазват дистанция от поне 1,5 м. помежду си и въведените противоепидемични мерки.

*Записване на венци и цветя за 2-ри юни – през целия ден в НЧ „19-ти февруари 1906“ – с. Скравена



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Юни, 21:40

    Тоя Председател съвсем се е взел на сериозно?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete