Сряда, 24 Април 2024, 07:49

Бов с проект за интерактивен музей на Стара планина

30 Ноември 2012, 01:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2475 0


Екипът на НЧ „Светлина-1986”, с. Гара Бов участва в първото по рода си събитие, което срещна индивидуални и корпоративни дарители с представители на седем малки общности от страната. Организатори на срещата бяха Сдружение „Платформа АГОРА”, съвместно с Фондация „Америка за България” и Българския дарителски форум . Форумът се състоя на 29 ти ноември 2012 г. в София.
Събитието имаше за цел да създаде среда за взаимодействие между социално отговорния бизнес и индивидуални дарители с активни представители на седем общности от малки населени места и да провокира дарителство в подкрепа на техните граждански инициативи.
Една от седемте представени инициативи на форума бе тази на училището в с. Гара Бов, което продължава своите усилия за развитието на туризма.
Част от сформирания граждански екип в Бов, който преди повече от година почисти селището си, включи се в обновяването на централната част на селото, построи туристическия информационен център и създаде новата туристическа пътека „Под камико”, представи пред присъстващите дарители и гости своята нова идея.
Желанието на младите хора е в приземния етаж на читалищната сграда да бъде създадена интерактивна експозиция на Стара Планина. Това място, подобно на музей ще представя площта на планината, включително и дела и в Сърбия, под формата на макет. Върху него по интерактивен метод ще бъдат проектирани промяната в годишните времена на територията на планината, етнографските области с характерния поминък за тях, по-важните исторически събития, случили се в Стара планина. Тази амбициозна задача обаче трябва да започне с първите стъпки, а именно – ремонтиране на помещението от 240 кв. м., изграждането на ел. инсталация, набирането на доброволци за изготвянето на специализирания софтуер и т.н.
Представянето на бъдещата инициатива грабна вниманието на гостите с иновативния си подход за привличане на туристи на територията на община Своге. Това допринесе за направено индивидуално финансово дарение в рамките на 500 лв., ангажимент от страна на корпоративен дарител за осигуряването на част от материалите за ремонт на помещението, а представители от неправителствени организации предложиха своя доброволен труд за реализиране на инициативата.
Участието във форума „Зареди промяна” се превърна в едно своеобразно продължение на положените от читалището и местната общност в Бов усилия в сферата на туризма и провокира търсенето на възможности за бъдещата реализация.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete