Четвъртък, 28 Март 2024, 16:36

Ботевград жадува за възмездие

12 Октомври 2016, 13:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4520 57


Близо година след местните избори Ботевград пак е клокочещ политически вулкан. 12 бивши и настоящи съветници отново удариха камбаната и категорично заявиха пред институциите – тук няма справедливост и законност, а държавата е абдикирала от своите функции. И зададоха ребром въпроса – кой отново отвори чадъра на закрилата над бившия кмет Георги Георгиев и кой плати цената. Новото отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров върна темата Ботевград в националните медии. 
През месец март 2015 година 12 общински съветници от Ботевград в отворено писмо, подкрепено с подписите на близо 500 жители на града, алармираха основните държавни институции за наложения модел на управление на община Ботевград през последните 12 години. Техният апел целеше да ангажира вниманието на изпълнителната власт и съдебната система в лицето на прокуратурата за крещящите примери на беззаконие, корупция, присвоявания, както и за лично и семейно имотно състояние на управляващия общината по това време кмет Георги Цветанов Георгиев. Хората в Ботевград очакваха справедливо възмездие в рамките на закона за допуснатите закононарушения от страна на тогавашния кмет на общината и виновните длъжностни лица.
 
Година и половина след като изпратиха отвореното писмо, авторите не виждат има ли някакъв резултат. Според тях държавата е абдикирала от своите задължения в Ботевград. Бившият кмет Георгиев не е нито обвиняем, нито подсъдим. Нарушенията и престъпленията останаха ненаказани. Всъщност, подсъдими в Ботевград се оказаха единствено и само авторите на отвореното писмо, които бяха дадени на съд, с обвинение за клевета от лицето Георги Цветанов Георгиев. Както казва родната поговорка, и тук крадецът вика „Дръжте крадеца!”. 
 
За радост на всички в тази община, ние избрахме кмет, който да е на всички хора, живеещи в нея. Понеже в предните години имахме кмет, който беше кмет само на една група хора около него, които получаваха всички привилегии на неговото управление. Това заяви за БГНЕС общинският съветник от Ботевград Филип Филипов.
 
Филипов разказа, че близките до вече бившия кмет Георги Георгиев са получавали обществени поръчки, купували апетитни имоти. Най-общо всичко, свързано с административните услуги в общината, неудобните за властта хора са го получавали с определени трудности и голямо забавяне във времето. 
Още докато е бил кмет, група съветници са писали до различни институции - Сметна палата, прокуратура и др., с искане да бъдат направени проверки по техни сигнали. Такива проверки са започнали, но резултатите от тях все още са неизвестни.
 
Липсата на отговор, принуждава съветниците още веднъж да пишат и засега отговорът е същият - никакъв. "Ние не обвиняваме бившия кмет в нищо, просто искахме да разберем каква е истината вследствие на тези проверки, които се извършиха в община Ботевград. Това, което днес ни притеснява е, че общината беше натоварена с непосилни финансови тежести, вследствие на действия от неговото (на Георгиев) управление. 
 
Като примери Филипов посочи, че има над 8.3 млн. лв. финансови корекции по проекти по време на неговото управление. Оказва се, че не са плащани такси за депониране на битови отпадъци за години назад. Над 300 хил. лв. не са събрани от наеми, които дължат наематели на общински жилища.
 
Йордан Йорданов, който е седем мандата общински съветник в местния парламент и е влизал в съвета от различни политически партии, а последно като социалдемократ, разказа, че е направен избор за кмет (Иван Гавалюгов), “за който може да съжалява цялата община”. Относно някои от големите обвинения срещу бившия кмет Георгиев, Йорданов заяви, че регионалното депо функционира вече от 4 години и “сега са се сетили да ни санкционират”, независимо, че според него няма никакъв повод да бъдат санкционирани, а депото е било изградено една година по-рано. 
За санкционирането Йорданов обвинява опозицията, защото са започнали да пишат до различни институции, което е довело до проверки и съответно до налагането на санкциите. Другата санкция, която е била наложена за пречиствателната санкция в размер на 2.5 млн. лв., е била наложена неправомерно, защото преди да започне строителството е била изискана проверка от кмета на съоръжението, която е констатирала, че всичко в проекта е наред. Освен това, според него, този проект е попаднал сред спрените проекти по времето, когато премиер беше Сергей Станишев (Тройната коалиция). Относно несъбраните наеми в общината, за Йорданов е ясно, наемите са несъбираеми, защото се дължат от роми, които не искат да ги плащат, а сега идва зима и дори и да бъдат изведени от тези жилища, те няма къде да отидат. 
 
Друг от авторите на отвореното писмо, бившият общински съветник Христо Якимов заяви, че са необясними имотите, които Георгиев има, тъй като е всеизвестна заплатата на кмета на общината - около 2400 лв. Като кмет той е задължен да подава декларация до Сметната палата, където освен неговите доходи са включени и доходите на съпругата му. Другите членове на семейството му са неговият син, който също като депутат е подавал декларация до Сметната палата и дъщеря му, която е била непълнолетна през по-голямата част от неговото управление, а към днешна дата е студентка. В този смисъл остава неясен произходът на средствата, с които това семейство разполага, а те са видими за цялата общественост в градчето. 
 
Преди изборите беше започнато строителството на т.нар. имение на фамилия Георгиеви в с. Камен дол, което поне по документи се води на фирмата на дъщеря му, където Георгиев работи. Непосредствено след самите избори, близо до Съдебната палата в Ботевград изникна чисто нова жилищна кооперация, която е била построена "демонстративно" след изборите като знак, че никой не може да го спре.
 
Това, което Якимов и другите автори на отвореното писмо до Борисов и Цацаров днес не могат да си обяснят, е, защо година и половина след като са подали сигналите до съда и прокуратурата и всички институции, единствените подсъдими се оказват те, защото Георгиев завежда дело за клевета срещу тях, при положение, че е преценено, че има нужда от проверки на прокуратурата. Това кара съветниците да мислят, че има опънат "политически чадър" над бившия кмет. "Като сме разговаряли с разследващите, изразено тяхно мнение е, че са събрани достатъчно данни. При всички случаи има поне нарушения, ако не и престъпления, но до този момент няма нищо видимо предприето срещу бившия кмет", обясни Якимов.
 
Настоящият кмет Гавалюгов разказа, че е наследил задължения към различни министерства и към държавата в размер на 8.37 млн. лв. Задълженията са от наложени финансови корекции по изпълнение на европрограми от предходния период и отделно 3.6 млн. лв. безлихвен заем към държавата, с който е била компенсирана финансова корекция по изграждането на пречиствателната станция за отпадни води. Досега е платен 1 млн. лв. по тези задължения. Общината обаче с години не е плащала отчисления по Закона за управление на отпадъците, които възлизат на 700-800 хил. лв. Тази сума е изискана от РИОСВ, откъдето са заплашили със санкция от 300 хил. лв.
Гавалюгов обаче е наследил и много проблеми в търговските дружества на общината, които, според него, са управлявани години наред недалновидно. По специално ВиК оператора, управителят, на който още първата седмица е изискал императивно по 70 хил. лв. месечно, за да не фалира дружеството.
 
Новият управител се справя без финансовата инжекция от държавата и връща на НАП разсрочени стари задължения в размер на 30 хил. лв. месечно, разказа Гавалюгов и допълни, че общо дружеството изплаща 1 млн. лв. забавени плащания към различни институции. 
 
Като млад кмет Гавалюгов е фокусиран в бъдещето и до момента общината е защитила проекти за 12 млн. лв. по Националната програма за саниране на многофамилни жилища и по ОП "Региони в растеж", както и други програми.
 
Относно неплатените наеми, младият кмет е намерил решение, на ромите е намерена работа и със заплатите си плащат натрупаните задължения. С 95% от тях са подписани договори за разсрочване на плащанията и вече има три пъти ръст в приходите от събиране на наеми. 
 
Говорителят на прокуратурата Красимир Дерменджийски обясни пред БГНЕС, че през август миналата година Софийска окръжна прокуратура е образувала четири досъдебни производства свързани с община Ботевград. Едното e свързано с търгове за продажба на имоти общинска собственост; второто - във връзка с проект за изграждането на регионално депо за неопасни отпадъци; третото е свързано с асфалтиране; четвъртото досъдебно е свързано с изразходване на средства не по предназначение то им. „Всички те се водят срещу неизвестен извършител. Две от производствата са прекратени“, каза той. Става дума за производствата свързани с изпълнение на проект за изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци и с предмет ремонти и възстановяване на асфалтово покритие, уточни Дерменджийски. В прокуратурата има около 10 проверки по сигнали, свързани с община Ботевград. Част от тях са били обединени в една преписка и към момента има и 4 неприключили преписки.
 
Бившият кмет Георги Георгиев призна за наложената финансова корекция в размер на 3.5 млн. лв. като заяви, че тя е станала единствено заради няколко души от общинския съвет, които са писали компромати срещу него и накрая е довело до там, че парите им били спрени. Дори нещо повече Георгиев твърди, че на общината е наложена санкция, защото от Министерство на околната среда и водите е трябвало да си "избият" парите заради спряно финансиране. 
"На едно от последните заседания, стоим при министъра. Тогава самата ръководителка на ОП "Околна среда" каза, ами виждате ли ние сме сключили сто и няколко договора, които да се финансират по тази програма, а парите, с които разполагаме, са много по-малко. Бяхме извикани 20-30 общини и ни беше обяснено, защо ни се налагат тези санкции - Трябва от всички да удържаме по малко, та да стигнат парите за онези договори, за които нямаме финансиране.
 
Като пример за това, че проектът за пречиствателната станция е бил добър, Георгиев заяви, че е изпратил проекта за одобрение от МОСВ, които са дали благословията си, реализацията му да започне. Георгиев обаче посочи, че и друг път са били налагани санкции "Нямаме програма и проект, по която да нямаме санкции и едва ли има община без санкции по проект". В писмото обаче МОСВ казва, че няма проблеми преди финансирането на проекта и той може да бъде реализиран. Заради този прецедент се води дело от общината заради санкцията. 
 
Относно имотните придобивки на семейството на кмета, то той заяви, че от НАП са правили проверка на цялото му семейство и не са констатирали нарушения. Проверката е продължила близо година и е приключила преди няколко месеца. Той обаче каза и че не разполага с толкова имоти, колкото се създава като впечатление. "В Ботевград имам три или четири имота - жилището в Ботевград, в което живея, което притежавам 15 г. преди да стана кмет, и имаме два или три имота, които са незастроени", разказа Георгиев, но не пожела да разкаже кои са те, като каза, че са закупени от физически лица, а семейството му не е купувало нищо от общината.
 
Георгиев заяви и, че има наследствени пет имота в с. Новачене, а не в Камен дол, където обаче призна, че домът за гости, който се строи там и прилича на семеен хотел, е собственост на фирмата на 23-годишната му дъщеря. Георгиев и съпругата му са дали земята на дъщеря си, както и средствата - 200 хил. лв. от семейните спестявания за построяването на дома за гости. 
 
Относно съмненията за политически чадър, заради липсата на реакция след прокурорските проверки, Георгиев заяви, че "през последните 15 години върху себе си и аз и семейството ми, върху собствените си плещи сме усетили политически натиск, а не политически чадър. Преди много години, когато бях млад, всички членуваха в една голяма партия, В един момент, когато бях управител на общинската фирма ВиК прекратих членството си там, 15 г. след 2001 г. станах най-черната овца от тези партийни лидери и ми се търси цаката, че съм бил престъпник и далавераджия, винаги съм бил работохолик и единственото нещо, което не ми е стигало, е времето", беше категоричен Георгиев. 
 
За това дали държавните власти си вършат работата или не - всеки, прочел тази история може да разбере сам. Към момента новата власт в общината върши със свое темпо реализирането на проектите и управлението на общината, а старото управление звучи като ехо от изпусната монета в отдавна изпразнената общинска хазна. 
 


Източник: Агенция БГНЕС

Коментари (57)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 13:31

    Държавата е дала отговор.На клевети и доноси не отговаря,а тези които ги пращат,да внимават.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:08

    Kmeta vun

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:20

    #1,2 Вие неграмотни ли сте, не четете ли, не виждате ли или сте заслепени от трохите отронвани от " бившия". Кой кмет вън и кой вътре ще дойде време и ще се разбере. Аз лично не бих се нагърбил с това ,което прави Гавалюгов, ден и нощ в общината да търси решения на батаците оставени му от вашия човек.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: аз 12 Октомври, 14:26

    това могат да го оценят само грамотните хора ,а тези жалки драскачи които цяла година пишат едно и също вече стават за смях защото всички ги знаем кои са и защо така жално страдат! Но сладурчета всичко свърши няма вече аванта забравете мечтите за кабинети и власт защото всичко това за кухите ви кратунни вече е само евентуално в сънищата ! ВТората употреба парцалки пак ще ги носите и така стига сте се хабили !

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:31

    Тате викаше: "на лъжата са къси краката" - ше доде времето на Гогата и на Бойко и на всите боклуци дето са крали! :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:31

    А матрицата го разбирам. Цял живот общински съветник , угодничеството и лицемерието не го напуснаха нито за миг и той добре и цялата фамилия добре. Е сега нещата се попромениха и го разбирам да е една от двете патерици Г.Г. :D

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:34

    от каде тоя жалак кмет има 200 бона да даде на малоумната си дъщеря ? каде е тульо и тульовците да ми обяснат и от каде тоя селски кмет има още 200 бома за луксозен джип бмв х6

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:38

    А къде е кметския джип???

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 15:02

    Кара си го как къде е??

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 15:03

    Ванка,стига плака - ти знаеше къде отиваш..... започни да работиш!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete