Четвъртък, 18 Април 2024, 03:36

Божурище, Костинброд, Елин Пелин и Ботевград с повече инвестиции на човек от София

23 Септември 2020, 13:48
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1630 4


Какви са причините в последните години повечето общини, които заобикалят столицата, да притежават небивал разцвет, е доста труден въпрос. Но фактите са такива, че Божурище, Костинброд, Ботевград, Елин Пелин и по-малко Своге вече успешно догонват столицата по много параметри. Едно от първите обяснения е икономическият профил на тези общини. Той е такъв, че в тях са съсредоточени много инвестиции, и то предимно на компании, които произвеждат за износ. В две от тях - Божурище и Ботевград, има и добре развити индустриални паркове.

В Божурище и в Елин Пелин например преките чужди инвестиции на човек от населението са по-високи дори отколкото в столицата, показват последните засега данни, които са от 2018 г. В Божурище те са 11 146 евро, а в Елин Пелин - 15 030 евро. В самата столица са 9361 евро на човек.

Абсолютен първенец на страната в това отношение е Пирдоп, където преките инвестиции на човек са 45 583 евро.

В Ботевград, където преките инвестиции са 7729 евро на човек, както и в Божурище има една характерна особеност - там има добре развити индустриални паркове с производствени или развойни бази на доста водещи чужди инвеститори.

В Ботевград има няколко производители на части и компоненти за автомобили, а зоната в Божурище е сред най-успешните в България.
В нея до миналата година инвестициите бяха стигнали половин милиард лева. В Елин Пелин пък има много логистични бази, включително и на най-големите вериги за търговия с бързооборотни стоки. Което, естествено, се дължи и на удобното разположение - в близост минават магистралите "Тракия" и "Хемус".

Но предимствата на тези общини не са само в това. Те неизменно се класират на първите места в страната по ниска безработица.
Като изключим Своге, където тя е над 6%, във всички тези общини тя е под 5%.В самата столица безработицата е 1,7%, но в Божурище е 1,89%, в Костинброд е 4,29%, в Елин Пелин е 3,69%, а в Ботевград е 4,63%. Данните са отпреди пандемията коронавируса, но дори след нея да има увеличение на безработицата, то ще е очевидно в същите пропорции.
За отбелязване е, че в близкия до столицата Перник безработицата също е доста ниска-3,16%. Но причините за нея не са същите като тези за индустриалните общини около София. Безработицата в Перник е ниска, защото много нейни жители пътуват всеки ден до работа в столицата и дори до Божурище, което е само на 20 минути път с автобус от Перник.
Докато общините в състава на Софийска област, които са около столицата, дължат ниската безработица най-вече на индустрията, която е разположена в самите общини.
Горна Малина и Мирково са две общини около столицата, които също заслужават внимание, тъй като основните им икономически показатели са доста близки до тези на четирите крайстолични общини, макар и не чак толкова добри.
Мирково например е едва на петдесетина километра от столицата и безработицата в тази община е около 5%, а средните заплати догонват тези на Божурище и Елин Пелин. В Мирково обаче има само един голям работодател, който би могъл да осигурява високи заплати-миннообогатителният комплекс на "Геотехмин", по-точно на неговото предприятие "Елаците Мед".
Средните заплати на наетите в най-близките до столицата общини също са много близки до тези в самата столица.
В България има една малка група общини, в които частните фирми например плащат чувствително повече, отколкото публичният сектор, и част от тези общини са съсредоточени около София.

Ситуацията там рязко се различава от преобладаващия брой български общини. В две трети от тях средната заплата, която получават наетите в публичния сектор и държавните предприятия, е по-висока от тази, която плаща частният сектор.
Типична такава община е например Козлодуй. Заради АЕЦ "Козлодуй" средната заплата там на хората, работещи в частни фирми, е едва 39,5% от средната в държавните. Заплатите в АЕЦ "Козлодуй" са толкова високи, че средната в общината към март т.г. е 2090лв. месечно, т.е. по-висока от тази в столичната община, където е 1841лв. А тъй като общината влиза в състава на област Враца, тя е станала втора по средна заплата в България след София-град.

По последни данни Столичани получават средно по 1841лв., а във Враца 1285лв. Пловдив, Варна, Бургас и други области са с по-ниски средни заплати, независимо че имат много по-развита индустрия, отколкото Враца.

Божурище, Костинброд, Ботевград и Елин Пелин, обаче са пълна противоположност на Козлодуй.

В самата Столична община частният сектор дава заплати, които са средно с 14,9% по-високи, отколкото в държавния. Но в Костинброд частните фирми плащат с 44% повече от държавните, в Елин Пелин- с 47,4%, а в Божурище-с 53,9% повече. В Ботевград процентите са 22,6. В цифри тези заплати изглеждат така: в Божурище-1362лв., Костинброд-1341лв., Елин Пелин-1312лв., а в Ботевград-1201лв.


Източник: 24chasa.bg

Коментари (4)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Септември, 13:52

    някой лъже за тези заплати. В Ботевград средната заплата е 750 лева. Мисля, че са смятали само заплатите на шефовете на местните фирми!! голям майтап!!!

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Септември, 14:24

    Никой не вярва на статистика . В Ботевградска община заплатите са 600-700 лв , не лъжете и не заблуждавайте хората .

  • Отговори (2) (3)
    3. добавен от: Анонимен 23 Септември, 14:35

    Тва Гавалигата ли ви накара да го напишете

  • Отговори (0) (2)
    4. добавен от: Човек който му е писнал Елин Пелин 23 Септември, 20:43

    Майнатави селото Равно поле майнатави и Елин Пелин майнатави крадлива мафиоцка

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete