Четвъртък, 18 Април 2024, 09:26

Божествена Света литургия и водосвет за храмовия празник на Чепърлянския манастир

14 Октомври 2020, 15:28
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1556 0


Днес е Петковден – храмов празник на Чепърлянския мавастир „Света Петка”. И тази година на Светото място се стекоха десетки християни. Празникът започна със Света литургия в черквата към манастира. След това, както е по традиция на днешния ден, бе направен водосвет за здраве и благоденствие. На него бяха осветени донесените от присъстващите обредни хлябове.

Както всяка година и сега бе приготвен и раздаден и традиционният курбан за здраве. Тази година той бе постен, заради деня от седмицата /сряда/, в който се пада празникът.

За да уважи Светицата и празникът й в манастира бе и артистът Иван Петрушинов.

Преподобна Петка, именувана също Параскева, е живяла през ХI век. Родителите й били българи. Семейството живеело в градеца Епиват, в Тракия, на Мраморно море, между Силиврия и Цариград. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка“ , се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete