Петък, 30 Октомври 2020, 14:32

Божествена Света литургия и водосвет за храмовия празник на Чепърлянския манастир

14 Октомври, 15:28
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 769 0


Днес е Петковден – храмов празник на Чепърлянския мавастир „Света Петка”. И тази година на Светото място се стекоха десетки християни. Празникът започна със Света литургия в черквата към манастира. След това, както е по традиция на днешния ден, бе направен водосвет за здраве и благоденствие. На него бяха осветени донесените от присъстващите обредни хлябове.

Както всяка година и сега бе приготвен и раздаден и традиционният курбан за здраве. Тази година той бе постен, заради деня от седмицата /сряда/, в който се пада празникът.

За да уважи Светицата и празникът й в манастира бе и артистът Иван Петрушинов.

Преподобна Петка, именувана също Параскева, е живяла през ХI век. Родителите й били българи. Семейството живеело в градеца Епиват, в Тракия, на Мраморно море, между Силиврия и Цариград. Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка“ , се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (547)
70% Complete
Не съм съгласен (303)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (243)
70% Complete