Вторник, 23 Април 2024, 16:14

Брифинг на ръководството на ОДМВР- София за месец декември се състоя в РУ- Пирдоп

7 Януари 2019, 11:51
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1477 0


В рамките на посещението, директорът ст. комисар Николай Спасов проведе работна среща и с общинските кметове

Редовният месечен брифинг за дейността на областната дирекция се проведе в сградата на РУ- Пирдоп. Пред регионалните печатни и електронни медии директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов очерта приоритетните линии, към които е била насочена дейността на 12- те районни управления през последния месец на 2018г:

Гарантиране сигурността на гражданите и опазване на обществения ред по време на студентския празник, Коледните и Новогодишни празници, които благодарение на създадената добра организация и координация между всички ангажирани страни преминаха в спокойна атмосфера, без извършени тежки престъпления, нарушаване на обществения ред или други инциденти, представляващи заплаха за сигурността на гражданите.

Другият съществен акцент бяха предприетите мерки за осигуряване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия по основните пътни артерии на обслужваната територия. В дните с изключително интензивен трафик, на трасетата бяха мобилизирани максимален брой полицейски екипи за регулиране и подпомагане на движението, особено в уязвимите участъци с въведени ограничения поради ремонтни дейности. Наред с това нарядите осъществяваха и засилена контролна дейност по отношение спазването на ЗДвП, като спрямо всички установени нарушители бяха приложени безкомпромисни санкции. Благодарение на всички предприети мерки не бе допуснато възникването на тежки пътни инциденти, обобщи ст. комисар Спасов.

Ръководителят на областната дирекция изтъкна своето задоволство от проявената гражданска солидарност на жителите на с. Челопеч, и отправи благодарност към тях за активното съдействие, спомогнало за бързото разкриване на извършителя на два грабежа в селото. Бързо е разкрит и извършителят на третия грабеж, регистриран през изтеклия месец, извършен спрямо жителка на Ихтиман.

Положителна оценка за бързите действия на полицейските служители от РУ- Своге ст. комисар Спасов даде и по повод разкритата само за броени часове кражба на голямо количество дизелово гориво, за която не бе подаден официален сигнал в полицията. По повод извършената през м. декември телефонна измама спрямо 80- годишен мъж от Златица, подведен, че съдейства за залавянето на телефонни измамници и пуснал в контейнер за смет 5350 лева, ст. комисар Спасов отново апелира към гражданите да не се доверяват на обаждания с искане за пари под какъвто и да е предлог, защото рискуват да бъдат измамени.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Ивайло Александров представи обобщена справка за дейността на служителите от Охранителна полиция в РУ- Пирдоп, като отчете, че в резултат на планираните и проведени превантивни действия не бе допуснато нарушаване на обществения ред по време на студентския празник, Коледните и Новогодишни празници. През декември униформените са посетили общо 254 сигнала; съставени са 212 акта и фиш, преобладаващата част от които за установени нарушения по ЗДвП; проведени са шест специализирани полицейски операции; проверени са 688 лица и 379 пътни превозни средства. По линия „Пътен контрол“ са установени общо 433 нарушения; съставени са 123 акта и 235 фиша. Заснетите клипове за нарушение на скоростните режими са 105. През месеца на територията на РУ- Пирдоп са възникнали девет пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали трима.

Общо за месеца са проверени 59 обекта. Образувани са четири досъдебни производства и шест преписки. Извършени са съвместни проверки със седем различни контролни държавни институции, в хода на които са съставени общо 58 констативни протокола, 45 акта и 15 доклада на ОБДХ. Два от инспектираните обекти са затворени от данъчните служители, посочи в доклада си началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ гл. инсп. Мирослав Рашков. Той отбеляза също така и успешната реализация на служителите от сектора и колегите им от РУ- Костенец, при която бе пресечена дейността на незаконна печатница за документи и бяха иззети пишещи машини; скенер; ксерокс; ламинатор; метална преса; множество дипломи, свидетелства и удостоверения за завършено основно, средно, висше образование и професионална квалификация; СУМПС; корици на дипломи и копия от бланки на документи; бележки с лични данни на лица, учебни заведения, населени места; метални форми с изобразени на тях букви и цифри; метални плаки- заготовки; ксерокопия на документи за самоличност; печати на учебни заведения вкл. и нотариални, както и заготовки за такива, както и близо сто незаконно притежавани боеприпаса.

Началникът на РУ- Пирдоп гл. инсп. Христо Присов отбеляза, че през м.декември са регистрирани 29 криминални престъпления, 20 от които са разкрити, както и три икономически. По две от кражбите извършителите са установени след незабавни действия в рамките на бързи производства.

Вторият модул на мероприятието протече под формата на работна среща между ръководството на ОДМВР- София и кметовете на седемте общини, обслужвани от РУ- Пирдоп. Представителите на местната власт изказаха благодарност за много доброто взаимодействие, което имат с полицията, давайки висока оценка за действията на полицейските служители, отговарящи за отделните населени места.

Във връзка с няколкото пътни инцидента, причинени от безстопанствени животни на пътя и усилията на ръководството на областната дирекция за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, на срещата специално бе поканен представител на Българската агенция по безопасност на храните, който разясни законовите разпоредби за отглеждането на животни, както и санкциите, които следват спрямо стопаните при неспазването им. Ст. комисар Спасов подчерта, че основната грижа е опазването на живота и здравето на гражданите. В тази връзка той призова кметовете да проведат активна разяснителна кампания със стопаните на животни и да ги приканят да поемат адекватна грижа за тях, спазвайки вменените им по закон задължения. Директорът на ОДМВР- София бе категоричен, че планираните действия в никакъв случай няма да бъдат в ущърб на съвестните животновъди, но в същото време спрямо всички онези, които не изпълнят задълженията си, ще бъдат приложени предвидените в закона санкции. Кметовете подкрепиха идеята и се ангажираха да разговарят със стопаните и при необходимост да им съдействат за регламентираното изпълнение на дейността им.

Другите дискутирани теми бяха анализ на ефективността на изграденото видеонаблюдение, предприемането на още по- активни съвместни мерки за противодействие на незаконното добиване на дървесина, както и такива за осигуряване на безопасността на движението.

Източник: ОДМВР- София

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (178)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete